O dabar pakelkite rankas tie, kurie jaučiasi lengvai pamišę dėl bananų duonos… aš, AŠ!
Nesuskaičiuočiau, kiek skirtingų receptų jau išbandžiau ir, kaip taisyklė, dažniausiai visos duonelės iškepa nuostabiai gardžios. Ši – ne išimtis. Man patinka, kad ji tokia teigiama: vietoje cukraus čia naudojamas medus, vietoje įprastų miltų naudojami viso grūdo speltų miltai. Viso grūdo avižiniai dribsniai duonelę tik dar labiau praturtina vertingomis maistinėmis medžiagomis, o bananų, cinamono ir vanilės derinys suteikia žodžiais nenusakomą nuostabiai gardų aromatą. Dar man labai patinka, kad ji yra minkšta ir drėgna, o suvyniota į lininį rankšluostėlį ne tik išlaukia rytdienos, bet ir jos skonis antrą dieną nė kiek ne prastesnis!
Ar kepčiau dar kartą? Tikrai taip, vienareikšmiškai! Žiemą – prie puodelio šildančios arbatos, vasarą – į pikniko krepšį. Beje, puikiai tinka ir į maisto dėžutes pasilepinimui po pietų. Mano galva, labai pradžiugintų ir mažuosius valgytojus, šypt.
O kaip jūs? Ar mėgstat bananų duoną? Gal šį savaitgalį ja galėtų kvepėti ir jūsų namai?
Bananų duona su medumi, avižiniais dribsniais ir speltų miltais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 didelių gerai prinokusių bananų (apie 330 g be žievelės)
1/3 stiklinės (80 ml) alyvuogių aliejaus
½ stiklinės (180 g) medaus
2 kiaušinių
¼ stiklinės (60 ml) pieno
1 ¾ stiklinės (245 g) viso grūdo speltų miltų
½ stiklinės (70 g) viso grūdo avižinių dribsnių
2 arb. š. kepimo miltelių
2 arb. š. malto cinamono
1 arb. š. vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
Viršui:
1 banano
saujelės avižinių dribsnių
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo formą (25×11 cm dydžio) išklokite kepimo popieriumi.
2. Bananus sutrinkite iki visiškai vientisos masės. Atidėkite į šalį.
3. Į dubenį supilkite aliejų ir medų (sustingusį medų šiek tiek pašildykite, kad taptų skystas). Išplakite iki vientisos masės. Sudėkite trintus bananus, įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir dar kartą gerai išplakite.
4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, avižinius dribsnius, kepimo miltelius, cinamoną, vanilinį cukrų ir druską. Suberkite miltų mišinį į dubenį su plakiniu. Lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
5. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą.
6. Viršui skirtą bananą perpjaukite išilgai pusiau ir uždėkite ant tešlos viršaus perpjautomis pusėmis į viršų. Apibarstykite saujele avižinių dribsnių.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 60 minučių. Ar bananų duona jau iškepusi patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
8. Leiskite 15 minučių atvėsti kepimo formoje. Tuomet išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite. Raikykite riekelėmis ir patiekite.
Recepto šaltinis: From My Little Kitchen
7 komentarai
Sveiki, dribsniai paprasti ar greito paruošimo? ačiū 🙂
Rūta, stambūs viso grūdo avižiniai dribsniai 🙂 Tie, kurie ne per minutę, o per kokias 5-7 išverda 🙂
Labai norėčiau išsikepti duonos savaitgalio pusryčiams, bet… bijau. Esu kepusi nemažai keksų su bananais ir visada jų vidus būna žalias, neiškepęs nors iš išorės gražiai apskrudęs… Nors imk ir šauk atgal į orkaitę 🙂 Galbūt aš kažką darau ne taip, o gal šis receptas bus lemtingas?
Gabija, nebijokit! 🙂 Aš manau, kad svarbiausi tuomet yra du dalykai: pirma, atitaikyti šlapių ir sausų produktų santykį. Dėl to skliausteliuose parašiau ir bananų be žievelės svorį, nes šiaip jau bananas bananui nelygus, todėl gramais juos skaičiuoti bus tiksliau ir ramiau 😉 Ir, antra, nereikia niekada aklai pasitikėti tuo, koks kepimo laikas yra nurodytas recepte, nes jis tinka būtent mano orkaitei, tik dar kažkieno orkaitėms, bet šiaip gali tekti kepti ir truputį trumpiau, ir truputį ilgiau – reikia stebėti ir tikrinti, kada kepinys jau tikrai puikiai iškepęs – jau ne žalias, bet dar ir neperkepęs.
Tikiuosi, kad pamėginsite. Ir tikiu, kad pavyks! 🙂
Vis norejau isbandyti bananu duona ir nesiryzdavau butent del “neiskepimo” baimes.
Bet si pavyko puikiai!!! Labai skani, kvapni, dregna, bet kartu ir puri. Net trecia diena ji dar buvo labai sviezia.
Del produktu stokos saldytuve siek tiek improvizavau – piena keiciau kefyru, o speltos miltus – aviziniais miltais. Bet matyt proporcijos buvo svarbiausios, nes iskepe labai gardus pyragas.
Aciu!!!
Ačiū Jums, Loreta, labai džiaugiuosi, kad pasiryžote, išbandėte – o labiausiai tuo, kad duona pavyko puikiai! 🙂
Jus mano atradimas 👌 skanumelis kiek bandziau receptu ! O duonyte sita, fantastika ! Traski is isores, ne sausas vidus , dekui !