Besiruošdama savaitgaliui ir begalvodama apie savaitgalio desertą, kurį būtų greita paruošti ir patogu nusigabenti į sodybą, prisiminiau šią bananų duonelę. Jų, įvairių bananų duonų ir keksų, esu kepusi labai nemažai, tačiau būtent ši sužavėjo taip, kad vietoje dar vieno recepto paieškų, aš vis grįžtu ir kepu ją dar kartą.
Nors nuotraukos – dariau jas dar vasarą, iškepusi duonelę pirmą kartą – nėra labai išvaizdžios ir dėl to kompiuteryje aplankas su jomis net keletą kartų buvo nustumtas į šalį (nes kai nuotraukos nepakankamai gražios, žadu sau perfotografuoti ir publikuoti tik tada), šįkart nusprendžiau, kad… velniop. Kartais ne nuotraukos yra svarbiausios; gal ir be jų sugebėsiu įtikinti, kad ši bananų duonelė su riešutais labai verta dėmesio, šypt.
Nes taip ir yra! Ji labai verta dėmesio!
Puikiai prisimenu tą liepos savaitę, kai ją kepiau pirmą kartą. Lietus tiesiog pliaupė ištisas dienas. Ryte dar nespėdavo nė prašvisti, o dangų vėl užklodavo stori pilki debesys ir viskas paskęsdavo pilkšvoje prieblandoje.
Aš, pūškuodama su vis didėjančiu pilveliu, priėmiau tai kaip ženklą ilgai miegoti ir dėl to visiškai nesirūpinti. Galbūt kitus į stogą barbenantys lietaus lašeliai erzina, bet mane jie ramina ir migdo. Ir tą savaitę, kai lietus pliaupė nuo ryto ligi vakaro, kai lijo ištisas dienas, aš tikriausiai pirmą kartą gyvenime nesiskundžiau dėl oro. Mėgavausi buvimu namie, kuo ilgiausiai miegojau, daug skaičiau, pro langą stebėjau pirmąją mūsų kieme dygstančią žolę, dabar užklotą betirpstančio sniego paklodėmis. Tą savaitę kepiau ir šią bananų duonelę pirmą kartą.
Kaip ir dabar, taip ir tada – bananai buvo bepradedą verkti, kad juos niekšingai pamiršome, o stiklainius visai neseniai buvau pripildžiusi riešutų atsargomis. Visai atsitiktinai rastas receptas iš pirmo žvilgsnio pasirodė kaip tik tas, kurį turėčiau dabar pat sumaišyti ir pašauti į orkaitę. Ir tai buvo labai teisingas sprendimas!
Arba jau buvau labai pasiilgusi bananų duonelės, arba ši tikrai buvo ir yra viena iš gardžiausių, kokias esu kepusi ar ragavusi. Minkšta, drėgna, su maloniai burnoje traškančiais riešutų gabalėliais, visiškai ne per saldi. Žinote tą jausmą, kai valgote antrą deserto porciją, bet visiškai nesijaučiate prasikaltęs? Ši duonelė būtent iš šios desertų kategorijos – be jokios sąžinės graužaties!
Skonis: 10/10. Viena gardžiausių bananų duonelių, kokias esu kepusi. Minkšta, drėgna, su maloniai burnoje traškančiais riešutų gabalėliais, visiškai ne per saldi. Tai neabejotinai vienas iš tų stebuklingų kepinių, kuriuos valgydamas nesijauti sąžinės, kartais mėgstančios paskaičiuoti kalorijas, graužaties.
Sudėtingumas: nieko sudėtingo.
Kur radau? Sneaky Mommies
Bananų duonelė su riešutais ir avižiniais dribsniais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
3 didelių bananų
½ skardinės (200 ml) kokosų pieno
1 didelio arba 2 mažų kiaušinių
3 valg. š. kokosų aliejaus
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 ¼ stiklinės (175 g) miltų
1 ¼ stiklinės (175 g) stambių avižinių dribsnių
2 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
55 g įvairių smulkintų riešutų (migdolų, lazdyno, graikinių riešutų)
Viršui:
saujelės įvairių smulkintų riešutų
gabalėlio kapoto juodojo šokolado
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Kepimo formą (25×11 cm dydžio) išklokite kepimo popieriumi.
2. Dideliame dubenyje maisto smulkintuvu sutrinkite bananus iki vientisos masės. Supilkite kokosų pieną, įmuškite kiaušinius, supilkite kokosų aliejų, suberkite rudąjį cukrų ir vanilinį cukrų. Elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės.
3. Suberkite miltus, stambius avižinius dribsnius, kepimo miltelius, druską, kapotus riešutus. Lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
4. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą. Viršų apibarstykite kapotais riešutais ir juoduoju šokoladu.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 75-90 minučių. Ar keksas jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
6. Iškeptą duonelę atvėsinkite, pjaustykite riekelėmis ir patiekite.
14 komentarai
Labai gražios nuotraukos, tikrai. Man vis knieti paklausti, ar Jūs pati fotografuojate? Nes jei taip, esate multi-talentas 🙂
Rūta, tikrai aš pati fotografuoju kiekvieną tinklaraštyje esančią nuotrauką, o kas gi kitas 🙂 Tačiau multi-talentu tikrai savęs niekaip nedrįsčiau vadinti! Visos mano dabar turimos žinios ir įgūdžiai – tik savamoksliai, todėl vis labiau jaučiu, kad yra kur tobulėti, net labai daug. Tačiau esu nuoširdžiai dėkinga Jums už tokį gražų ir dar labiau pasitempti skatinantį komentarą! 🙂
Sveiki,
ar tikrai teisingas miltų ir dribsnių kiekis? Man gavosi sausa ir kietoka.. nors viską dariau kaip parašyta
Ingrida, patikrinau receptą – tikrai viskas teisingai. Tačiau galbūt jūs naudojote ne stambius, o greito paruošimo avižinius dribsnius? Pastarieji yra labai lengvučiai, todėl jei naudojote juos ir svėrėte gramais, tai tikrai galėjo sudaryti netikslumų bendrai produktų proporcijai. Duonelė tikrai yra greičiau jau drėgna ir sunkoka nuo to drėgnumo; matyt, kažkuriame etape tikrai įvyko nesklandumas.
Ačiū, Asta, ti krai buvo stambūs iš Lidlo, bet trumpo virimo.. reiks mėginti dar kartą 🙂
Ingrida, pamėginkite; kol kas dar nesulaukiau nei vieno atsiliepimo, kad būtų nepavykę, todėl labai tikiuosi, kad ir Jums antrasis kartas bus sėkmingas 🙂 Aš, beje, naudoju štai šiuos avižinius dribsnius: https://www.malsena.lt/produktas/viso-grudo-aviziniai-dribsniai-2/
Super, sotus, turtingas ir skanus kepinys ačiū!
Ačiū, Rūta, gera ir smagu girdėti, kad patiko! 🙂
Puikus pyragas sunaudoti pernokusius bananus! dar labai patinka sveiki ingredientai!
Dovile, džiaugiuosi, kad išbandėte 🙂
Laba diena,Astute noreciau paklausti ar galima naudoti karves piena vietoi kokosu pieno ir kokosu alieju keisti ?
Renata, kokosų pienas iš skardinės yra kur kas tirštesnis, riebesnis. Aš jį verčiau keisčiau natūraliu ar graikišku jogurtu. O kokosų aliejų galite keisti bet kokiu bekvapiu aliejumi. Skanaus!
Ar galima naudot kitus nei baltus miltus šiam receptui? Aciu
Edita, drąsiai keisčiau speltų miltais 😉