Prieš porą savaičių į savo virtuvę parsivežiau naujieną – sifoną grietinėlei. Niekad anksčiau nebandžiusi, žiūrėjau į jį su didžiausiu smalsumu. Ar man pavyks perprasti šį įrankį, naudojamą ne tik namuose, bet ir profesionaliose virtuvėse? Ar grietinėlė, išplakta sifone, skirsis nuo išplaktos elektriniu plaktuvu?
Pradėjau nuo paprasčiausio, bet labai vasariško recepto. Kaip tik šiai saulėtai savaitei – saldžios šviežios braškės su plaktos grietinėlės bokšteliais!
Braškes sutryniau su trupučiu žaliosios citrinos sulčių ir cukraus, šaukštu paskirsčiau į dailias taures (pirkau jas „PROMO Cash&Carry”, nuostabios!).
Grietinėlę supyliau į sifoną, ten pat įbėriau kelis šaukštus miltelinio cukraus, pagardinau vanile. Kaip nurodyta naudojimo instrukcijoje, kruopščiai užsukau dangtelį, pritvirtinau dekoravimo antgalį. Įstačiau balionėlį į jam skirtą laikiklį ir keliais tvirtais judesiais prisukau prie sifono. Pasigirdo „ptšššš“, kuris reiškė srūvančių dujų garsą. Sifoną su grietinėle apie penkiolika sekundžių energingai papurčiau ir – viskas! Buvau pasiruošusi ant braškių išpurkšti dailius grietinėlės bokštelius.
Tai ar skiriasi grietinėlė nuo tos, kurią įprastai plaku elektriniu plaktuvu? Tikrai TAIP!
Išplakta sifone, grietinėlė yra kur kas puresnė, minkštesnė, lengvesnės tekstūros. Atvirai, tokios švelnios lyg debesėlis grietinėlės dar niekad nesu išplakusi elektriniu plaktuvu. Be to, sifone grietinėlę išplaksite greičiau (vos per keliolika sekundžių!), be grėsmės netyčia ją perplakti.
Sifonu naudotis daug lengviau nei tikėjausi, tereikia laikytis kelių paprastų taisyklių:
- plakimui naudokite tik riebią grietinėlę (geriausia, 35-36 proc. riebumo);
- su grietinėle energingai papurtykite apie 15 sekundžių – kuo ilgiau purtysite, tuo standesnės bus grietinėlės putos;
- purkšdami grietinėlę, sifoną laikykite statmenai plotui, ant kurio purškiate;
- antgalį glauskite prie paviršiaus, ant kurio purškiate, o ne laikykite ore.
Detalią gamintojo sifono naudojimo instrukciją galite rasti čia, o štai čia nufilmavau, kaip sifoną naudoju aš.
Nors „Kayser WHIPcreamer INOX“ sifonas originaliai yra skirtas grietinėlei, jo panaudojimo galimybės – kur kas platesnės. Pakuotėje rasite sifoną, dekoravimo antgalius, valymo šepetėlį, taip pat – atskirai galima įsigyti sifonui skirtus antgalius pyragėliams įdaryti ir specialų priedų rinkinį aliejaus (ar kito skysčio) įsodrinimui norimais skoniais.
Dviejų dydžių sifonus (0,5 l ir 1 l) ir jiems skirtus balionėlius galite įsigyti „PROMO Cash&Carry” parduotuvėse. „Kayser“ sifonai yra skirti naudoti ne tik namuose, bet ir profesionaliose virtuvėse. Čekijos gamintojas užtikrina maksimalią kokybę ir naudojimo saugumą.
Visiškai suprantu, kad toks sifonas nėra reikalingas kiekvienuose namuose. Tačiau žinau ir tą jausmą, kai kažką aistringai mėgsti. Ir jei tas „kažkas“ yra gaminimas, sifonas galėtų būti smagi, naudų patirčių suteikianti dovana sau ar artimajam.
Jaučiuosi dar tik pradėjusi pažintį su šiuo įrenginiu, bet – norėjau pasidalinti pirmaisiais įspūdžiais, kurie išties yra džiuginantys. Pasikartosiu, sifone išplaktos grietinėlės švelnumas, lengvumas – pasakiški!
O šis vasariškas desertas – tikrai vertas išbandyti, kad ir kokiais būdais beplaktumėte grietinėlę. Skanaus!
Braškių ir plaktos grietinėlės desertas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Braškėms:
450 g gerai sunokusių braškių
1 valg. š. žaliosios citrinos sulčių
1 valg. š. cukraus
Grietinėlei:
450 ml riebios grietinėlės (35-36 proc.)
4 valg. š. miltelinio cukraus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
Papuošti:
žaliosios citrinos nutarkuotų žievelių
braškių
GAMINIMO EIGA
1. Braškes, žaliosios citrinos sultis ir cukrų sutrinkite šakute ar bulvių grūstuvu. Nesistenkite sutrinti labai smulkiai – tegul lieka didesnių braškų gabalėlių.
2. Grietinėlę, miltelinį cukrų ir vanilės ekstraktą išplakite sifonu (pagal instrukciją ant pakuotės) arba elektriniu plaktuvu iki minkštų, formą laikančių putų.
3. Į taures dėkite po kelis šaukštus braškių. Ant viršaus išpurkškite plaktos grietinėlės bokštelius (su sifonu arba konditeriniu maišeliu su žvaigždutės formos antgaliu).
4. Papuoškite braškėmis, nutarkuotomis citrinų žievelėmis ir patiekite nedelsiant, kol grietinėlė yra puri.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „PROMO Cash&Carry”.
#reklama #promocashcarry