Apsidairau – atrodo, kad tiek daug žmonių aplink mane šiuo metu išbando veganišką mitybą! Esu tikra, kad aš pati veganė turbūt niekad nebūsiu (niekada nesakyk niekada, žinau!), bet paįvairinti mitybą naujais produktais, jų deriniais, išsikelti sau mažą iššūkį atrodo (ir yra!) visapusiškai teigiama patirtis.
Džiaugiuosi, kad „AUGA“ įsuko mane į šį nuotykį – vienas po kito ėmė ir nukrito veganiškos mitybos stereotipai. Nesudėtinga, maistinga, sotu, svarbiausia – tikrai skanu. Dalinuosi dar vienu receptu, kuris atitinka visus šiuos punktus. Recepto žvaigždė – „AUGA“ ekologiškos raudonosios pupelės, supakuotos gamtai draugiškose pakuotėse be sūrymo, todėl puikiai tinkamos naudoti tiesiog čia ir dabar, kad ir ką begamintumėte.
Jei mėgstate falafelius, turėtumėte išmėginti ir šiuos kepsnelius – jie panašios tekstūros, panašių skonio natų. Pagrindinis ir labai malonus skirtumas, kad šie kepsneliai dėl naudojamų virtų bolivinės balandos sėklų yra ir minkštesni, ir sultingesni. Nors skaniausi šilti, ką tik iš orkaitės, net vėsdami jie neapdžiūsta, netampa sprangūs. Jei turite galimybę kepsnelius šildyti garuose (pavyzdžiui, garinėje orkaitėje), drąsiai galite patiekti ir antrą dieną!
Tokie paplotėliai puikiai tiktų ir veganiškiems burgeriams – tuomet formuokite juos didesnio skersmens, priklausomai nuo turimų bandelių.
Kepimo metu kepsneliai gali pasirodyti birūs, todėl apverskite juos atsargiai – apkepę iš abiejų pusių, jie sutvirtės ir taps visiškai patogūs (bei, svarbiausia, skanūs!) valgyti tiek rankomis, tiek šakute.
Bolivinės balandos ir raudonųjų pupelių kepsneliai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Kepsneliams:
¼ stiklinės (50 g) bolivinės balandos sėklų (apie 180 g virtų)
300 g ekologiškų „AUGA“ raudonųjų pupelių be sūrymo
2 valg. š. kokosų aliejaus
1 svogūno
2 skiltelių česnako
1 morkos
1 valg. š. pomidorų pastos
1 arb. š. rūkytos paprikos
½ arb. š. kumino
¼ arb. š. kajeno paprikos
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Salotoms:
poros saujų gražgarsčių
alyvuogių aliejaus
citrinos sulčių
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Tahini padažui:
¼ stiklinės (60 g) sezamų sėklų pastos („Tahini“)
½ žaliosios citrinos sulčių
2 valg. š. klevų sirupo
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
vandens
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite paplotėlius. Bolivinės balandos sėklas išvirkite pagal instrukciją ant pakuotės. Paprastai kruopas reikia virti 3-4 kartus didesniame tūryje verdančio pasūdyto vandens, kol suminkštės, taps beveik skaidrios ir atsiskirs jų „uodegėlės“. Uždengtame puode išvirusias kruopas palikite dar apie 10 minučių. Atvėsinkite ir atvėsusias išmaišykite šakute („išpurenkite“).
2. Raudonąsias pupeles sutrinkite šakute.
3. Keptuvę įkaitinkite virš vidutinės ugnies, dėkite porą šaukštų kokosų aliejų. Suberkite smulkiai kapotą svogūną, česnaką ir smulkiai tarkuotą morką. Pakepinkite, kol suminkštės. Sudėkite pomidorų pastą, suberkite prieskonius ir maišydami pakaitinkite dar minutę.
4. Dubenyje sumaišykite virtas bolivinės balandos kruopas, trintas pupeles, keptas daržoves.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 190 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
6. Iš paruoštos masės drėgnais delnais formuokite nedidelius apskritus kepsnelius. Dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 7-8 minutes, tuomet atsargiai mentele apverskite ir kepkite dar 7-8 minutes. Kepimo metu kepsneliai gali pasirodyti birūs, todėl apverskite juos atsargiai – apkepę iš abiejų pusių, jie sutvirtės.
7. Kol kepsneliai kepa, paruoškite salotas. Gražgarstes apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis, apiberkite šviežiai grūstais juodaisiais pipirais. Išmaišykite.
8. Paruoškite Tahini padažą. Visus padažui skirtus ingredientus, išskyrus vandenį, labai gerai išplakite iki vientisos masės. Po vieną šaukštą pilkite vandenį, vis maišydami, kol paruošite norimos ir mėgstamos tekstūros (tirštumo) padažą.
9. Patiekite kepsnelius su šviežiai sumaišytomis salotomis ir Tahini padažu. Valgykite iš karto – kepsneliai gardžiausi, kol šilti.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „AUGA“.
Reklama #auga.lt