Kai dar tik laukėme į pasaulį ateinančio saulėto virtuviuko, vienu metu buvau pradėjusi kaip pamišusi ieškoti atsakymų į klausimą, ką valgys mano vaikas?! Kokius keksiukus aš jam kepsiu? Ar tik su bananais (vietoje cukraus) ir špinatais (nes kuo daugiau daržovių visur kur, tuo geriau)? Jokio cukraus, jokio naudos neturinčio niekinio maisto, – tai skambėjo labai teisingai, protingai ir atsakingai. Kruopščiai rinkausi receptus naujam gyvenimo etapui. Etapui, su kurio pradžia turėjo pasikeisti viskas.
O tada atėjo realybė ir per pirmąjį gimtadienį Joris godžiai ragavo savo pirmojo keksiuko iš… „McDonald‘s“. Šitą istoriją jau pasakojau ne kartą; jau numalšinau savo sąžinės graužatį, kad kaip visiškai netobula mama pasidaviau aplinkybėms ir tuokart nesugalvojau kito scenarijaus. O tuo pačiu per kuklius beveik du motinystės metus supratau dar vieną dalyką.
Tai yra pasaulio pažinimas.
Cukrus. „McDonald‘s“ keksiukai. Laipiojimas sofos atbrailomis. Flomasterių žymės ant veido. Aukštyn kojom apversti namai. Kruopščiai išravėta kiemo veja. Nuskabyti gėlių lapeliai. Iš kantrybės vedantis „aš pats“ etapas. Pats keisčiausias stiliaus pojūtis pasaulyje. Ir visi kiti dalykai.
Nors savo vaiką rengiu neutraliomis (dažniausiai pilkomis) spalvomis, suprantu, kad vieną dieną jis užsimanys vilktis žmogaus-voro kostiumą, ir tai yra gerai; ir nors vaikui dažniausiai stengiuosi siūlyti natūralesnį maistą, naminius skanėstus, suprantu, kad vieną dieną jis galbūt už visus kišenpinigius nusipirks šokoladinių batonėlių tiek, kiek tik išeis, o gimtadienio šventei paprašys mėlyno lyg smurfai deserto, ir tai taip pat yra gerai. Nes tai yra pasaulio pažinimas. Nes vaikai turi savo nuomonę, o štai mamų vaidmuo – išlaviruoti taip, kad tarp maistingo troškinio ir mėlynų desertų atsirastų stebuklingas balansas.
Stebėdama savo draugių – vyresnių mamų – kasdienybės iššūkius ir kepdama desertus jų vaikų gimtadieniams, jau dabar turiu progą apgalvoti, kiek daug manęs visko dar laukia. Smurfiškas desertas, net neabejoju, vienas iš menkesnių iššūkių, o ir įgyvendinamas labai paprastai.
Jei nuimtumėte nuo šių keksiukų puošnias sviestinio kremo kepurėles, liktų labai gardūs citrininiai keksiukai, puikiai pataikantys į „sveikesnių“ kepinių kategoriją. Jokio rafinuoto cukraus, viso grūdo speltų miltai, kokosų aliejus, maistingosios chia sėklos, kelios dosnios saujos šviežių uogų. Pavyzdingi keksiukai! Tačiau kremo kepurėlės – o, kokios tai kepurėlės! Sviestas ir miltelinis cukrus – tikra atsvara nekaltiems sveikuoliškiems keksiukams. Apie sviestinį kremą verta žinoti vieną dalyką – tinkamai paruoštas jis nė iš tolo neprimena gabalėlio pasaldinto sviesto. Jo plakimui skirkite laiko, laikykitės recepte nurodytų instrukcijų, ir, tikiu, pavyks save nustebinti, kai ant keksiukų nutupdysite purias, saldžias, dailias kepurėles.
Sviestinis kremas yra tvirtesnis, todėl tinkamesnis dekoravimui ar ilgesnei keksiukų kelionei nuo taško A iki B. Bet, jei tik norite, sviestinį kremą visada galite keisti maskarponės ir grietinėlės kremu; pastarasis bus lengvesnis ir tikrai mažiau saldus. Rinkitės pagal skonį ir aplinkybes.
Galiausiai – dekoravimas. Smurfiškiems keksiukams priklauso būti mėlyniems, bet man net ryškiausiose spalvose patinka išlaikyti subtilumą. Lašelis maistinių dažų, po žiupsnį įvairiausių „Dr. Oetker“ mėlynų dekoravimo pabarstukų ir kelios per porą minučių sumeistrautos vėliavėlės dėl žaismingumo (jos, beje, tikrai galėtų būti ir mėlynos!). Viskas!
Skanūs, gražūs, puošnūs, truputį mėlyni, o tuo pačiu vis dar švelniai subtilūs. Kaip manot, ar būtų priimti į smurfų vakarėlį? Šypt.
Citrininiai keksiukai su ispaninio šalavijo sėklomis (chia) ir šilauogėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
½ stiklinės (110 g) tirpinto kokosų aliejaus
¼ stiklinės (80 g) klevų sirupo
2 didelių kiaušinių
½ skardinės (200 ml) kokosų pieno
1 citrinos nutarkuotų žievelių
1 1/4 stiklinės (215 g) viso grūdo speltų miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
1/2 arb. š. druskos
2 valg. š. ispaninio šalavijo sėklų (chia)
poros saujų (apie 100 g) šviežių šilauogių
Sviestiniam kremui:
150 g minkšto sviesto
2 stiklinių (280 g) miltelinio cukraus
½ arb. vanilės ekstrakto
¼ arb. š. druskos
3 valg. š. kokosų pieno
Papuošimui:
šviežių šilauogių
„Dr. Oetker“ mėlynų pabarstukų
„Dr. Oetker“ mėlynų maistinių dažų
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Pasiruoškite keksiukų kepimo skardą ir popierėlius.
2. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite tirpintą atvėsintą kokosų aliejų, klevų sirupą, kiaušinius, kokosų pieną ir nutarkuotas citrinos žieveles. Suberkite speltų miltus, kepimo miltelius, druską, ispaninio šalavijo sėklas. Išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
3. Lengvais judesiais įmaišykite šilauoges.
4. Paruoštą tešlą didelių šaukštu paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, užpildydami maždaug 2/3 jų tūrio.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol keksiukai gražiai iškils, jų paviršius taps auksinės spalvos. Ar keksiukai jau iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
6. Iškepusius keksiukus kelias minutes vėsinkite kepimo formoje, tuomet išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
7. Paruoškite sviestinį kremą. Į dubenį sudėkite minkštą kambario temperatūros sviestą (ne ištirpintą!). Elektriniu plaktuvu plakite apie 5 minutes, kol sviestas taps blyškios spalvos ir kreminės tekstūros. Suberkite pusę miltelinio cukraus ir plakite dar 2-3 minutes. Suberkite likusį miltelinį cukrų ir plakite dar 2-3 minutes.
8. Supilkite vanilės ekstraktą, suberkite druską. Lėtai plakdami elektriniu plaktuvu, supilkite 3 šaukštus kokosų pieno. Plakite dar 3-5 minutes. Jeigu kremas pernelyg tirštas, įpilkite dar šaukštelį kokosų pieno ir dar kartą gerai išplakite.
9. Papuoškite keksiukus. Pasiruoškite konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu. Vidinėje konditerinio maišelio pusėje mėlynos spalvos maistiniais dažais išpieškite vertikalias linijas. Sudėkite sviestinį kremą į maišelį ir išspauskite ant atvėsusių keksiukų paviršiaus kremo kepurėles.
10. Apibarstykite keksiukus mėlynais pabarstukais, papuoškite šilauogėmis, įsmeikite medinius smeigtukus-vėliavėles.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.