Vasara yra puikus metų laikas. Dėl daugelio įvairių priežasčių. Dėl šilumos, saulės, šviesaus dangaus, ilgų vakarų ir nerūpestingų savaitgalių. Dėl atostogų. Ir net nesvarbu, ar jos trunka tris mėnesius, ar dvi savaites – vasara vis tiek truputį kvepia atostogom. Visada.
Dar gi vasara puiki tuo – o tą tai jau tikrai žino kiekvienas, besisukiojantis virtuvėje ne tik metinių švenčių proga – kad sezoninių gėrybių pasipila nors vežimu vežk. Uogos, vaisiai, daržovės… Ryškios spalvos, sodrūs kvapai, natūralūs skoniai. Vasarą po turgelį gali vaikščiot it po mažą parodą, kur tau dailiai šypsos apskritaveidės vyšnios, gundančiai vilioja mėlynės, rankas ima tiesti nedidukės cukinijos ar it geriausią draugą kviečia pomidoriukai. Šviežios daržovės ir vaisiai paperka ir nė nepajunti, kaip namo grįžti pilnu krepšeliu. Su šypsena. Ir su galvoje jau besisukančiomis mintimis, kas iš šių vasaros gėrybių gims virtuvėje, ką tieksi ant pietų stalo, kuo vaišinsi užklydusius svečius ar kuo bandysi paįvairinti rutina virtusius pusryčius.
Begalės variantų ir begalės galimybių… Bet šįkart aš apie braškes. Žinau, pavėluotai, nes turgelyje jų jau nebėra, skaisčiai raudonas braškių sezonas baigėsi. Nežinau, kaip jūs, bet man jis šiais metais buvo labai per trumpas. Nespėjau atsidžiaugti. Bet šiais laikas sustabdyti vasarą gali būti labai paprasta. Uždaryti ją į indelį ir paslėpti šaldiklyje. Žinoma, žiemos sulaukia tikrai ne visos gėrybės… bet atsispirti šiam pyragui, kurį užtikau sklaidydama internetinius puslapius, buvo tiesiog per sunku.
Skonis: 9,5/10. Šiek tiek neįprastos konsistencijos – nei tai pyragas, nei tai pudingas, nei kažkas dar, ką būtų labai lengva žodžiais apibūdint… – tačiau tuo ir žavus. Ir dar tuo, kad gausiai braškinis ir maloniai citrininis tuo pat metu. Vienintelė bėda, kad pyragą geriau laikyti šaldytuve, nes vasariškoje kambario temperatūroje braškinis sluoksnis yra linkęs minkštėti ir šiek tiek gąsdinti „ištirpimu”.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Handle the Heat
Braškiniai ir citrininiai kvadratėliai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
115 g sviesto, kambario temperatūros
1/4 puodelio (50 g) cukraus
1 puodelis (140 g) miltų
žiupsnelis druskos
Kremui:
3/4 puodelio (150 g) cukraus
3 kiaušinių baltymai
1 kiaušinis
2/3 puodelio šviežiai spaustų citrinų sulčių (vidutiniškai iš 3 citrinų)
2 valg.š. citrinos žievelių (vidutiniškai nuo 2 citrinų)
2/3 puodelio (90 g) miltų
žiupsnelis druskos
1 ½ puodelio (450 g) šaldytų braškių, atšildytų*
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C temperaytūros.
2. Kepimo popieriumi ištiesti 22 cm. skersmens kepimo indą.
3. Išplakti sviestą, cukrų ir druską elektriniu plaktuvu, kol masė pabals ir taps puri.
4. Įmaišyti miltus, kol neliks sausų trupinių.
5. Paruošta tešla iškloti kepimo indo dugną ir neaukštas sieneles.
6. Kepti apie 20 – 25 minutes, kol gražiai pagels. Atvėsinti.
7. Paruošti kremą. Suplakti cukrų, kiaušinių baltymus, kiaušinį, citrinos sultis ir žieveles, druską. Įmaišyti miltus ir dar kartą išplakti iki visiškai vientisos masės.
8. Atšilusias braškes sudėti į sietelį ir nuvarvinti kiek įmanoma skysčių.
9. Braškes įmaišyti į plakinį.
10. Paruoštą kremą supilti ant apkepusio pyrago pagrindo ir išlyginti paviršių.
11. Kepti apie 30 – 35 minutes, kol pyragas sutvirtės.
12. Atvėsinti, tuomet dėti į šaldytuvą ir kelioms valandoms palikti atšalti.
13. Skanaus!
* galite naudoti ir kitokias, savo mėgstamas uogas.
9 komentarai
Man patinka 🙂 O kaí vaikams nebūtų per rūgštu?
Asta, manau, kad tikrai ne, nes tikrai nėra labai rūgštu. Švelniai juntama subtili rūgštelė manau vaikučiams nieko tokio 🙂
Labai puiki idėja 🙂 Gaila, kad pasibaigęs braškių sezonas – būtinai išbandyčiau, man itin patinka tokie gerąja to žodžio prasme keisti pyragai 😉
Sima 🙂 Bet juk šaldiklis ar ne pilnas vasaros gėrybių užpildytas? 🙂 Aš taip pat kai bandžiau, braškių jau nebebuvo, tai teko vieną maišelį iš atsargų žiemai nugvelbt 🙂
O pyragą tikrai varta išbandyti, truputį keistas, bet labai skanus 🙂
Asta, pas mane virtuvėje negyvena šaldiklis, taigi, kiek per sezoną atsidžiaugiu šviežiomis gėrybėmis, tai beveik ir viskas 🙂 Dėkoju vyro mamai ir keletui draugių, kurios žiemą dovanoja užšaldytas gėrybes. Man pati geriausia dovana 🙂 Iš nuotraukų matosi, kad jis nepaprastas 🙂
Sima, supratau. Geras iš tiesų gyventojas yra tas šaldiklis, bent jau mums. Bet, aišku, nėra – tai nėra, ką padarysi 🙂 Tikiu, kad tokiu atveju šaldytos gėrybės tampa puikia dovana 🙂
Sveiki, šis kepinys mane labai sudomino, tačiau dabar kaip tik braškių sezonas, o čia aprašyta su šaldytom uogom, o kaip su ką tik nuskintom uogom? Ar reikia sutrinti ar dėti tik šiek tiek supjaustytas, ar išvis nepjaustyti?
Tokiu atveju siūlyčiau braškes sutrinti šakute 🙂 Manau, gausis puikiai, skanaus!
Išbandžiau šį Jūsų receptą – tobulas desertas!
Paprasta pagaminti, lengvas, gaivus, pakanka nedidelio gabalėlio, skonis įsimenantis. Kitąkart tik sviesto dėsiu truputį mažiau 🙂
Labai ačiū!