Tai turėjo būti itališki bulvių virtinukai gnocchi, bet tą dieną itališka dvasia mūsų namus lyg tyčia aplenkė.
Viskas prasidėjo nuo to, kad susivėlinau ir apie pietus pradėjau galvoti tada, kai pilvas ruošėsi pradėti groti maršus iš alkio. Paskubomis nuskutau bulves, užstačiau puodą virti ir čiupau telefoną, kad sužinočiau, kokie gi kiti gnocchi ruošimo žingsniai. Tai, kad bulves reikės išvirti, atrodė taip savaime suprantama, kad nė nepagalvojau, jog jau tada padariau esminę klaidą. Bulves šiam puikiam itališkam patiekalui, pasirodo, reikia virti su lupenomis ir ne kitaip. Gūžtelėjau pečiais, gal nieko baisaus.
Tada atėjo antroji lemtinga akimirka, kai atsidariau šaldytuvą, ieškodama produktų padažui. Išsiblaškymas ir užmaršumas mane lydi vis dažniau, todėl net nenustebau, kad špinatų šaldytuve nėra. Nėra ir jokių šviežių žolelių. Ar sviesto. Gūžtelėjau pečiais antrąkart: tebūnie šįkart ne gnocchi, o tiesiog lietuviški bulvių virtinukai. Nes šaldytuve, štai, labai dailus gabalėlis rūkytos kiaulienos šoninės.
Telefoną su receptais padėjau į šalį. Iš šaldytuvo ir spintelių išsitraukiau tą, ką radau (o radau, beje, ne kažką, nes turiu keistą įprotį laikyti pustuštį šaldytuvą – jaučiu malonumą ir azartą ištuštinti jį visiškai (turiu omeny, tikrai visiškai) ir tik tada keliauti į parduotuvę).
Po pusvalandžio tarp puodų ir keptuvių, čepsėjau tiesiogine to žodžio prasme ir be menkiausio gėdos jausmo, nes pavyko tiesiog tobulai. Galbūt nuo Italijos šis patiekalas tiek pat toli kiek ir pati Lietuva, bet tai visiškai nė motais – minkšti, švelnūs, burnoje sutirpstantys bulvių virtinukai nuostabiai suderėjo su paprastu kaip dukart du šoninės padažu. Jei bulves mėgstate bent perpus tiek, kiek jas pastaruoju metu mėgstu aš, turėtumėte išmėginti!
Bulvių virtinukai su rūkyta šonine
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Virtinukams:
600 g bulvių (nuskustų)
1 kiaušinio
100 g miltų
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
Padažui:
1 valg. š. aliejaus
1 svogūno
1 morkos
3 skiltelių česnako
150 g karštai rūkytos kiaulienos šoninės
kietojo sūrio serviravimui
GAMINIMO EIGA
1. Bulves nuskuskite ir išvirkite pasūdytame vandenyje.
2. Kol bulvės verda, paruoškite padažą. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, suberkite smulkintą svogūną, plonomis riekelėmis supjaustytą morką ir smulkiai sukapotą česnaką. Pakepinkite, kol svogūnas pradės gelsti, o morkos – minkštėti. Suberkite juostelėmis supjaustytą kiaulienos šoninę ir pakepkite dar porą minučių. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
3. Bulvėms išvirus, nupilkite vandenį ir statykite puodą atgal virš ugnies. Pakaitinkite minutę, vis sukratydami puode esančias bulves, ir taip nugarinkite iš bulvių drėgmę.
4. Bulves sutrinkite, šiek tiek atvėsinkite. Įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, druską, grūstus juoduosius pipirus ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
5. Semkite po didelį šaukštą bulvių masės, tarp delnų formuokite volelius. Supjaustykite juos gabalėliais ir virtinukus išdėliokite ant miltais pabarstytos lentelės, kepimo popieriaus lakšto ar kito paviršiaus.
6. Puode užvirkite didelį kiekį pasūdyto vandens. Į verdantį vandenį berkite virtinukus (galite juos išvirti per porą kartų, jei puodas nėra labai didelis). Sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite, kol iškils į paviršių, tuomet pavirkite dar 2-3 minutes ir nedelsdami kiaurasamčiu išgriebkite.
7. Išvirtus bulvių virtinukus sudėkite į keptuvę su padažu, statykite atgal ant ugnies ir šiek tiek pakaitinkite, lengvai pamaišydami. Maišykite labai atsargiai, kad nesutrintumėte minkštų virtinukų.
8. Dėkite į lėkštes, užtarkuokite truputį kietojo sūrio ir nedelsiant patiekite.
6 komentarai
Atrodo skaniai, isbandysim 😉 dziugu, kad grizai! 🙂
Ačiū! Tikrai nuostabiai gardus patiekalas, labai rekomenduoju, skanaus!
Kaip apsidziaugiau vėl čia jus radus.
Jovita, ačiū, o aš labai džiaugiuosi sugrįžusi! 🙂
Mano virtinukai visiškai suiro ir gavosi ta pati bulvių košė.. 🙁 ką galėjau padaryti ne taip?
Kaip gaila 🙁 Įtariu, kad priežastis čia gali būti tik viena – šie virtinukai tikslai labai minkštučiai ir bent šiek tiek per ilgas virimo laikas jiems gali būti lemiama priežastis iširti ir virsti bulvių koše. Virti juos reikia tik porą minučių (2-3 minutes, ne ilgiau) ir tada nedelsiant kiaurasamčiu griebti į lėkštę. Gal netyčia pavirėte šiek tiek ilgiau?