Suskaičiuoti iki dešimt man niekada neveikė taip, kaip rašo knygos ar savipagalbos vadovėliai. Niekad neradau tuose skaičiuose nei ramybės, nei meilės sau ar bent paprasčiausio susitaikymo. Priešingai, skaičiavimas – ar iki dešimties, ar avių prieš miegą – man keldavo susierzinimą ir net pyktį. Kodėl aš neužmiegu? Kodėl aš nenurimstu? Kodėl spalvos aplink tik tirštėja? Ir kas, kas gi po galais su manimi blogai?
Plakti, bausti save yra lengviau nei paglostyti. Tam, kad glostytum, reikia tikėti, kad esi to vertas. Taip jau susidėliojo, kad dažniau aš jaučiausi neverta.
Bet pakanka vieno vienintelio žingsnio, kad pajudėtum iš taško. Iš susiklosčiusios situacijos. Iš sustabarėjusio požiūrio. Net mažas pokytis yra pokytis – tereikia kasdien pasistengti, kad jis vyktų tinkama linkme.
Iš tai taip pamažu, pamažu. Iš kampų susirenkant drąsos trupinėlius, į delną susižeriant pasitikėjimo savimi dulkes. Pamažu aš priimu save tokią, kokia esu – kartais pasimetusią chaose ir užverktom akim skaičiuojančią iki dešimt, kartais palaimingai gyvenančią savo laimės ir ramybės burbule.
Dienos negali būti vienodos. Žmonės negali taip pat.
Šiandien aš visai nesu piktas keksas. Gal kiek susimąstęs, bet – šiandien aš laimingas keksas, šypt.
Kepiau šiuos keksiukus per šią vasarą su braškėm, su rabarbarais, su abrikosais, su obuoliais ir su avietėmis. Taip ir išragaujam visus vasaros skonius. Šįkart – su šilauogėmis.
Keksiukai vasariški (vis dar vasara!), gaiviai citrininiai, labai minkšti ir labai purūs. Uogų galite berti ir šiek tiek mažiau nei aš parašiau recepte, bet… ei, ar vasaros, pasislėpusios net saldžiuose savaitgalio kepiniuose, gali būti per daug?
Citrininiai migdoliniai keksiukai su šilauogėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 kiaušinių
½ stiklinės (100 g) cukraus
¼ stiklinės (60 ml) tirpinto kokosų aliejaus
1 stiklinės (250 ml) graikiško jogurto
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 citrinos sulčių
1 citrinos nutarkuotų žievelių
1 ½ stiklinės (210 g) kvietinių miltų
2/3 stiklinės (70 g) migdolų miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. sodos
½ arb. š. druskos
1 ½ stiklinės (300 g) šilauogių
1 valg. š. kvietinių miltų
saujelės migdolų plokštelių
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Pasiruoškite keksiukų kepimo formą ir 12 keksiukų popierėlių.
2. Elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, cukrų, tirpintą kokosų aliejų, graikišką jogurtą, vanilinį cukrų, citrinos sultis ir nutarkuotą citrinos žievelę.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir lengvai išmaišykite šaukštu, kol neliks sausų miltų.
4. Šilauoges nuplaukite ir labai gerai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Suberkite į dubenį ir sumaišykite su valgomuoju šaukštu miltų, kad uogos tolygiai jais pasidengtų. Tai apsaugos uogas, kad kepdamos jos nenugrimztų į keksiukų dugną.
5. Suberkite uogas į tešlą ir lengvais judesiais išmaišykite, kad joje pasiskirstytų kuo tolygiau.
6. Paruoštą keksiukų tešlą paskirstykite į keksiukų kepimo formeles. Pripildykite keksiukų kepimo formeles beveik iki viršaus. Viršų apiberkite trupučiu migdolų plokštelių.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol keksiukai gražiai iškils ir jų paviršius bus auksinės spalvos. Ar keksiukai jau iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku, – įkištas ir ištrauktas iš keksiuko centro, medinis pagaliukas turi būti beveik švarus, tik apsivėlęs keliais stambesniais drėgnos tešlos gabalėliais.
8. Kelias minutes keksiukus atvėsinkite keksiukų kepimo formoje. Tuomet perkelkite ant grotelių ir pilnai atvėsinkite.
10 komentarai
Ar galima būtų naudoti šaldytas šilauoges? kaip tada su jomis?
Dovile, atšildytos šaldytos šilauogės būna minkštos ir itin drėgnos, todėl reikėtų jas itin gerai nusausinti (pavyzdžiui, popieriniais rankšluosčiais) ir kruopščiai apvolioti miltuose prieš įmaišant į tešlą 🙂
Kažkas netiko, nepatiko… gavosi labai prėski, sunkūs ir beskoniai…
Ugne, labai apgailestauju, kad nepatiko 🙁
Sveiki 🙂 ar tiktų vietoj kvietinių miltų naudoti avižų? Ar kiekis toks pats miltų būtų?
Samanta, tikrai nerekomenduočiau viso kvietinių miltų kiekio keisti avižų miltais – keksiukai bus sausesni, sprangesni, o tai tikrai ne į gera 🙂 Aš pati avižų miltais keisčiau ne daugiau kaip trečdalį miltų kiekio.
Ar galima jogurtą pakeisti kefyrų? ar kiekis tas pats turėtų būti?
Rita, taip, manau, kad turėtų puikiai pavykti su riebiu kefyru 🙂
Sveiki! Keksiukia labai gardūs ir puikiai pavyko 🍰! Tačiau gana sunkiai atsiplėše popieriukas ir nemažai lieka keksiuko ant jo. Galbūt žinote kas galėjo turėti tam įtakos? Per mažas miltų kiekis?
Sveiki, Samanta, džiaugiuosi, kad keksiukai pavyko ir buvo gardūs 🙂 Keksiukų prikibimas prie popierėlių – dažniausiai popierėlių problema. Tie patys keksiukai nuo vienų atkimba lengviau, o nuo kitų, deja, kur kas sunkiau.