Jei reikėtų nupiešti pavasarį, pieščiau jį geltonai ir žaliai: bundantį, saulėtą, šviesų ir šiltą. Čiupčiau ir mėlyną teptuką, kad nutapyčiau aukštą dangų, netemdomą pilkų debesų. Dabar, kai žiūriu į šių keksiukų nuotraukas, suprantu – į jas sudėjau visa apimantį saulėtų dienų ilgesį. Ar jaučiat jį ir jūs?
Citrininiai keksiukai – vienas mėgstamiausių mano kepinių. Jie purūs, minkšti, gaivūs, maloniai saldžiarūgščiai. Galima juos kepti pačius paprasčiausius arba paversti mažais torčiukais: įdaryti saldžiarūgščiu citrinų kremu, papuošti puriomis maskarponės kremo kepurėlėmis.
Vis kartoju, kad širdį džiuginantiems desertams ypatingų progų laukti nereikia, bet turiu pastebėti – šie puošnūs ir saulėti keksiukai ypatingai tiktų Velykų stalui. Ką manote? Ar jūsų šeimai toks desertas patiktų?
- Citrinų kremą galite pasiruošti iš anksto iki iki savaitės sandariame indelyje laikyti šaldytuve. Keksiukams reikės kiek daugiau nei pusės paruošto kremo kiekio, tuo tarpu likusį ragaukite su graikišku jogurtu, lietiniais blynais ar gardinkite kitus desertus.
- Neperkepkite keksiukų, kad jie išliktų minkšti, purūs ir drėgni.
- Maskarponės ir grietinėlės kremas – vienas skaniausių ir paprasčiausiai paruošiamų universalių kremų, tinkamų įvairiems desertams gardinti. Įmaišykite į jį kelis šaukštus citrinų kremo, kad skonis būtų švelniai citrininis. Svarbiausia – kremo neperplakite, nes maskarponė yra riebus sūris, kuris perplaktas gali sušokti į gumuliukus.
- Įdarytus ir išpuoštus keksiukus laikykite šaldytuve. Išimkite iš jo pusvalandį iki patiekiant, kad biskvitas nebebūtų šaltas, o kremas nespėtų pernelyg suminkštėti.
Saulėtą nuotaiką nuotraukose kuria ne vien keksiukai, bet ir nuostabiai dailūs indai bei stalo įrankiai iš „PROMO Cash&Carry“. Mėlynos „Valencia Oriental“ lėkštės – pagamintos iš storo porceliano, išmargintos rytietiškais raštais, atrodo, jog tiesiog sukurtos saulėtoms popietėms ir gardžiausiems desertams.
Tuo tarpu itališki „Mepra“ stalo įrankiai pasižymi ne tik aukšta kokybe, bet ir patogumu kasdienybėje – juos galima plauti indaplovėje, nebijant susibraižymo ar nublukimo. „Mepra“ įrankių gamintojas suteikia ir unikalią galimybę užsisakyti individualizuotus įrankius su norimu užrašu ar logotipu. Kreipkitės į „PROMO Cash&Carry”, norėdami susipažinti su didžiuliu galimų dizainų pasirinkimu ir sužinoti daugiau.
Pasidžiaugsiu, kad aš pirmuosius įrankius su „Saulėtos virtuvės” vardu jau turiu – jais ir ragavom šiuos tobulai gardžius citrininius keksiukus, kuriuos raginu išsikepti ir jus. Jei mėgstat citrinas, neabejoju, LABAI patiks!
Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Citrinų kremui (apie 500 ml):
4 didelių sultingų citrinų
4 didelių kiaušinių
1 ½ stiklinės (195 g) miltelinio cukraus
100 g tirpinto sviesto
Keksiukams:
120 g minkšto sviesto
1 stiklinės (200 g) cukraus
3 didelių kiaušinių
1 arb. š. vanilės pastos
2 stiklinių (280 g) miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
4 valg. š. aguonų
½ stiklinės (125 g) pieno
1 citrinos nutarkuotos žievelės
2 citrinų sulčių (40 g)
Maskarponės kremui:
250 g maskarponės sūrio
3 valg. š. citrinų kremo
¾ stiklinės (90 g) miltelinio cukraus
1 stiklinės (250 g) riebios grietinėlės
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite citrinų kremą. Dubenyje elektriniu plakikliu iki vientisos masės išplakite nutarkuotas citrinų žieveles, citrinų sultis, kiaušinius, miltelinį cukrų ir atvėsintą tirpintą sviestą.
2. Masę supilkite į nedidelį puodą ir kaitinkite ant silpnos kaitros nuolat maišydami, kol sutirštės (neleiskite užvirti!). Puodą nukaiskite ir palikite atvėsti.
3. Atvėsusį kremą supilstykite į sandarius stiklainėlius ir dėkite į šaldytuvą, laikykite iki savaitės.
4. Iškepkite keksiukus. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Pasiruoškite keksiukų kepimo formą ir popierėlius.
5. Minkštą sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu plakite kelias minutes, kol masė taps puri. Po vieną įplakite kiaušinius, įmaišykite vanilės pastą.
6. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir aguonas. Pusę šio mišinio įmaišykite į sviesto, cukraus ir kiaušinių plakinį.
7. Supilkite pieną, citrinų sultis ir suberkite nutarkuotas citrinų žieveles. Išplakite.
8. Suberkite likusį miltų mišinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
9. Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, užpildydami ¾ jų tūrio.
10. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 18 minučių. Ar keksiukai jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas ir keksiuko centro, jis turi būti švarus.
11. Iškeptus keksiukus išimkite iš keksiukų kepimo formos, perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.
12. Paruoškite kremą. Į dubenį sudėkite maskarponę, citrinų kremą, suberkite miltelinį cukrų. Plakite elektriniu plakikliu, kol produktai susimaišys, bet ne ilgiau, nes perplakta maskarponė sušoks į gumuliukus. Toliau plakdami vidutiniu greičiu pamažu supilkite grietinėlę. Plakiklio greitį padidinkite ir išplakite tvirtą, tirštą kremą.
13. Įdarykite ir papuoškite keksiukus. Atvėsusių keksiukų viršuje nedideliu šaukšteliu išskobkite duobeles ir jas pripildykite citrinų įdaro.
14. Maskarponės kremą sudėkite į konditerinį maišelį žvaigždutės formos antgaliu ir ant keksiukų išspauskite kepurėles. Apiberkite trupučiu aguonų, papuoškite citrinų gabalėliu.
15. Iki patiekiant laikykite šaldytuve.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „PROMO Cash&Carry“.
#reklama #promocashcarry
3 komentarai
Sveiki, miela Asta! Sakykite, ar galima šiuos keksiukus pasigaminti iš vakaro? Ar nieko nenutiks kremui?
Sveiki, Justina! Tikrai galite, tik pagamintus laikykite šaldytuve 🙂
Jie tokie nerealūs! Dievaži, skanesnių neteko ragauti! Visi be išimties liko sužavėti! Ačiū Jums už puikius receptus ir greitas konsultacijas iškilus klausimams ❤️