Bulves mes mėgstam įvairiausiais pavidalais: kepam prieskoniais pagardintas bulvių skilteles orkaitėje, trinam bulvių košę, pjaustom armonikėlėm, traiškom, gaminam njokius, bulviniečius (virtų bulvių blynelius su sūriu), senovišką kugelį. Tik bulvinius blynus kažkodėl kepam labai retai – o kai jau kepam, tai valgom juos gardžiausiai ir prašmatniausiai, kiek tik įmanoma. Patiekti juos su grietine – žinoma, kad skanu, bet ar bandėt kada vietoj grietinės aptepti ikrų užtepėle ir pagardinti lašišos gabalėliais? Dievulėli, kaip skanu. Aš šiaip jau ilgus metus galvojau, kad ikrų nemėgstu, bet čia kaip ir su avokadais, avinžirniais ir šokoladiniais ledais – viskas su laiku. Šiandien jau tikrai mėgstu, šypt.
Bulves blynams tarkavau burokine tarka, įmaišiau į jas dar vieną batatą ir vieną morką. Labai svarbus žingsnis, kepant šitaip tarkuotų bulvių blynus, labai gerai nusunkti tarkius. Sukrėskite juos į rankšluostėlį, susukite ir iš visų jėgų nuspauskite, kad tarkiai liktų kuo sausesni. Beliks sumaišyti su likusiais ingredientais ir iškepti gerai įkaitintame aliejuje. Kol bus traškūs ir gardūs!
Valgome ir akimis, tiesa? Žiūrėjau į savo pietų lėkštę, kurią dabar rodau ir jums, ir galvojau, kad bulviniai blynai gali būti išties labai gražūs. Pažadu, ne tik atrodo skaniai – ir yra labai, labai skanu!
Blyneliai traškiais krašteliais, viduje minkšti, pagardai – tobulai derantys. Prisimenat laikus, kai visus tinklaraščio receptus vertindavau dešimtbalėje skalėje? Šiems blyneliams rašyčiau dešimt, tikrai.
Bulviniai blynai su ikrų užtepėle ir lašiša
AtsispausdintiINGREDIENTAI
4-5 bulvių (apie 650 g)
1 vidutinio dydžio saldžiosios bulvės
1 morkos
1 svogūno
2 kiaušinių
¼ stiklinės (40 g) džiūvėsėlių
1 arb. š. druskos
½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
aliejaus kepimui
Patiekti:
ikrų užtepėlės
šaltai rūkytos lašišos
ryšelio šviežių petražolių
citrinų skiltelių
GAMINIMO EIGA
1. Bulves ir saldžiąsias bulves sutarkuokite burokine tarka, morkas – smulkia tarka. Sietelį išklokite lininiu rankšluostėliu, sudėkite tarkuotas daržoves, įsukite į rankšluostį ir kuo geriau nusunkite visą skystį.
2. Suberkite daržoves į dubenį, sumaišykite su smulkiai kapotu svogūnu, kiaušiniais, džiūvėsėliais, druska ir pipirais.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų (tiek, kad semtų dugną maždaug 4-5 mm). Dėkite po šaukštą paruoštos blynelių masės ir kepkite virš vidutinės ugnies kelias minutes, kol apskrus. Tuomet apverskite ir kepkite dar kelias minutes. Išėmę iš keptuvės, riebalų perteklių nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
4. Blynelius patiekite su ikrų užtepėle, rūkytos lašišos gabalėliais, šviežiomis petražolėmis ir citrinų skiltelėmis.