Pasitikti tamsųjį metų laiką man kasmet yra taip sunku, kad nevalingai mintyse imu sudarinėti sąrašą dalykų, kurie galėtų „išgelbėti“ tuos ilgus rudens ir žiemos mėnesius. Žinoma, kad saldūs kepiniai visada atsiduria sąrašo viršuje. Namai, prišildyti kaistančios orkaitės, ir nosis kutenantys pyragų kvapai… jie magiškai dera prie prieblandos už lango, ir staiga tai, kas gali atrodyti niūru, tampa jauku.
Tad žinoma, kad šiandien čia atkeliauju su dar vienu saldžiu, jaukiu, aromatingu receptu. Kaip prideda įpusėjus rudens dienoms, jis – gausus obuolių ir dosniai pagardintas cinamonu.
Nesu tikra, kodėl tokio tipo kepiniai kartais vadinami duonomis. Bananų, moliūgų ar obuolių duonelės tėra saldūs, purūs, burnoje sutirpstantys keksai (ypač, kai apšlakstyti karamele ir pagardinti ledais, šypt). Bet tuo pačiu ir pati neatsispiriu pagundai – juk skamba taip žaviai!
Kad ir kaip ten bebūtų – duonele ar keksu vadintumėt šitą kepinį – artėjančiam savaitgaliui drauge su mylimais partneriais „Dr. Oetker“ paruošiau tikrą obuolinį gardėsį! „Dr. Oetker“ prekės ženklo kepimo milteliai ir vanilė mano virtuvėje yra vi-sa-da, o štai cinamoninis cukrus – tiesiog sutvertas tokiems rudeniškiems kepiniams!
Raikykite riekelėmis, užsiplikykite arbatos, prisijaukinkite rudenį. Skanaus!
Cinamoninė obuolių duonelė | Obuolių keksas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Obuoliams:
2 didelių obuolių (apie 200-250 g supjaustytų)
2 pak. (40 g) cinamoninio cukraus*
Tešlai:
120 g minkšto sviesto
¾ stiklinės (150 g) cukraus
2 didelių kiaušinių
¼ stiklinės (62 g) riebios grietinės
½ stiklinės (125 g) pieno
1 arb. š. vanilės pastos
1 ½ stiklinės (210 g) miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
¼ arb. š. druskos
1 arb. š. malto cinamono
Viršui:
1 pak. (20 g) cinamoninio cukraus*
* arba 3 valg. š. cukraus ir 1 arb. š. malto cinamono
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C temperatūros (kaitinimas ir viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo popieriumi išklokite 11×25 cm dydžio kekso kepimo formą.
2. Paruoškite obuolius. Supjaustykite juos nedideliais gabalėliais. Sumaišykite su cinamoniniu cukrumi ir atidėkite į šalį.
3. Paruoškite tešlą. Minkštą kambario temperatūros sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu plakite apie 5 minutes, kol gausite purią masę.
4. Po vieną įmuškite ir įplakite kiaušinius.
5. Sudėkite grietinę, supilkite pieną ir vanilės pastą. Išplakite.
6. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir maltą cinamoną. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
7. Iškepkite. Supilkite pusę paruoštos tešlos į kepimo indą. Tolygiai užberkite obuolius, o ant jų – tolygiai paskirstykite likusią tešlą. Šaukštu ar peiliu tešlą kepimo formoje lengvai pamaišykite.
8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 60 minučių, kol gražiai iškils. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įsmeigus ir ištraukus jį iš kepinio centro, pagaliukas turi būti švarus.
9. Iškepusią duonelę apie 10 minučių vėsinkite kepimo formoje, tuomet perkelkite ant grotelių ir leiskite pilnai atvėsti.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Baltic“.
#reklama #droetkerlietuva