„Kaip gaminsi, taip nepagadinsi“, – toks posakis tikrai tiktų bulvių patiekalams. Šįkart atkeliauju su dar viena idėja, ką gardaus, sotaus ir labai jaukaus iš bulvių galima pagaminti šią vis dar nesibaigiančią žiemą. Tai – bulvių apkepas, pagardintas bešamelio padažu, sūriu, keptais svogūnais ir šoninės gabalėliais. Viską susluoksniavę orkaitėje, kepkite tol, kol tirštas padažas ims lėtai kunkuliuoti, viršus taps gražiai auksinės spalvos, o bulvės po sūrio plutele – minkštos ir tirpstančios burnoje. Pasaka, kaip skanu!
- Bulves pjaustykite kuo ploniau. Storai supjaustytos bulvės keps kur kas ilgiau, per tą laiką apkepo viršus gali pernelyg apskrusti.
- Jei nemėgstate, padažui galite nenaudoti svogūnų ir/ar šoninės.
- Sūris – svarbi šio apkepo dalis, tad rinkitės Jums patį skaniausią (svarbu – gerai besilydantį).
- Kuo daugiau bešamelio padažo, tuo minkštesnis, kremiškesnis apkepas. Visada galite receptą pritaikyti savo skoniui: naudoti daugiau ar mažiau bulvių, ruošti šiek tiek daugiau ar mažiau padažo. Pagal recepte nurodytą proporciją paruošite tikrai kremišką patiekalą.
- Apkepą pagardinau 100 % natūralios sudėties „Vegeta Natur“ prieskoniais bulvėms. Šie – vieni dažniausiai naudojamų prieskonių mišinių mūsų namuose. Sudėtyje: druska, cukrus, džiovinti svogūnai, raudona saldžioji paprika, kukurūzų krakmolas, džiovinti petražolių lapeliai, morkos, salierai, juodieji pipirai, kmynai, muskatas. Jokių nereikalingų priedų, jokių skonio ar kvapo stipriklių.
- Apkepą valgykite kaip pagrindinį valgį (su gausia lėkšte šviežių salotų!) ar patiekite kaip garnyrą šalia kitų patiekalų.
Bulvių apkepas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
7 vidutinio dydžio bulvių
2 arb. š. „Vegeta Natur“ prieskonių bulvėms
Padažui:
1 svogūno
150 g karštai rūkytos šoninės
50 g sviesto
3 skiltelių česnako
4 valg. š. miltų
2 stiklinių (500 ml) pieno
½ arb. š. druskos
150 g tarkuoto fermentinio sūrio
GAMINIMO EIGA
1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite labai plonomis riekelėmis. Sumaišykite su prieskoniais ir atidėkite į šalį.
2. Į keptuvę suberkite smulkintą svogūną ir mažais gabalėliais supjaustytą šoninę. Kepkite virš vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol svogūnai suminkštės ir šoninė apskrus. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
3. Į tą pačią išvalytą keptuvę dėkite sviestą ir suberkite tarkuotas česnako skilteles. Kaitinkite, kol sviestas ištirps ir česnakai pradės gardžiai kvepėti.
4. Suberkite miltus ir išmaišykite, kol neliks sausų baltų miltų. Pamažu pilkite pieną, nuolat maišydami miltų, sviesto ir pieno mišinį šluotele, kad nesusidarytų gumuliukai. Supylę pieną, kaitinkite toliau, nuolat maišydami, kol padažas ims tirštėti. Pagardinkite druska, įmaišykite 100 g tarkuoto sūrio. Nuimkite nuo ugnies.
5. Padažą supilkite ant bulvių riekelių. Suberkite pusę keptų svogūnų ir šoninės. Gerai išmaišykite, kad visos riekelės tolygiai pasidengtų padažu.
6. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
7. Į aukštesnę kepimo formą (22 cm skersmens) suberkite likusius keptus svogūnus su šonine, paskleiskite ant dugno.
8. Ant viršaus sukrėskite bulves su padažu arba, jei norite, išdėliokite jas griežinėliais, sluoksniuodami vieną sluoksnį ant kito.
9. Uždenkite kepimo indą foliją ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Tuomet foliją nuimkite ir kepkite dar 40 minučių, kol paviršius bus auksinės spalvos, padažas burbuliuos, o bulvės bus minkštos.
10. Patiekite kaip garnyrą ar kaip pagrindinį patiekalą.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Vegeta Natur“.
#reklama #vegetanatur
2 komentarai
Nuostabus apkepas! Lengvai ir greitai paruošiamas. Išrankiam vyrui labai patiko!
Puikus receptas, tikrai verta pasigaminti, maloniai nustebino, galima eksperimentuoti, pridėti savo ingredientų