Rudens dienoms tampant vis tamsesnėmis, kelionės yra nuostabus būdas pabėgti nuo pilko dangaus, žvarbių vėjo gūsio ar kažkur giliai širdy besikaupiančio slogučio. Net jei tai – skonių kelionės, vykstančios savoj virtuvėj. Orkaitė gal ir nesušildys taip, kaip saulė kažkur kitam pasaulio pakrašty, bet maistas yra būdas pažinti svetimas kultūras ir leistis į mažą nuotykį. Leiskimės? Šįkart – į Turkiją!
Borekas (Börek) – plonytės sluoksniuotos filo tešlos kepinys, ruošiamas su įvairių rūšių įdarais: mėsos, įvairių sūrių, daržovių, žalumynų. Priklausomai nuo regiono, borekas gali būti formuojamas ir kepamas įvairių formų. Kartais jį galite pamatyti panašų į pyragą, kartais – kaip į nedidelius pyragėlius, suktinukus ar paplotėlius. Kartais jis kepamas orkaitėje, kartais – verdamas aliejuje (dažniau taip verdami mažieji pyragėliai). Produktas, neabejotinai vienijantis visus borekus, yra išskirtinai plona filo tešla, kurios lakšteliai iškepa gardžiai traškūs, o po jais besislepiantis įdaras – gardus ir sultingas.
Sakoma, kad Turkijoje nėra tokio dienos meto, kuriam patiekti boreką nederėtų. Jis gali būti valgomas pusryčiams, pietums ir vakarienei, taip pat – užkandžiams. Patiekti jį galite su natūraliu jogurtu ar prie dubenėlio sriubos. Turkijoje borekas dažnai valgomas su airanu, vandens ir jogurto gėrimu.
Šiais laikais net ir Turkijoje borekas kur kas rečiau gaminamas namuose ir dažniau įsigyjamas kepyklėlėse, todėl teigiama, kad pasitikti svečius su naminiu kepiniu – ypatingos pagarbos ir dėmesio ženklas.
Ar yra teisingiausias būdas pagaminti boreką – vienas vienintelis receptas ar skonių derinys, nuo kurio reikėtų pradėti? Vargiai, nes variacijų čia tiek daug, kad kiekvienam belieka atrasti sau skaniausią.
Pradėkim nuo šio – nuo boreko su varškės ir špinatų įdaru. Rezultatas labai gardus, o detalus receptas ir kiekvieno žingsnio nuotraukos leis nepasiklysti gamybos procese.
PATARIMAI
- Filo tešla. Ji – šio kepinio unikalumas, tad pakeisti jos kitokia tiesiog nepavyks. Gera žinia, kad įsigyti jos galite kone visuose didesniuose prekybos centruose. Žvalgykite šaldikliuose ar šaldytuvuose – galite naudoti tiek šviežią, tik šaldytą filo tešlą. Jei naudojate šaldytą, labai svarbu: likus parai (24 valandoms) iki gaminimo pradžios, perkelkite tešlą iš šaldiklio į šaldytuvą ir leiskite jai lėtai atitirpti. Nemėginkite tešlos atšildyti kambario temperatūroje, nes pernelyg sparčiai šildami ploni tešlos lakšteliai sulips, jų nepavyks atskirti ir susluoksniuoti. Taigi, planuokite boreko gaminimą šiek tiek iš anksto!
- Įdaras. Beveik bet kokį įdarą galėtumėte įsukti į boreko vidų: mėsos, paukštienos, įvairiausių sūrių, daržovių, žalumynų. Turkijoje labai populiarūs borekai su avienos įdaru, taip pat – su fetos sūrio įdaru.
- Boreko forma. Jei sukti ritinėlius atrodytų pernelyg sudėtinga, galite susluoksniuoti boreką į kepimo formą aukštesniais krašteliais lyg pyragą. Jis praras dalį žavesio, tačiau skonis išliks puikus!
- Kaip patiekti? Sakoma, kad Turkijoje borekas valgomas pusryčiams, pietums, vakarienei ir dar – užkandžiams tarp jų. Ragaukite boreko su natūraliu jogurtu, sultiniu, patiekite prie sriubos. Turkijoje borekas dažnai patiekiamas su airanu, vandens ir jogurto gėrimu. Šio jogurtinio gėrimo jau galima įsigyti ir Lietuvoje.
- Laikymas. Sandariame indelyje šaldytuve boreką galite laikyti iki 3-4 dienų. Likučius prieš patiekiant galite pašildyti, nors skanus borekas ir šaltas – lyg nesaldi bandelė.
Borekas su varškės ir špinatų įdaru
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Įdarui:
3 didelių kiaušinių
540 g varškės (9% riebumo)
125 g mocarelos sūrio
100 g kietojo sūrio
150 g šviežių špinatų
1 arb. š. druskos
1 arb. š. juodųjų pipirų
Aptepimui:
1 didelio kiaušinio
2 valg. š. natūralaus jogurto
50 g tirpinto sviesto
Sluoksniavimui:
450 g filo tešlos (12 lapelių)
30 g tirpinto sviesto
saujelės sezamų sėklų
GAMINIMO EIGA
1. Jei borekui naudosite šviežią tešlą, šį žingsnį praleiskite. Jei naudosite šaldytą tešlą, iš pradžių ją atšildykite: likus parai iki boreko gaminimo, perkelkite tešlą iš šaldiklio į šaldytuvą ir leiskite jai lėtai atitirpti. Nemėginkite atšildyti tešlos kambario temperatūroje – per greitai šildami, ploni filo tešlos lakšteliai sukibs ir negalėsite jų atskirti.
2. Paruoškite įdarą. Lengvai išplaktus kiaušinius, varškę, tarkuotą mocarelos ir kietąjį sūrį, pasmulkintus špinatų lapelius, druską ir pipirus gerai išmaišykite. Atidėkite į šalį.
3. Paruoškite aptepimą. Kiaušinį lengvai išplakite su jogurtu ir atvėsintu tirpintu sviestu.
4. Susluoksniuokite boreką. Iš šaldytuvo išimkite ir išvyniokite filo tešlą. Iš karto lakštelius įtaisykite tarp dviejų drėgnų rankšluosčių, kitaip atvira tešla labai greitai ims sausėti ir trupėti. Tarp drėgnų rankšluosčių tešlą laikykite viso gamybos proceso metu.
5. Imkite pirmąjį lakštelį filo tešlos. Padėkite jį ant lakšto kepimo popieriaus. Plonai aptepkite kiaušinio, jogurto ir sviesto plakiniu.
6. Ant viršaus dėkite antrąjį lakštelį tešlos ir vėl taip pat plonai aptepkite plakiniu. Tą pat pakartokite su trečiu lakšteliu. Ant jo dėkite ketvirtąjį ir jo neaptepkite plakiniu.
7. Trečdalį varškės ir špinatų įdaro paskirstykite išilgai ilgosios kraštinės krašto.
8. Susukite į ritinėlį taip, kad įdaras liktų viduje.
9. Lygiai taip pat paruoškite dar du ritinėlius.
10. Vieną ritinėlį susukite į spiralę. Prie jo prijunkite antrąjį (lengvai paspauskite, kad kiek sukibtų) ir sukite toliau. Taip pat prijunkite ir trečiąjį.
11. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
12. Kepimo indą, panašaus skersmens į susuktą spiralę, ištepkite gabalėliu sviesto. Su visu kepimo popieriumi įkelkite boreką į kepimo indą. Lengvu judesiu kepimo popierių ištraukite iš po apačios.
13. Boreko viršų aptepkite tirpintu sviestu ir apiberkite sezamų sėklomis.
14. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50-55 minutes, kol viršus bus apskrudęs iki ausinės spalvos.
15. Šiek tiek atvėsinkite, pjaustykite gabalėliais ir patiekite su natūraliu jogurtu.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.