„Desertų nebevalgau“, – kraštutinumas, į kurį smagiai puldavau prieš kokius dešimt ar net prieš penkerius metus. Nuo pirmadienio, nuo gimtadienio arba nuo pirmos mėnesio dienos; nelygu kada nuspręsdavau, kad laikas keisti savo įpročius. Uolus pasiryžimas dažniausiai išgaruodavo su trečia diena arba su pirmu kelyje pasitaikiusiu itin gardžiu pyragėliu.
Valgau viską. Tai naujoji mano mantra, kuri džiugina daug labiau. Kartais, kai saldumynų užsimanau bene vidurnaktį, mintyse kuriu sveikesnių kepinių sąrašus: su mažiau miltų, be cukraus, su daug vaisių, su tešloje paslėptomis daržovėmis, ir taip toliau, ir panašiai. Prieš miegą mintyse rašau receptus keksiukų, kuriuos labai norėdama iš dėželės galėčiau išsitraukti net po vakarienės. Juk nutinka tokių vakarų, tiesa? Todėl labai gerai, kad keksiukų būna ir labai gerietiškų.
Šie keksiukai ilgame keksiukų meniu užimtų vietą tarp supersveikuoliškų ir nuodėmingų. Į tešlą bėriau ir baltų miltų, ir šiek tiek rudojo cukraus, bet čia pat tryniau ir avokadus, ir bananus, ir iš spintelės traukiau supermaistu tituluojamas ispaninio šalavijo sėklas (chia). Rezultatas gavosi puikus ir, sakyčiau, subalansuotas – kaip tik toms akimirkoms, kai norisi kažko saldus, bet tuo pačiu norisi pasirinkti ir kažką šiek tiek sveikesnio nei kuprinėje „juodai dienai“ slepiamas šokoladinis batonėlis ar pusė stiklainėlio saldžios karamelės.
Aš tikrai valgau viską: ir salotas, ir kugelį, ir karamelę, ir keksiukus su avokadais. Tai ir yra mano balansas, mano meilė maistui. O jei vieną dieną išmoksiu prisijaukinti ir saiką, tai bus to-bu-la diena, šypt.
Bananų ir avokadų keksiukai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
3 didelių gerai prinokusių bananų (apie 400 g nuluptų)
1 nedidelio gerai prinokusio avokado (apie 90 g nulupto ir be kaulo)
2 didelių kiaušinių
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
¼ stiklinės (60 ml) kokosų pieno
1 ¾ stiklinės (245 g) „Kauno grūdų“ miltų „Ekstra“
2 valg. š. (20 g) ispaninio šalavijo sėklų (chia)
1 ½ arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Pasiruoškite keksiukų kepimo formą ir popierėlius.
2. Bananus ir avokadą gerai sutrinkite elektriniu trintuvu iki visiškai vientisos masės. Į tą patį dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite rudąjį cukrų, supilkite kokosų pieną. Dar kartą gerai išplakite.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, ispaninio šalavijo sėklas, kepimo miltelius ir žiupsnį druskos. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Neplakite ir nepermaišykite.
4. Tešlą paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, užpildydami ¾ jų tūrio.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 18-20 minučių, kol keksiukai gražiai pakils, pagels ir bus iškepę.
6. Porą minučių vėsinkite keksiukų kepimo formoje, tuomet perkelkite ant grotelių ir leiskite visiškai atvėsti.
7. Atvėsusius keksiukus galite aptepti medumi, papuošti liofilizuotomis uogomis ir šviežio čiobrelio šakelėmis.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdai“.
4 komentarai
Bandžiau kepti keksiukus pagal šį Jūsų receptą, gavosi kažkastai neįpratai netikėto, tačiau labai prilipo prie popierėlių. Gal Jūs naudojate kažkokius specialius popieriukus keksiukams?
Viktorija, aš naudojau tiesiog kepimo popieriaus lapelius, kaip ir matosi iš nuotraukų 🙂 Kol buvo šilti, prie popieriaus kibo, bet atvėsę nusiplėšė tvarkingai ir gražiai 🙂
Man taip pat prilipo prie formelių popieriaus, bet skonio nė kiek nepagadino. Fantastiški keksiukai!! Idealaus saldumo, švelnaus bananų skonio, puikiai iškilę, minkštučiai! Jei neščiausi į svečius, turbūt naudočiau kepimo popierių, kaip Asta darė, kad gražiai išsipakuotų. 10/10
Deimante, labai ačiū, kad pasidalinot įspūdžiais; labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂