Turiu vieną problemą. Nežinau, ar ją taip galima vadinti, bet – kartais man labai sunku kalbėti apie dalykus, kuriais džiaugiuosi ir didžiuojuosi; apie dalykus, prie kurių ilgai ir nuoširdžiai dirbau; apie tai, kas man labai svarbu. Noriu dalintis tuo su visais, bet žodžiai stringa gerklėje, jų pritrūksta, burna išdžiūsta ir aš, kukliai nudelbusi akis žemyn (atitraukusi pirštus nuo klaviatūros klavišų), atidedu tai rytojui. Galiu tik tikėtis, kad rytoj jau tikrai bus ta diena, kai sukaupsiu pakankamai drąsos.
O drąsos reikia tam, kad pakviesčiau jus, mieli skaitytojai, į jaukią mažą mūsų šeimos krautuvėlę – SPAUSKITE ČIA ir atverkite jos duris.
Tai svajonė, kuri po truputį augo jau ne vienerius metus. Dar labai sunku patikėti, kad tai, apie ką tiek daug kalbėdavome vėliais vakarais, po truputį virsta realybe. Puikiai žinau, kad virtualios krautuvėlės sienos dar kvepia dažais. Žinau, kad tobulėjimui ribų nėra, jų niekada nebuvo ir nebus. Nedrąsiai dėliodami pirmuosius žingsnius, suprantame, kad dabar palaikymas yra kaip niekad svarbus. Todėl laukiame – išskėstomis rankomis, atviromis durimis ir širdimis. Tikėdami tuo, ką darome; tuo, kur einame.
Kol kas mūsų krautuvėlė, kaip juokaujame, po svetimu stogu. Ir prekės čia, virtualiose lentynose, sudėliotos dar toli gražu ne visos, nors jau dabar galiu išduoti – jos visos bus apie virtuvę ir maistą. O kol mūsų pačių krautuvėlės sienos dar statomos (ji įsikurs čia pat, po „Saulėtos virtuvės“ stogu, tikimės, jau labai greitai, nors statybiniai darbai, būna, kartais užtrunka ilgiau nei norėtųsi), dailinamos ir ruošiamos įkurtuvėms, pasiliekame šiek tiek paslapčių, nors jau dabar spurdu, kaip norėčiau jas visas išpasakoti. Ar bent jau suintriguoti tuo, kad vos prieš keletą dienų mus pasiekė didžiulis siuntinys iš svajonėmis ir romantika visada dvelkiančios Prancūzijos!
Po vieną žingsnelį, – primenu sau, kai norisi įsibėgėti. Taigi štai, pirmasis mūsų žingsnelis. Rankų darbo namų tekstilė, virtuvės ir valgomojo tekstilė iš natūralaus lietuviško lino – audinio, kuris neįtikėtinai malonus liesti, gražus žiūrėti, praktiškas naudoti. Jei jau atradote liną, tikrai žinote, apie ką kalbu – tai audinys, neabejotinai turintys savyje krislelį magijos.
Kurti jaukių namų ritualus. Štai kam norime pakviesti visus, užklydusius į mūsų krautuvėlę. Juk tai labai svarbu: būti čia ir dabar, neskubėti, mėgautis jaukiais namais ir čia leidžiamu laiku. Nors kartais tai atrodo lyg neįmanoma misija, viskas kur kas paprasčiau – pakanka į kasdienybę įnešti šiek tiek mažų pokyčių. Mes tikime, kad net tokie paprasti dalykai kaip rankų darbo stalo tekstilė įprastą vakarienę gali paversti ypatingu šeimos ritualu: padenkite stalą, užklokite jį mylimiausios spalvos lininiu stalo takeliu, lėkštes padabinkite lininėmis servetėlėmis, stiklines pripildykite naminio limonado (ar puodelius – kvapnios arbatos), pamerkite puokštę lauko gėlių, o nosį pradėjus kutenti gardiems iš virtuvės sklindantiems aromatams, namiškius pakvieskite prie stalo. Šią vasarą šį „receptą“ aš išbandžiau tiek daug kartų! Ir, žinote, štai tiesa, kuria įsitikinau visus tuos kartus: laiką sustabdyti galima, o ypatingas akimirkas sukuriame mes patys, pasitelkdami net štai tokias mažas smulkmenas.
Ar žinote, kiek laiko mes praleidome, kol išsirinkome spalvas? Tų valandų net nesuskaičiuočiau, bet rezultato jos buvo daugiau nei vertos, nes galiausiai sukirpome ir pasiuvome šešių pačių gražiausių spalvų servetėles, stalo takelius ir virtuvės rankšluostėlius. Aš pati vis dar negaliu išsirinkti, kuri iš jų gražiausia man pačiai, bet labai noriu pakviesti šį iššūkį įveikti jus – kuri dailiausia jums, mielieji?
Nuotraukoje šalia lėkštės pozuoja šviesiai melsvas audinys – šviesus ir gaivus, tačiau turintis šiek tiek blankaus pilkšvumo. „Ledo kubeliai“, taip esu parašiusi ant dėželių su šios spalvos siuviniais. Žvilgtelėkite, kaip jie atrodo iš arčiau:
– stalo servetėlės;
– stalo takeliai;
– virtuvės rankšluostėliai.
O salotos, pozuojančios nuotraukoje, dėmesio vertos ne ką mažiau! Apie tai, kaip pamilau bolivinių balandų sėklas, pasakojau jau anksčiau, o šiose salotose jos neįtikėtinai puikiai tinka su saldžiais persikais ir vyšniniais pomidorais, sūriu fetos sūriu, kremiškomis raudonosiomis pupelėmis bei orkaitėje kepta vištiena. Nors drąsiai ruoškite ir vegetarišką variantą, jei tik norisi – skonių šiose salotose gausu! Ir padažas, jokiu būdu nepamirškite padažo. Jus jis dažniausiai yra daugiau nei pusė bet kurių salotų sėkmės, tiesa? Skanaus!
Bolivinės balandos salotos su persikais ir vištiena
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Vištienai:
½ didelės vištos krūtinėlės
1 valg. š. sezamų sėklų aliejaus
1 valg. š. sojos padažo
1 valg. š. citrinos sulčių
1 česnako skiltelės
1/2 arb. š. džiovintų itališkų žolelių
Salotoms:
150 g virtos bolivinės balandos (kynvos)
1 persiko*
200 g vyšninių pomidorų
2 valg. š. ispaninio šalavijo (chia) sėklų
1 skardinės (240 g) konservuotų raudonųjų pupelių
120 g fetos sūrio
100-150 g įvairių salotų (špinatų, sultenių, gražgarsčių)
Padažui:
2 valg. š. sojų padažo
2 valg. š. vandens
2 valg. š. sezamų aliejaus
2 arb. š. baltojo acto
2 arb. š. medaus
2 arb. š. tarkuoto imbiero
2 arb. š. raudonosios paprikos dribsnių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite vištieną. Supjaustykite ją vidutinio dydžio kubeliais. Marinatui sumaišykite sezamų sėklų aliejų, sojos padažą, citrinos sultis, sutarkuotą česnako skiltelę ir itališkas žoleles. Vištieną gerai įtrinkite marinatu ir palaikykite šaldytuve porą valandų, kol pasimarinuos.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Pasimarinavusius vištienos gabalėlius suverkite ant penkių nedidelių medinių iešmelių. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol vištiena bus iškepusi. Neperkepkite ir neleiskite jai išsausėti.
3. Paruoškite padažą. Visus salotų padažui skirtus ingredientus sudėkite į stiklainėlį, jį sandariai užsukite ir gerai supurtykite, kol gausite vientisos konsistencijos padažą.
4. Paruoškite salotas. Bolivinės balandos kruopas kelis kartus perplaukite vandeniu, kitaip gali būti karstelėjusios. Puode užvirinkite 3-4 didesnį tūrį vandens, suberkite bolivinę balandą, sumažinkite ugnį ir virkite apie 15-20 minučių, kol suminkštės, taps beveik skaidrios ir atsiskirs jų „uodegėlės“. Nupilkite likusį vandenį ir uždengtame puode palikite dar apie 10 minučių. Atvėsinkite ir atvėsusias išmaišykite šakute („išpurenkite“).
5. Persiką supjaustykite nedideliais kubeliais, vyšninius pomidorus perpjaukite perpus ar į keturias dalis. Persikus ir pomidorus nedideliame dubenėlyje sumaišykite su ispaninio šalavijo sėklomis.
6. Į dubenį suberkite salotas, bolivinės balandos sėklas, persikus su pomidorais, raudonąsias pupeles. Ant viršaus užtrupinkite fetos sūrį.
7. Lengvai sumaišytas salotas paskirstykite į lėkštes. Ant viršaus dėkite po vištienos iešmelį. Apšlakstykite padažu ir patiekite.
PASTABOS
* žiemą persikus drąsiai keiskite persimonais.
2 komentarai
Išbandėm šį derinuką – Superinis, pirštus galima nusikąsti! Su nekantrumu laukiu kiekvieno Tavo pasidalinimo receptais! 🙂
Daiva, labai džiaugiuosi, kad išbandėte, kad patiko! Ir labai ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais – jų sulaukti man visada daugiau nei smagu 🙂