Gyveno kartą mergaitė, kuri niekad nebuvo kepus lietinių blynų. Jie visada mergaitę kažkuo labai žavėjo: savo trapiu plonumu, apskrudusiais krašteliais, taisyklinga apvalia forma. Tie blynai – gražūs, apvalūs ir auksiniai lyg saulė – mergaitei visada labai patiko. Bet ne mažiau nei tai ji visad bijojo, kad čia per aukštas pilotažas: tie blynai tokie plonyčiai, taip lengvai plyšta, ech…
Būtų viskas taip ir buvę, nes mergaitė seniai suprato, kad be tų puikiųjų blynų ji gali išgyventi. Bet vieną gražią dieną ji pamatė blynų torto nuotrauką; ir suprato: va be šito tai ji gyventi negali. Niekaip.
Kai, pagaliau pasiruošusi, prašiau žmonių man pasakyti gerą lietinių blynų receptą, iš visų išgirdau lygiai tokį patį. Na, tikriausiai nutuokiat… „iš akies”! Bet mano akis tokiems blynams tikrai nėra labai gera; o kaip galėtų būti, jei tikrai dar niekad nebuvau jų kepusi. Gerai, kad internetas turi atsakymus visiems gyvenimo atvejams. Gerai, kad tie atsakymai beveik visada būna labai tikslūs, toli gražu ne „iš akies”, šypt.
O kai perskaičiau tūkstantį ir vieną receptą, viskas ėjosi labai paprastai: rankos pačios sumaišė tešlą, pačios iškepė plonyčius blynelius per visą keptuvę. Apvalius ir gražius. Ir skanius. Suplyšo tik vienas, pats pirmasis, bet nusprendžiau, kad taip tikriausiai ir turi būti. Iš kur gi kitur bus kilęs tas posakis apie pirmą prisvilusį blyną? Svarbiausia, kad likę dvidešimt buvo be priekaištų.
Skonis: 9/10. Kam gali nepatikti blynai? O kam gali nepatikti tortai?! Gražu, saldu, gardu – puikus blynų tortas beveik visiems gyvenimo atvejams (ir kai norisi torto, ir kai norisi blynų).
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Blynų tortas su šokoladu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Blynams:
375 g miltų
1 ½ arb. š. kepimo miltelių
1 ½ arb. š. druskos
1 ½ arb. š. miltelinio cukraus
6 kiaušiniai
750 ml pieno
3 valg. š. brendžio
195 ml aliejaus
Pertepimui:
200 ml riebios grietinėlės
200 g juodojo šokolado
150 g balto šokolado
Viršui:
100 g pieniško šokolado
50 g balto šokolado
sauja smulkintų graikinių riešutų
GAMINIMO EIGA
IŠKEPKITE BLYNUS
1. Dubenyje sumaišykie miltus, kepimo miltelius, druską ir miltelinį cukrų.
2. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius iki purios masės. Supilkite pieną ir vėl viską gerai išplakite.
3. Supilkite masę į miltų mišinį ir išmaišykite.
4. Lėtai plakdami masę elektriniu plaktuvu, supilkite brendį ir aliejų. Turite gauti tirštos konsistencijos kreminę masę.
5. Uždenkite indą maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve valandą ar ilgiau.
6. Įkaitinkite keptuvę, lengvai išteptą aliejumi, ant vidutinės ugnies. Į įkaitusią keptuvę pilkite apie 50 ml paruoštos blynų tešlos. Greitu judesiu, vartydami keptuvę, paskirstykite tešlą keptuvėje kuo tolygiau per visą jos paviršių.
7. Kepkite, kol blyno paviršius ims „burbuliuoti“, o kepanti pusė gražiai paruduos. Atsargiai, bet užtikrintai apverskite.
8. Taip iškepkite visus blynus*. Aliejumi keptuvę lengvai patepti reikia tik pirmiems porai blynų, po to – nebereikia.
SUTEPKITE BLYNŲ TORTĄ
1. Grietinėlę supilkite į nedidelį prikaistuvį ir kaitinkite, kol beveik užvirs – prikaistuvio kraštuose po truputį ims kilti burbuliukai.
2. Ugnį išjunkite ir į karštą grietinėlę suberkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Gerai išmaišykite, kol šokoladas ištirps.
3. Atvėsinkite masę ir palaikykite valandą šaldytuve, kol šiek tiek sutirštės.
4. Paruoštu kremu pertepkite blynus.
5. Aptepimui skirtą pienišką ir baltą šokoladą ištirpinkite ant garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje. Apliekite blynų torto viršų. Apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais.
6. Palikite pastovėti apie pusvalandį, kol sustings ir tortas sutvirtės.
7. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
* Iš nurodyto produktų kiekio aš iškepiau apie 20 blynų (22 cm skersmens).
24 komentarai
Atvirai sakant pirma karta matau, kad lietiniam blynam reiktu kepimo milteliu ir tiek kiausiniu. Is kur is viso sugebejot toki istraukti? Cia ne is tolo nepanasu i lietinius blynus. As kepu labai elementariai: isplaku 1 kiausini, ipilu stikline pieno, tada pora v.s. aliejaus. Tuomet pilu miltus iki tokios tirstos teslos, kad sunku butu maisyti. Tuomet prasideda visa „magija” :): pilu paprasciausio vandes, iki kol pasiekiu tinkama skystuma (tesla turi lengvai begti ir samcio (as kepdama pilu is samcio pagal keptuves dydi) ). Ir zinoma keptuve pries pildama tesla patrinu rukytu lasiniu gabaliuku (mano prosenele taip darydavo, mociutes, mama…Turbut dauguma taip daro). Jei teslos reik daugiau, tiesiog dedi miltu ir vandens (ir aliejaus atitinkamai, jei daug skiesta). Viskas, elementaru ir paprasta ir sudedamuju daliu daaaug maziau
Laura, džiaugiuosi, kad turite savo mylimą, mėgstamą ir niekad nenuviliantį blynų receptą 🙂 Bet manau, kad blynų receptų variacijų pasaulyje yra labai labai daug – su daugiau produktų ar mažiau, su daugiau kiaušinių ar mažiau. Bet tai nereiškia, kad kažkurie iš jų yra geri, o kiti – niekam tikę. Štai mums šie blynai labai patiko tiek vieni, tiek iš jų suteptas blynų tortas 🙂 Bet visi visada turime galimybę kepti pagal norimus receptus 😉
O, Asta, dabar visi sėdi ir tau pavydi 🙂
Man lietiniai – sėkmės dalykas. Kartais viskas eina kaip sviestu patepta, o kartais nesugebu normaliai nei vieno lietinio iškepti. Aš irgi daug kiaušinių naudoju. Ir iš akies nelabai matuoju :).
Diana, nemanau, kad visi pavydi 🙂 O jei ir taip, tikiuosi, kad įveikę pavydą, išsikeps ir patys; ir tada bus galima tik sau pavydėt 😀
Laura, issikepkite situ blynu ir savo, ir tada paragaukite vienu, be nieko .. ir suprasite skirtuma, ka reiskia visai kitos sudedamosios dalys 🙂
Sutinku, kad skirtingos sudedamosios dalys ir proporcijos lemia skirtingą blynų skonį 🙂 Bet sutinku ir su tuo, kad skonis yra subjektyvus dalykas, todėl vieniems gali patikti su daugiau kiaušinių; kitiems – su mažiau 🙂 Taigi, gyvenkime draugiškai! 😀
Man is akies irgi niekad nesigaudavo, nes uzmaisydavau tesla per tirsta, kaip normaliems blynukams, bet radau sita recepta:
http://www.skanausvisada.lt/wp/lietiniai-blynai-2-1662/
ir visada pavyksta, plonyciai, krasteliai apskrude, ir kiausiniu tiek nereikia, nes, na truputi prabanga tiek sunaudoti paprastiems pusryciams. 😀
Lietiniu torto dar neteko ragauti, lazanija taip, bet torta dar reiks isbandyti ateity. 🙂 Labai sokoladinis, mmm…
Justina, ačiū už pasidalinimą receptu 🙂
Aš, matyt, taip retai kepu blynus (na… seniau išvis nekepdavau), kad net nepagalvojau, jog sunaudoti tiek kiaušinių yra prabanga 🙂
Labai rekomenduoju išbandyti ir blynų tortą; paprasta, bet labai skanu 🙂 Vaikams, įtariu, turėtų būti begalinis džiaugsmas 🙂
WOW!
Ačiū! 🙂
Kazkaip mano komentaras priimtas kaip izeidziantis 🙂 Cia buvo kalba apie „elemtaruma” tokio dalyko, kaip lietiniai blynai. Blogo autore irase minejo, kad sunkiai rado recepta, o jos rastasis butu priskiriamas prie „prabangiuju”, jei taip galima apie blynus pasakyti. Komentatores Justinos nurodytas receptas ir yra tas paprastasis, naturalus blynu receptas (puikiai tinka tiek su idarais, tiek vieni. Ir krasciukai butent siu buna ploni ir traskus).
Astos surasytas receptas tikriausiai jau butu siuolaikinis, o mano ir Justinos prie „senoviniu”. Tad neskaitykit, mielosios, tarp eiluciu ir neieskokit pagiezos gaideliu paprasciausiame komentare 🙂
Laura, tikrai ne, jokios pagiežos 🙂 Aš tik norėjau pasakyti, kad blynai kaip ir kokie kotletai – man rodos, kad daug žmonių tokiems patiekalams turi savo patikimus receptus, kurie būtent jiems ir atrodo elementarūs. Receptų, beje, aš radau labai daug, ne vieną ir išbandžiau, bet mums būtent šie blynai pavyko skaniausiai: tiek su saldžiais, tiek ne su saldžiais įdarais. Galiausiai sutepiau juos į tortą; jis irgi buvo suvalgytas labai skaniai 🙂 Ir kraščiukai šių blynų taip pat traškūs, ir ploni jie. Nematau priežasties, kodėl toks receptas – su daugiau kiaušinių – turėtų būti blogas/blogesnis. Jis tiesiog kitoks 🙂
Blynų tortas ir pas mane jau šaldytuve 🙂 Tėtis parėjęs tai net beveik nenustebo 😀 daugmaž – „tai kai tu visad desertus gamini,tai kad ir užgavėnėm sumastei tortą nestebina” 😀
tik va,kad mano nesigavo toks labai gražiai taisyklingas..nes kepu lietinius elektrinėj lietinių keptuvėj,tai šįkart teko mažinti plotį blyno..na bet sutepiau, šeimynai vakaro desertui bus puikiai 😉
Kas liečia blynų receptūras – mano mama irgi kepas pagal „senuosius” receptus,kur tik vanduo,kiaušinis ir miltai į tešlą…tai visad „su siaubu” žiūri kai aš „ale pagerintą” variantą maišau 🙂 bet man produktų negaila,nes man svarbu,kad pats blynas būtų skanus. Aišku, blynų įdarai/padažai turi esmines skonines savybes…na bet aš kitaip negaliu 🙂 noriu ir kepu skanius „pagerintus” blynus,nes dažnai mėgstu juos tiesiog be nieko,vienus, pakramsnot 🙂
Tad, skanių visoms blynų, gerų receptų, ir išvarykim tą žiemą, kad tikrai jau negrįžtų! 🙂
(p.s. laukiu jau žibučių;) )
Kamile, labai gerai žinau tą jausmą – kai nieko nebestebina, jog šaldytuve ir vėl tortas 😀 Kaip sakau, išlepinta šeimynėlė 🙂
Tikiuosi, blynų tortas buvo skanus ir jau seniai sėkmingai suvalgytas? 🙂
O žibučių laukiu ir aš, labai labai laukiu 🙂
O koks skonis to blynu tortas? Ar jis toks „tirpstantis”, ar yra ka pakramtyt? Kazkaip sunkiai isivaizduoju
Laura, jis minkštas, bet tikrai reikia ir pakramtyt; blynai išlaiko savo konsistenciją, nesutirpsta 😉
Laura, na įsivaizduojat blynų skonį?:) tai ir čia, jaučiasi bent jau mums tas blynas ir tiesiog kad jie visi skaniai šokoladiškai pertepti 🙂 tai sudrėkina tas pertepimas viską. Tai ir kramtyti reik 🙂 blyną 🙂
Kepiau ir aš šitą gėrį. Laaabai skanu, tiek skrandžiui, tiek akims! Dar ir šiam rytui liko – puikūs pusryčiai ;]
Labai smagu girdėti, kad patiko! 🙂
dekui!
o kaip manote, ar būtų galima vietoj aliejaus naudoti tirpintą sviestą arba kokoso aliejų?
Ieva, verta pamėginti 😉
Ar bande kas vietoj aliejaus naudoti tirpintą sviestą arba kokoso aliejų?
Liucija, paskutinį kartą kepdama pati naudojau kokosų aliejų – tinka tobulai! 🙂