Labai aiškiai prisimenu mūsų pirmąją kelionę tolėliau, už Lietuvos ribų. Liepos viduryje sėdome į lėktuvą ir iš jo išlipome Egipte. Dvi iš septynių atostogų dienų skyrėme dardėjimui autobusu iki piramidžių. Karštis buvo begalinis; ir asfaltas, ir smėlis buvo įkaitę iki kibirkščiavimo, termometro stulpeliai kasdien šoktelėdavo virš keturiasdešimt laipsnių. Viešbučio personalas kartais mūsų paklausdavo, ar gerai jaučiamės, nes tokios karštos vasaros jau seniai čia nebuvę. Taigi, vaikštinėjom aplink tas piramides visai plikom galvom, be vandens, ir – nieko. Prisimenu, kad buvo karšta, bet tas karštis mums rodėsi malonus. O štai dabar suprantu, kad ten buvo niekis – man tikrai niekada nebuvo taip karšta kaip šią vasarą. Ne kur kitur, o savame kieme.
Todėl ir ledai. Ledai, arbūzai, šaltas vanduo, šaldytos uogos tiesiai iš šaldiklio; užkandžiauti šokoladu net nesinori. Na, gal kartais, truputį. Bet kai mažylis užmiega pietų miegelio, aš lendu tiesiai į šaldiklį ir išsitraukiu ledų. Kai kartais atrandu laiko ir noro pasigaminti naminių, būna dvigubai smagiau!
Nežinau kaip Jūs, bet aš ledus valgau visais metų laikais – tiek vasarą, tiek žiemą. Tik štai žiemą dažniausiai renkuosi, lyg koks meškinas, saldžius ir riebius, tinkančius tingiam žiemos miegui: karamelinius, žemės riešutų sviesto ar kavos. O vasarą norisi kažko gaivesnio ir mažiau saldaus; ypač, jei už lango dangumi ridinėjasi kaitinanti saulė. Šaldyto jogurto ledai tokiomis karštomis dienomis skamba kaip labai puiki mintis, ar ne?
Skonis: 10/10. Žinoma, priklauso nuo to, kokius ledus mėgstate. Šie yra lengvi, gaivūs, kiek primena šerbetą. Jie nėra pernelyg saldūs; gal dėl to, kad tą saldumą atsveria maloni citrinos rūgštelė. Man atrodo, kad šiai neįtikėtinai karštai vasarai tokie ledai – pats tas.
Sudėtingumas: paprasta kaip dukart du.
Citrininiai šaldyto jogurto ledai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 ½ stiklinės (375 ml) graikiško jogurto
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 citrinos nutarkuotos žievelės
1 citrinos sulčių
GAMINIMO EIGA
1. Graikišką jogurtą, cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę ir citrinų sultis išplakite iki vientisos masės.
2. Supilkite į indą, uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldiklį. Šaldykite 1-2 valandas, tuomet išimkite ir išplakite elektriniu plaktuvu iki visiškai vientisos masės.
3. Tą patį pakartokite dar 5-6 kartus kas pusvalandį – išimkite stingstančią masę iš šaldiklio ir išplakite iki visiškai vientisos masės. Po šio laiko turite pasiekti tinkamą ledų konsistenciją. Jei ledus patiekiate tik kitą dieną, išėmę iš šaldiklio, palaikykite šaldytuve apie 10 minučių, kad šiek tiek suminkštėtų.
4. Patiekite su šviežiais vaisiais, uogomis ar papuošę citrinos griežinėliu.
2 komentarai
Atrodo labai skaniai ir gaiviai. Tik tas ledu perplakimas tiek kartu nevilioja 🙂 As taip pat kai mano mazasis uzmiega pietu, traukiu is saldiklio ledus 🙂
Vaida, taip, tiesa, aš visad nusistatau žadintuvą, kad nepamirščiau jų tiek kartų perplakti 🙂 Būnant namie, nėra sudėtinga, bet… sutinku, su ledų mašinėle tikrai būtų greičiau ir paprasčiau 🙂