Buvo beprotiškas, beprotiškas sausis. Iš pradžių buvo ilgai lauktos ir naktim net sapnuotos atostogos, o tada… prasidėjo ligų karuselė. Dienos maišėsi su naktimis, laikas slinko stingdančiai lėtai, o kitais kartais – greitai lyg skubėtų net kūlversčiais. Atrodo, neleidau sau sirgti nuo pat tos akimirkos, kai prieš kiek daugiau nei du metus sužinojau, jog laukiuosi. Bet jokios privilegijos netrunka ištisai, ar ne? Todėl štai – ėmiau ir sugriuvau.
Kai tarp ilgų padrikų miegų neužteko jėgų nei filmams, nei knygoms, jų užteko tik mintims. Pergalvojimams dalykų, kurie yra tikrai svarbūs, ir tiems – kurie svarbūs ne taip labai. Nežinau, ar nuolatinis savęs kamavimas ramybės neduodančiais klausimais padėjo man pasveikti greičiau, bet žinau štai ką – turėjau progą pabūti labai ramiai, o tame ramiame buvime nebuvo nė lašo ramybės.
Dabar gi, sausiui praūžus, bandau surinkti save iš naujo. Tai kur kas lengviau, kai pagaliau visi yra namie.
Kur gi jos – tos tylios ramybės – daugiau ieškoti, jei nė lėtuose sekmadienio rytuose su pačiais mylimiausiais. Minkštuose pataluose, į kuriuos įsiropštęs mažylis greitai padaro savo tvarką. Nekantriai šnypščiančiame virdulyje ir netrukus puodeliuose garuojančioje kavoje. Ir vėlyvuose lepūniškuose pusryčiuose, kurie bet kurią kitą dieną galėtų atrodyti misija neįmanoma, o štai lėtą žiemos sekmadienį – būtent tai, ko reikia, lyg vyšnia ant torto.
Šis bandelių pyragas, patikėkite manimi, subalansuotas dideliems smaližiams. Tobulas jis su nesaldžia kava ar arbata, nors vis tiek labai saldus. Jei mėgstate saldžiai, jums patiks, o jei vis tik ne taip saldžiai – sumažinkite cukraus kiekį ar atsisakykite klevų ar agavų sirupo.
Ir džiaukitės tobulais, lėtais, ilgais, lepūniškais pusryčiais!
Cinamoninių bandelių pyragas su graikiniais riešutais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
2/3 stiklinės (165 ml) pieno
1 valg. š. cukraus
1 pakuotės (7 g) sausų mielių
3 – 3 ½ stiklinių (420 – 490 g) „Kauno grūdų“ kvietinių miltų „Ekstra“
½ stiklinės (60 g) miltelinio cukraus
1 arb. š. druskos
2 arb. š. malto cinamono
2 kiaušinių
120 g minkšto sviesto
1 arb. š. aliejaus dubens ištepimui
Įdarui:
50 g sviesto
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 arb. š. druskos
2 arb. š. malto cinamono
¼ stiklinės (80 g) klevų ar agavų sirupo
1 stiklinės (125 g) graikinių riešutų
Glaistui:
1 ½ stiklinės (170 g) miltelinio cukraus
2-3 valg. š. pieno
2 valg. š. klevų ar agavų sirupo
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą. Pieną pašildykite, kad jis būtų šiltas, bet ne karštas. Suberkite sausas mieles ir cukrų. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps. Dubenį uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).
2. Kitame dubenyje sumaišykite 3 stiklines miltų (420 g), miltelinį cukrų, druską ir cinamoną. Supilkite mielių mišinį ir įmuškite kiaušinius. Išmaišykite. Sudėkite kubeliais supjaustytą minkštą sviestą ir išminkykite vientisą ir elastingą, prie rankų nelimpančią, tačiau minkštą tešlą. Jei matote, kad tešla per skysta, įberkite dar porą šaukštų miltų.
3. Paruoštą tešlą dėkite į švarų, aliejumi plonai išteptą dubenį. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje apie 60 minučių, kol tešlos tūris padvigubės.
4. Suformuokite bandelių pyragą. Tešlai pakilus, perkelkite ją ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto paviršiaus. Kelis kartus paminkykite ir iškočiokite tešlą į maždaug ½ cm storio tešlos stačiakampį. Aptepkite tirpintu sviestu. Ant viršaus tolygiai berkite cukraus, rudojo cukraus, druskos ir malto cinamono mišinį. Apšlakstykite klevų arba agavų sirupu ir apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais.
5. Pradėdami ilgąja kraštine, susukite tešlos stačiakampį į ritinėlį. Labai aštriu peiliu ritinėlį supjaustykite maždaug 4-5 cm storio riekelėmis. Turėtumėte gauti apie 10-12 bandelių. Pavertę kiekvieną iš jų ant šono, sudėkite bandeles į 28 cm skersmens kepimo indą.
6. Uždenkite indą švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje apie 30 minučių, kol tešla pakils.
7. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C temperatūros.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 minučių, kol paviršius gražiai apskrus ir bandelės bus iškepusios. Jei bandelės pradės ruduoti per greitai, uždenkite folija ir kepkite toliau, o foliją nuimkite prieš baigiant kepti. Išjunkite orkaitę ir palikite bandeles pastovėti kepimo inde apie 5 minutes. Jei kraštai prikibo prie kepimo indo sienelių, atsargiai apipjaukite peiliu.
10. Atsargiai išimkite bandelių pyragą iš kepimo indo arba patiekite kartu su kepimo indu. Šiek tiek atvėsinkite.
11. Paruoškite glaistą. Į didelį dubenį suberkite miltelinį cukrų, supilkite pieną ir klevų arba agavų sirupą. Išplakite iki vientisos vidutinio tirštumo masės.
12. Paruoštu glaistu aptepkite pyrago viršų ir patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdai“.