Ne viskas gyvenime yra taip, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Biskočiai, kieti it akmenukai, kai paragauji – nuostabiai skanūs džiūvėsiai. Tokios tos kavos pertraukėlės mūsų namuose. Visad saldžios.
Norėčiau truputį juokais (o gal ir truputį rimtai) biskočius pavadinti karantininiu desertu. Paruošti juos paprasta kaip dukart du, tešlai užmaišyti pakaks vos dešimties minučių, o ingredientų reikia vos kelių; ir tuos pačius lengva pakeisti pagal savo virtuvės spintelių turinį.
Štai aš šįkart į bazinę biskočių tešlą įmaišiau išties nuostabų derinį: migdolus, džiovintas spanguoles ir juodąjį šokoladą. Bet tai – tik vienas iš šimtų variantų. Galite naudoti bet kokius turimus riešutus, bet kokius džiovintus vaisius, netgi sėklas. Išlaikę ingredientų proporcijas, improvizuokite!
Su lazdynų riešutais ir kakava.
Su apelsinų žievelėmis ir džiovintomis vyšniomis.
Su pistacijomis ir baltuoju šokoladu.
Su citrinomis ir aguonomis.
Šį sąrašą galite tęsti ir tęsti, ir tęsti.
Įsivaizduojat, kiek daug derinių galima sugalvoti? Begalę!
Be to, jie „ilgaamžiški“ – būdami iš esmės džiūvėsiai, tikrai per dieną kitą nesudžius, šypt. Iškepę sekmadienį, turėsit šį tą skanaus prie kavos visą ateinančią savaitę. Dabar, kai tarp keturių namų sienų nuo ryto ligi vakaro vyksta intensyvus (labai, labai intensyvus) gyvenimas, tos kavos pertraukėlės, tikiu, ne man vienai yra aukso vertės. Kaip ir „kas nors skanaus“ – juk ne vien man mažas skanėstas jau ne kartą išgelbėjo griūti besikėsinančią dieną, tiesa?
Todėl, TAIP, tikrai verta tokį receptą turėti savo užrašų knygelėje. TAIP, verta išsikepti jų šiandien, kad skaniai triaukštumėt visą ateinančią savaitę. Ir, TAIP, kaskart drąsiai improvizuokite su priedais, – tai toks kepinys, dėl kurio tikrai nebūtina išsiruošti į žygį link parduotuvės. O tai yra labai gerai! Likit namuose tiek, kiek tik galite. Ir kai atrodys, kad labai norisi ko nors skanaus, bet nieko neturit, imkit ir išsikepkit… biskočių!
Ar žinote, kuo skiriasi biskočiai su sviestu ir be jo? Kepami SU sviestu, jie yra minkštesni ir trapesni, bet tuo pačiu greičiau praranda šviežumą. Kepami BE sviesto, jie yra kietesni ir traškesni, bet ilgiau išlieka tiek pat gardūs, kiek ką tik ištraukti iš orkaitės. Tik vienas mažas niuansas – kąskite atsargiai, jie tikrai kieti! Arba valgydami vis pamirkykite juos į geriamą arbatą.
Biskočiai (biscotti) su migdolais, spanguolėmis ir juoduoju šokoladu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 didelių kiaušinių
¾ stiklinės (150 g) cukraus
2 stiklinių (280 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
¾ stiklinės (100 g) migdolų
½ stiklinės (60 g) džiovintų spanguolių
50 g juodojo šokolado
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Elektriniu plaktuvu iki purios masės išplakite kiaušinius ir cukrų.
3. Suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską. Išmaišykite.
4. Suberkite ir įmaišykite migdolų riešutus, džiovintas spanguoles ir pasmulkintą juodąjį šokoladą. Išminkykite pakankamai kietą, tvirtą tešlą.
5. Padalinkite tešlą į dvi dalis ir, perkėlę ant kepimo popieriaus, suformuokite maždaug 20 cm ilgio, 2 cm aukščio tešlos kepalėlius.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių. Tuomet išimkite iš orkaitės ir leiskite kelias minutes atvėsti. Perkelkite ant pjaustymo lentelės ir labai aštriu peiliu supjaustykite maždaug 1,5-2 cm storio riekelėmis.
7. Riekeles suguldykite atgal ant kepimo popieriaus, dėkite į orkaitę. Kepkite 5-6 minutes, tuomet apverskite riekeles kita puse ir kepkite dar 5-6 minutes.
8. Atvėsinkite ir ragaukite.
4 komentarai
Taip, superinio skonio desertas prie kavos 🍪☕Senikai kepiau, pasimiršo. Kokio karštumo orkaitėje kepti? Ir koks rėžimas?
Diana, džiaugiuosi, kad įkvėpiau prisiminti ir išsikepti! 🙂 180°C temperatūros orkaitė (paprastai visada, kaip ir čia, tą rašau pirmame recepto punkte), o orkaitės režimą naudojau viršus + apačia + vėjelis 🙂
Jie labai suviliojo ir mane! 😍 ir būtų smalsu, gal kada bandėte kepti iš speltos miltų? Ar kokių kitų, nei įprastų kvietinių?
Raimonda, nebandžiau, tačiau manau, kad speltų miltai turėtų tikti puikiai 🙂