Per pastarąją savaitę mes nuvažiavome virš dviejų tūkstančių kilometrų. Iškeliavę iš Lietuvos ir pasiekę Kroatiją, pradėjome raizgyti jos pakrantės kelius, miestus ir miestelius. Kilome į kalnus ir leidomės jais, kartais stebėjomės kelių vingiuotumu ir drąsinome vieni kitus, o kartais, žvelgdami pro riedančio automobilio langus į greta besidriekiančią pasakiško grožio pakrantę, net pamiršdavome tai, kad sėdimąsias jau šiek tiek gelia nuo ta pačia poza sustingusių kūnų ir sėdynių, tapusių beveik antraisiais namais.
Tokios jau tos kelionės. Mūsiškės dažnai nebūna labai patogios, bet visi tie nepatogumai tėra juokingi mažmožiai palyginus su tuo, kokį didelį įspūdžių, patirčių, nuotykių ir prisiminimų bagažą susirenkame kelyje. Žinau, kad viso to nesudėsime į nuotraukas ar net į sakinius, kuriais po kiek laiko bandysime papasakoti apie kelionę tiems, kurie paklaus, kaip gi sekėsi. Kelionės dovanoja jausmą: laisvės, įkvėpimo, galimybių. Tai jį pasiveži namo, neapčiuopiamą ir trapų. Tai jo iš visų jėgų stengiesi neišbarstyti kasdienybės rutinoje. Toje, kuri gal ir patogi, bet tokia įprasta, kad net nepastebima.
Mes mėgstam kartais garsiai pasvarstyti, kad galbūt reikėtų vėl išmėginti „viskas įskaičiuota“ atostogų variantą. Bet tereikia vos kelių akimirkų priminti sau ir vienas kitam, jog tose kelionėse įskaičiuota tikrai ne viskas. Na, juk maistas ir gėrimai – toli gražu ne viskas, tiesa?
Kalbant apie maistą, turbūt nieko nenustebinsiu pasakydama, kad valgymo įpročiai keliaujant automobiliu skiriasi bent penkiolika kartų nuo tų, kuriuos būname susiformavę namuose. Todėl ir papasakosiu Jums apie šiuos kokteilius, kurių receptas yra net ne receptas, nes vieno punkto taip pavadinti tiesiog negalima.
Bet, gerai, štai ką turėtumėte žinoti iš pat pradžių – šiuo įrašu aš nieko nenoriu apkvailinti. Kokteilius paprastai aš plaku pati; plaku juos iš šviežių ar šaldytų vaisių, uogų, daržovių, dažniausiai su kokosų pienu, o kartais ir su paprastu pienu ar raugintomis pasukomis. Gardinu juos įvairiausiai – riešutų sviestu, medumi, kakava, klevų sirupu. Tikriausiai virtuvė turėtų būti visai negyvenama, kad negalėtum rasti produktų, iš kurių vienas-du imtum ir susiplaktum vasarišką gaivų kokteilį.
Tačiau būna gyvenime situacijų, kai virtuvės išvis neturi. Kai neturi ir plaktuvo. Kai gyveni, galima sakyti, ant ratų, pusę savo gyvenimo susitalpinęs į ne per didžiausią lagaminą (nes į didžiausią vos sutilpo vaiko daiktai). Va štai tokiais atvejais, jei esate pakvaišęs dėl pieniškų gėrimų ir pieno kokteilių, jums derėtų atkreipti dėmesį į naujienas, atsiradusias parduotuvių lentynose greta kitų Dr. Oetker produktų. Suberi į stiklinę pakelio turinį, užpili pienu, energingai išmaišai (ar suplaki užsuktame buteliuke) – voilà!
Sako, tokius kokteilius labiausiai mėgsta vaikai; ir aš tuo net neabejoju. Jie – lyg burnoje sutirpstantis debesėlis, purūs ir saldūs, ryškaus skonio ir aromato. Net neabejoju ir tuo, kad ir kaip uoliai stiklinė po stiklinės siūlytum vandenį, ateina akimirka, kai norisi kažko kito. Deserto stiklinėje, pavyzdžiui. Šalto. Saldaus. Braškinio, o gal bananinio.
Mūsų Kroatijos keliais riedančiame automobilyje esantis vaikas dar per mažas, kad išsakytų savo norus (kartais sunku dėl to nedžiūgauti, šypt), todėl gurkšnoja vandenį. Bet galiu pasakyti visiškai nesumeluodama, kad į kelionę pasiimti kokteilių pakeliai jau sutirpo – pavyzdžiui, mano vyrui jie priminė kažkokį pasiilgtą vaikystės skonį. Gal kokteilius, kuriuos plakdavo netoli mokyklos esančioje kavinukėje, o gal tuos, kurių didelėm akim išsiprašydavo tėvų per atostogas pajūryje.
Aš pati galiu tik paantrinti, kad gerti šį kokteilį, tai lyg čiulpti čiupa-čiupsą, – abiem atvejais pats nepajauti, kaip užsidedi rožinius akinius, atjaunėji dvidešimt penkeriais metais ir supranti, kad velniškai pasiilgai smėlio pilių ir pašėlusio šokinėjimo per balas.
Braškinis pieno kokteilis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 pakuotės Dr. Oetker braškių skonio „Milkshake“
200 ml šalto pieno
GAMINIMO EIGA
1. Jei kokteilį ruošiate plaktuve, supilkite į jį pakelio turinį ir pieną. Plakite vieną minutę. Jei gėrimą ruošiate puodelyje, supilkite į jį pakelio turinį ir pieną. Energingai maišykite šaukšteliu vieną minutę. Lygiai taip pat pakelio turinį ir pieną galite supilti į užsukamą buteliuką ir energingai plakti vieną minutę.
2. Patiekite nedelsiant, nes kaip ir visi kokteiliai, skaniausias jis šaltas.
Receptą įkvėpė: Dr. Oetker