Sakoma, kad per Užgavėnes dera sočiai ir riebiai prisivalgyti. Kuo gausiau, tuo geriau, – kad visus metus būtum sveikas, stiprus ir sotus. Nežinau, kiek gerai veikia šitos senosios tradicijos ir apskritai turiu abejonių, ar turime ką šiemet vyti iš kiemo, bet štai kuo neabejoju – nėra blogos progos bulviniams blynams. Be to, tikrai būtų puiku, jei visus ateinančius metus praleistume sveiki, stiprūs ir sotūs. Ir vieningi, ir taikūs. Ir laimingi.
Bulvinius blynus mums įprasta kepti iš žalių tarkuotų bulvių, formuojant juos nedidelius, įkaitintame aliejuje gardžiai apskrudinant iš abiejų pusių. Bet pamėginkime viską daryti priešingai: bulves prieš tarkuojant išvirti, o blyną kepti didžiulį, per visą keptuvę! Nors nebūtina, bet viduje labai gardu paslėpti įdarą: sūris išsilydys, o skrudinta šoninė suteiks sodraus skonio ir pikantiškumo. Blynas keptuvėje apskrus iki traškios plutelės, o viduje liks minkštas, drėgnas, labai gardus!
Štai tokie bulviniai blynai kepami Šveicarijoje ir vadinami Rösti. Sakoma, kad labiausiai jie mėgstami Berno apylinkėse, nors paplitę visoje šalyje ir už jos ribų. Gal kiek netikėta, bet šveicarai bulvinius blynus mėgsta patiekti net pusryčiams, pagardinę skystai keptas kiaušiniais, avokadais, daržovėmis.
- Tokį blyną galite kepti ir be įdaro arba įdarui naudoti kitus produktus, pavyzdžiui: mėgstamą kumpį, tarkuotą mocarelos sūrį, pasmulkintus ir pakepintus špinatus.
- Kepkite lėtai, virš vidutinės ugnies (aš indukcinėje kaitlentėje nustačiau šeštą kaitros lygį iš devynių). Blynas turi apskrusti, sutvirtėti, tačiau saugokite, kad nepradėtų degti!
- Blyną kepti galite ir iš žalių tarkuotų bulvių, tik tuomet, tarkius sumaišę su druska ir palikę pastovėti apie dešimt minučių, juos labai gerai nuspauskite, kad pašalintumėte visą perteklinę drėgmę.
Užgavėnės jau poryt, receptas – čia ir dabar!
Bulvinis blynas su šoninės ir sūrio įdaru
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 kg virtų bulvių (su odele)
1 arb. š. druskos
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 svogūno
3 skiltelių česnako
100 g šaltai rūkytos šoninės
100 g tarkuoto fermentinio sūrio
4 valg. š. aliejaus
80 g sviesto
GAMINIMO EIGA
1. Virtas bulves atvėsinkite iki kambario temperatūros, tuomet dėkite į šaldytuvą ir atšaldykite pernakt. Kitą dieną nulupkite odeles.
2. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
3. Šaltas virtas bulves sutarkuokite burokine tarka ir sumaišykite su druska.
4. Paruoškite įdarą. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir česnako skilteles, ir kepkite, kartais pamaišydami, kol suminkštės.
5. Sudėkite gabalėliais pjaustytą šoninę ir kepkite dar porą minučių, kol gardžiai apskrus.
6. Atvėsinkite, tuomet sumaišykite su tarkuotu sūriu.
7. Iškepkite blyną. Į keptuvę įpilkite du šaukštus aliejaus ir įdėkite gabalėlį (apie 40 g) sviesto. Palaukite, kol sviestas ištirps.
8. Sudėkite į keptuvę pusę tarkuotų bulvių. Lygiu sluoksniu padenkite visa keptuvės dugną. Paspauskite plokščiąja mentelės dalimi, kad bulvių tarkiai kiek įmanoma labiau sukibtų.
9. Ant viršaus tolygiai paskleiskite šoninės ir sūrio įdarą. Pačiuose kraštuose įdaro nedėkite.
10. Ant įdaro tolygiai paskleiskite likusias tarkuotas bulves, vėl paspauskite plokščiąja mentelės dalimi.
11. Mentele atstumkite bulvių tarkius nuo kraštų, taip suformuodami gražios formos blyną.
12. Kepkite apie 10-15 minučių, kol blyno apačia sutvirtės ir apskrus.
13. Ant keptuvės užvožkite lentelę ar lėkštę ir apverskite – blynas liks ant lentelės ar lėkštėje, apskrudusia puse į viršų. Jei nerimaujate, kad vėliau jį bus sunku grąžinti atgal į keptuvę, pasinaudokite gudrybe – ant keptuvės užtieskite kepimo popieriaus juostą, kuri išvertus blyną, liks jo apačioje. Tuomet atgal į keptuvę blyną grąžinsite tempdami už kepimo popieriaus juostos.
14. Į keptuvę įpilkite dar du šaukštus aliejaus, įdėkite dar gabaliuką sviesto. Palaukite, kol ištirps.
15. Blyną nuo lentelės ar lėkštės nustumkite į keptuvę. Kepkite dar apie 10 minučių, kol ir antra blyno pusė sutvirtės ir bus gražiai apskrudusi.
16. Patiekite. Iškepusį blyną pjaustykite gabalėliais ir patiekite vieną ar pagardinkite grietine, graikišku jogurtu.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.