Myliu vasaros savaitgalius. Lengvas ir saulės nubučiuotas dienas.
Myliu trumpus pabėgimus iš miesto ten, kur nėra kompiuterių, telefonų ir televizorių. Myliu rytus, kai pabudina pro langą prasiskverbę saulės spinduliai, nerūpestingai žaidžiantys ant skruostų (ir vienas kitas prie ausies zvimbiantis uodas). Myliu žinojimą, kad skubėti nereikia. Suvokimą, kad galiu pasiversti ant kito šono ir prisivilioti dar vieną sapną. Arba šokti iš lovos ir pradėti nuostabią dieną nors ir šią minutę.
Myliu. Tiesiai nuo šakelių nuskintas raudonskruostes žemuoges pusryčiams, pagulinėjimus ant ką tik nupjautos kvepiančios žolės, tylą ir gerą knygą. Ir laumžirgių sparnų plazdenimą, nutūpus ant delno, ir pasipliuškenimus tvenkinyje, kažkur netoli kvarkiant varlėms.
Myliu vakarienę kieme, prie seno medinio stalo, stebint lėtai besileidžiančią saulę. Vyno taurę rankose, šalia pleškant laužui ir nesibaigiant pokalbiams, net nakčiai įpusėjus. Net netikėtas trumpas liūtis, po kurių, atrodo, viskas iš naujo sužaliuoja – ir jas truputį myliu. Ir lėtus pasivaikščiojimus miško keliais ir takeliais, nuklydimus ir kelio namo paieškas.
Myliu akimirkai sustojusį laiką, prisijaukintus mažus malonumus. Myliu laiką, praleistą drauge, virš mūsų pakibus vasaros saulei…
Skonis: 10/10. Šis desertas – lengvas lyg puriausias vasaros debesis, pakibęs mėlyname danguje. Saldus, švelniai kreminės konsistencijos, sutirpstantis ant liežuvio galo… Pagardintas bananais ir nuostabiai aromatingais naminiais vaniliniais sausainiais, jis tiesiog negali nepatikti!
Jeigu norite desertą paruošti greičiau, galite nekepti naminių sausainių, o vietoje jų naudoti pirktinius minkštus sausainius arba biskvito gabalėlius. Bananinio likerio galite nenaudoti, tačiau jis pudingui suteikia tikrai puikų bananinį aromatą ir skonį.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Bananų pudingas su vaniliniais sausainiais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Bananų pudingui:
¾ puodelio (150 g) cukraus
2 valg. š. kukurūzų krakmolo (arba 4 valg. š. bulvių krakmolo)
1/3 arb. š. druskos
4 didelių kiaušinių tryniai
3 puodeliai (750 ml) pieno
2 valg. š. (30 g) šalto sviesto
2 arb. š. vanilės ekstrakto
¼ puodelio (60 ml) bananų likerio (nebūtina)
3 dideli gerai prinokę bananai
½ citrinos sulčių
apie 20 naminių vanilinių sausainių
300 ml riebios plakamosios grietinėlės
2 valg. š. cukraus pudros
3 valg. š. kokoso drožlių
Vaniliniams sausainiams:
115 g sviesto, kambario temperatūros
1/2 puodelio (100 g) cukraus
½ tarkuotos citrinos žievelės
1 kiaušinis
2 arb. š. vanilės ekstrakto
1 valg. š. citrinos sulčių
1 valg. š. grietinėlės arba pieno
1 ½ puodelio (210 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
2 valg. š. kokoso drožlių
GAMINIMO EIGA
IŠKEPKITE VANILINIUS SAUSAINIUS
Įkaitinkite orkaitę iki 180˚C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite didelę, prie orkaitės komplektuojamą kepimo skardą.
Dubenyje išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą. Plakite apie pusę minutės, kol sviestas taps visiškai minkštas ir puresnis. Suberkite cukrų, tarkuotą citrinos žievelę ir plakite dar apie dvi minutes, kol gausite vientisą purią masę. Tuomet įmuškite į dubenį kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, citrinos sultis, grietinėlę (arba pieną) ir plakite dar minutę.
Kitame dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius ir druską. Sumaišykite su kokoso drožlėmis. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir išmaišykite iki vientisos masės.
Gautą tešlą uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite 15-20 minučių. Tuomet išimkite ir delnais, imdami po arbatinį šaukštelį tešlos, formuokite nedidelius kamuoliukus. Kad kamuoliukus formuoti būtų lengviau ir tešla nekibtų prie rankų, šiek tiek sudrėkinkite jas vandeliu. Kamuoliukus išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų, palikdami tarp jų poros centimetrų tarpus. Pirštais švelniai paspauskite kiekvieną kamuoliuką, kad būtų šiek tiek plokštesni.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol gražiai pagels. Tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite. Kai sausainiai bus visiškai atvėsę, galėsite juos naudoti, ruošdami bananų pudingą.
Iš nurodyto kiekio iškepsite 25-30 vanilinių sausainių.
PARUOŠKITE PUDINGĄ
Dideliame prikaistuvyje sumaišykite cukrų, kukurūzų krakmolą ir druską. Kiaušinių trynius išplakite atskirame inde, tuomet supilkite į cukraus mišinį ir šluotele išmaišykite iki vientisos masės. Tuomet į prikaistuvį supilkite pieną ir vėl viską gerai išmaišykite. Nors iš pradžių galite matyti likusių mažesnių ir didesnių gumulėlių, šluotele maišykite tol, kol gausite visiškai vientisą masę.
Prikaistuvį su paruošta vientisa produktų mase kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, nuolat maišydami, apie 10-20 minučių, kol masė sutirštės. Maišydami stenkitės, kad masė neprikibtų prie prikaistuvio dugno ar sienelių. Kai masė ims šiek tiek burbuliuoti kraštuose, pamatysite, kad ji ima sparčiai tirštėti. Iš karto nuimkite prikaistuvį nuo ugnies, neleiskite masei užvirti.
Į prikaistuvį suberkite šalto sviesto kubelius. Dėkite juos dalimis, po porą kubelių, po kiekvieno išmaišydami, kol sviestas ištirps ir gausite vientisą masę. Tuomet supilkite vanilės ekstraktą, bananų likerį (jeigu jį naudojate) ir išmaišykite.
Perpilkite paruoštą pudingą į dubenį ir uždenkite viršų maistine plėvele taip, kad ji liestų patį pudingą. Tai apsaugos nuo pudingo paviršiaus išsausėjimo bei išdžiūvimo. Šiek tiek atvėsinkite pudingą kambario temperatūroje, tuomet dėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame apie 2 valandas, kol visiškai atšals.
SUSLUOKSNIUOKITE DESERTĄ
Pasiruoškite indelius, kuriuose sluoksniuosite desertą.
Bananus supjaustykite griežinėliais ir apšlakstykite citrinos sultimis. Priklausomai nuo indelių dydžio, atvėsusius sausainius perlaužkite į kelias dalis. Jei norite, pasilikite 6 sausainius desertų papuošimams.
Į kiekvieno indelio dugną dėkite po saują sausainių – taip, kad jie maždaug tolygiai padengtų dugną. Ant sausainių sudėkite sluoksnį bananų griežinėlių, o ant bananų – užtepkite sluoksnį atšalusio bananų pudingo. Taip susluoksniuokite desertą iki indelio viršaus.
Kitame inde išplakite grietinėlę su cukraus pudra iki standžių putų. Sudėkite grietinėlę į konditerinį maišelį su norimos formos antgaliu ir išspauskite ant desertų viršaus. Apibarstykite sausoje keptuvėje apkepintomis, auksinės spalvos kokoso drožlėmis.
Palaikykite indelius su pudingu šaldytuve porą valandų, kol sausainiai suminkštės. Prieš patiekiant, jei norite, deserto viršų galite papuošti likusiais sausainiais ir banano griežinėliais. Skanaus!
2 komentarai
Kartais per kokį nors filmą išgirsdavau „Noriu pudingo”,”Eime išsivirti pudingo”, „Man pudingas skaniausias desertas” ar ką nors panašaus… Aš pašnairuodavau skersai akimis lyg į ne viso proto ir galvodavau kaip pudingas jiems gali būti skanus! Esu pirkęs pudingą iš parduotuvės…tą,kur milteliais. Gaminu sluoksniuotus pyragėlius kur su sausainiais ir ten taip pat įeina pudingas. Bet ten juk viskas susimaišo: sausainiai,karamelė,pudingas,grietinėlė! Žiauriai skanu ir labai prigijęs receptas pas mus! 🙂 Bet,kad imčiau ir valgyčiau tą pudingą vieną be nieko,tai jau ne! Bet dabar…po šio deserto! O taaaiiiiip! Aš myliu pudingą! 😀 Galėčiau valgyt ir valgyt! 😀 Nes šis desertas nuostabus! Tiesiog tirpstantis burnoje! Šaukštelis po šaukštelio ir net nejauti kaip jis dingsta! 😀 Kaip ir pati Asta rašėt „Jis lengvas lyg puriausias vasaros debesis „. Nežinau,kodėl čia nėra komentarų… Ar niekas jo negamino,ar tiesiog nepasidalino savo patirtimi,bet jis tikrai vertas būti pagaminamas! 🙂
Tiesa,aš šį tą dariau kitaip. Truputį skubėjau,tai sausainių nekepiau,o dėjau sulaužytus meduolius. Ir ką padariau,dėl ko truputį gailiuosi,tai pasijuokiau iš bananų. Esu skaitęs apie tailandietišką bananų tortą ir ten deda virtus bananus. Galvojau visai įdomi mintis ir reikia pamėginti. Bet čia klaidą ir padariau. Taip paruošti bananai visiškai netiko šiame deserte. Bent jau man. Gal reikėjo kaip nors juos sutrinti ir įmaišyti į bendrą masę,gal tokiu atveju būtų skanu. Bet negana to,kad virtų bananų žievė tampa juoda,tai ir patys bananai patamsėja. Nederėjo jie prie šio deserto šviesių spalvų. Ir dar jie pasidarė nemaloniai kietoki. Tai va…tokie mano įspūdžiai ir nutikimai su šiuo desertu! 🙂 Kitą kartą gaminsiu jau su naminiais sausainiais (nors meduoliai čia taip pat puikiai derėjo) ir bananus dėsiu tik žalius,prinokusius! O gal net visai nedėsiu…kad desertas būtų vientisas,glotnus ir tirpstantis burnoje! 🙂
Tad dar kartą ačiū,kad esate…kad dalinatės ir tokiais paprastais,nesunkiai pagaminamais,bet nepaprastai gardžiais desertais ir,kad visada taip malonu užsukti į Saulėtą virtuvę 🙂
Beja,sveika sugrįžusi po atostogų! 🙂 Jogurtinis žaliųjų citrinų keksas pritrenkiamai ir labai gražiai atrodo! 🙂
Oi, Oti, tokie komentarai man visada pagerina nuotaiką visai dienai! 🙂 Skaitau, šypsausi ir džiaugiuosi, kad kartais vienas paprastas receptas kažkam suteikia progą ir nuotykių patirti (kalbant apie bananų istoriją), ir naujus skonius atrasti 🙂 Fantastiškas jausmas, ačiū, kad jį man dovanojate savo pasakojimais! 🙂
Dėl tailandietiškų bananų nieko nežinau, bet švieži ir prinokę čia tinka idealiai – pažadu ir labai rekomenduoju pamėginti 🙂 Nors, tiesa, naminis pudingas skanus ir tiesiog vienas, be nieko. Arba pagardintas šviežiomis uogomis, kurių sezonas jau čia pat! 🙂