Anądien sulaukiau pusiau rimtai, pusiau juokais išsakyto pastebėjimo, kad bepigu man tiek desertų paskutiniu metu transliuoti ir savo auditoriją erzinti, – juk yra žmonių, kurie tikrai neturi nei laiko, nei įgūdžių tiems tortams ir pyragams kepti; todėl tik į nuotraukas jiems belieka žiūrėti ir ant pasaulio truputį pykti.
Ta proga šiandien atkeliauju su dviem receptais!
• Pirmasis receptas, tai Banoffee pyrago receptas. Žingsnis po žingsnio, kaip įprastai, čia, tinklaraštyje, papasakojau, kaip ir iš ko pagaminti tą labai (laaabai!) saldų karamelės, bananų ir grietinėlės desertą namuose. Gaminimui reikės kokios valandos, o tada dar šiek tiek kantrybės prieš ragaujant.
• Antrasis receptas, tai taip pat Banoffee desertas, tik jo gaminti nereikės – gražiai supakuotą, skanų, saldų ir pažymėtą „Deluxe“ prekės ženklu, jau nuo šiandien galite rasti „Lidl Lietuva“ lentynose. Jokiais būdais neskatinu bėgti į parduotuvę dabar pat (!!) – skatinu būti atsakingiems ir, jei norite įsigyti, įsirašyti į artimiausio planuojamo būtino apsipirkimo sąrašą.
Man atrodo, kad kartais šventės, kad ir kokios laukiamos, ima sprausti mus į kampą. Jei kasdien stengiamės būti geriausia savo versija, švenčių metu imame kelti sau visiškai nerealus lūkesčius. Dievaži, jei tik nespėsim išvalyti dulkių! Nejaugi ir vėl nesupakuosim dovanų kaip iš Pinterest’o paveikslėlių! Kas dabar bus, jei nespėsim iškepti naminio torto!
Tai tik mažas priminimas mums visiems, kartais pritrūkstantiems paroje valandų: naminis desertas Kalėdoms yra nuostabu, bet daug svarbiau už jį, už išblizgintus namus ir už visą likusį „TO-DO“ list‘ą yra… ramybė. Už ją tikrai bus dėkingi namiškiai, o jau tas tortas – kad ir koks jis bebus, svarbiausia, kad skanus! Net jei išvis nebus, nieko tokio!
Dar 11 dienų iki Kalėdų. Jau ir taip nelengvais laikais gyvenam. Būkim sau (ir šalia esantiems) truputį švelnesni.
Jei pyragą nuspręsit gaminti, turėtumėte žinoti keletą paprastų dalykų.
Banoffee pyragas yra labai, labai, labai saldus pyragas. Sausainių pagrindas yra saldus, karamelizuotas saldintas sutirštintas pienas dar saldesnis, bananai – taip pat saldūs, plakta grietinėlė – irgi šiek tiek saldi! Skanu, bet, patikėkite, užteks mažiausio gabalėlio, kad apsaltų širdis.
Kuo aukštesnėmis grietinėlės „pusnimis“ apklosite pyragą, tuo dailiau jis atrodys, bet – būkite atsargūs pyragą pjaustydami ir perkeldami į lėkšteles. Jis labai trapus!
Kadangi pyragas sluoksniuojamas su šviežiais bananais ir puria šviežiai plakta grietinėle, geriausia jį gaminti tą dieną, kai patieksite, ar bent jau ne anksčiau nei naktį prieš patiekiant. Gaminant dar anksčiau, bananai per laiką gali patamsėti, o grietinėlė – prarasti tūrį ir sukristi.
Banoffee | Pyragas su karamele, bananais ir plakta grietinėle
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
225 g kvadratinių sausainių
100 g sviesto, tirpinto
Pyragui:
1 skardinės (397 g) karamelizuoto sutirštinto pieno
2 bananų
¼ citrinos sulčių
Grietinėlei:
1 ½ stiklinės (375 ml) riebios grietinėlės
½ stiklinės (60 g) miltelinio cukraus
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC temperatūros.
2. Sausainius sumulkinkite maisto smulkintuvu iki smulkių trupinių. Sumaišykite su tirpintu sviestu. Turite gauti lipnią masę.
3. Kepimo formą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi. Paruošta sausainių mase išklokite kepimo formos dugną ir kelių centimetrų aukščio sieneles.
4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol pagrindas gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite.
5. Atvėsusį pagrindą tolygiai aptepkite karamelizuotu sutirštintu pienu. Kad būtų minkštesnis ir tepti būtų lengviau, galite paplakti jį elektriniu plaktuvu.
6. Bananus supjaustykite vidutinio storumo griežinėliais ir apšlakstykite citrinų sultimis. Tolygiai vienas šalia kito vienu sluoksniu išdėliokite ant karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno.
7. Šaltą grietinėlę ir miltelinį cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki minkštų, bet tvirtų butų. Neperplakite! Išplaktą grietinėlę šaukštu paskirstykite ant bananų, formuodami „pusnis“.
8. Paruoštą pyragą dėkite į šaldytuvą (neuždengtą) ir palaikykite apie 1-2 valandas.
9. Perkelkite atvėsintą pyragą ant lėkštės, apiberkite smulkintu juoduoju šokoladu, pjaustykite gabalėliais ir patiekite.
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
Reklama @lidllietuva #LidlPartnerystė #Lidl
8 komentarai
Kuo būtų galima pakeisti Rududu? 🙂
Deimante, galite gaminti naminę tirštą karamelę 🙂
Saldus pyragas, vertas nuodėmės. Visi kas ragavo buvo be galo patenkinti
Milda, labai smagu girdėti, džiaugiuosi, kad išbandėte! 🙂
Puikus tortas. Pavyko iš pirmo karto ir buvo suvalgytas per vieną dieną:) Ačiū Jums!
Marija, labai džiaugiuosi, kad pavyko ir patiko! 🙂
Ar bandėte šio pyrago dugną nekepti, o stingdinti šaldytuve? Skaitau receptus ir dažname matau, kad nekepa 🤔
Deimante, nekepti nebandžiau, bet manau, kad turėtų puikiai pavykti 😉