Jei reikėtų nupiešti Velykas, pieščiau saulę, morkas, zuikučius ir… citrinas. Gal dėl to, kad tokios gaivios, o gal dėl savo ryškiai geltonos spalvos – man jos atrodo tiesiog sukurtos pavasario šventėms!
Ar ir Jums ant Velykų stalo norisi kažko citrininio?
Galima kepti keksą. Sausainius. Galima ruošti citrininį tiramisu. Arba – galima gaminti tortą! Šis – susluoksniuotas iš minkštutėlių biskvitų, saldžiarūgščio citrinų kremo, saldaus kokosinio kondensuoto pieno kremo ir gaivių aviečių. Nežinau, ar verta daugžodžiauti, tad pasakysiu tik tiek – t o b u l a s !
Jausmas – lyg ragautum pavasarį. Saldu, rūgštu, gaivu, skanu ir NORISI DAR!
Tortą ruošiau su „ALVO“ „Taste From Kitchen“ produktais: miltelinį cukrų bėriau į citrinų kremą, kokosų drožles – į kondensuoto pieno kremą, o šaltyje džiovintomis citrinų granulėmis tortą puošiau. Tiesa, jos gali būti ne vien dekoracija, bet ir ryškus skonio akcentas – jei norite, kad tortas būtų rūgštesnis (ir dar citriniškesnis), saujelę galite įberti į biskvito tešlą.
Citrininis-kokosinis tortas su avietėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Citrinų kremui (apie 250 ml):
2 citrinų, sulčių ir žievelių
1 stiklinės (120 g) miltelinio cukraus
50 g tirpinto sviesto
2 kiaušinių
Biskvitams:
3 didelių kiaušinių
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 arb. š. vanilės pastos
3 valg. š. kokosų aliejaus
1 stiklinės (140 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
Sulaistymui:
½ stiklinės (125 g) vandens
1 arb. š. cukraus
½ citrinos sulčių
Kremui:
250 g saldinto sutirštinto pieno (kambario temperatūros)
120 g sviesto (82 proc.) (kambario temperatūros)
30 g kokosų drožlių
1 ¼ stiklinės (310 g) riebios grietinėlės
150 g šviežių aviečių
Papuošimui:
kokosų drožlių
aviečių
šaltyje džiovintų citrinų granulių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite citrinų kremą. Citrinų žieveles, sultis, miltelinį cukrų, atvėsintą tirpintą sviestą ir kiaušinius išplakite iki vientisos masės. Supilkite į vidutinio dydžio puodą.
2. Kaitinkite virš silpnos ugnies, nuolat maišydami, kol kremas sutirštės. Neleiskite kremui užvirti.
3. Nuimkite puodą su kremu nuo ugnies, leiskite atvėsti. Supilkite į stiklainėlį. Sandariai uždarytą galite laikyti šaldytuve iki savaitės.
4. Iškepkite biskvitus. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo skardą atsegamu kraštu (17 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi, o kraštus patepkite sviestu.
5. Kiaušinius, cukrų ir vanilės pastą elektriniu plaktuvu plakite apie 5 minutes, kol tūris padidės tris kartus, o masė taps puri ir balta.
6. Supilkite aliejų ir plakite dar minutę.
7. Įsijokite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Išmaišykite labai lengvais judesiais, nuo apačios į viršų. Nepermaišykite – maišykite tik tol, kol neliks sausų miltų. Tešla turi išlikti kuo puresnė, ją maišydami turite matyti korėtą tekstūrą, mažus oro burbuliukus.
8. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 30 minučių, kol biskvitas gražiai iškils, taps auksinės spalvos. Vengdami staigių temperatūros skirtumų, biskvitą vėsinkite praviroje orkaitėje.
10. Atvėsusį biskvitą aštriu peiliu perpjaukite į keturis plonus lakštus.
11. Paruoškite sirupą sulaistymui. Dubenėlyje sumaišykite vandenį, cukrų ir citrinos sultis, kol cukrus ištirps.
12. Išplakite kremą. Kambario temperatūros sviestą ir saldintą sutirštintą pieną elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės (labai svarbu: naudokite vienodos kambario temperatūros sviestą ir saldintą sutirštintą pieną).
13. Suberkite ir įmaišykite kokosų drožles.
14. Atskirame dubenyje iki standžių putų išplakite grietinėlę.
15. Per kelis kartus plaktą grietinėlę įmaišykite į sviesto ir saldinto sutirštinto pieno plakinį.
16. Surinkite tortą. Pirmąjį biskvitą dėkite ant lygios lėkštės ar padėklo. Apjuoskite torto formos žiedu (borteliu), kuris leis tortui sustingti norimos formos.
17. Sulaistykite biskvitą dviem-trimis šaukštais paruošto sirupo.
18. Aptepkite dviem-trim šaukštais citrinų kremo.
19. Aptepkite maždaug ketvirtadaliu kremo.
20. Išdėliokite trečdalį aviečių.
21. Ant viršaus dėkite antrąjį biskvitą, lengvai paspauskite delnais.
22. Pakartokite tą patį sluoksniavimą dar du kartus.
23. Uždėkite paskutinį biskvitą, lengvai paspauskite delnais.
24. Aptepkite paskutiniu likusiu kremu. Dėkite į šaldytuvą ir palikite sustingti per naktį.
25. Papuoškite. Nujuoskite metalinį torto žiedą (bortelį).
26. Visą tortą padenkite kokosų drožlėmis. Ant viršaus išdėliokite avietes, apibarstykite smulkintais šaltyje džiovintų citrinų granulėmis.
27. Iki patiekiant laikykite šaldytuve.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Alvo“.
#reklama #alvo