Jaučiu pavasarį. Jis įsisuko man į mintis, į plaukus, į vėjyje aplink kojas besiplaikstančią suknelę. Jaučiu jį rytais, kai gerdama kavą su pienu pro langą stebiu auštančią dieną. Jaučiu jį, kai atidarau langus, nes taip norisi įleisti į kambarius to gaivaus tyro pavasario oro. Jaučiu, kai paskendusi darbuose, staiga pasijaučiu skęstanti svajonėse. Apie naujus batelius, apie naujų ledų receptą, apie artėjančias atostogas. Apie naujus vėjus, kurių dvelksmą visad norisi pajusti, pagaliau bundant iš žiemos miego.
Jaučiu pavasarį visa širdimi. Ir virdama citrinų kremą, šypsausi – jis toks geltonas, lyg saulė. Toks ryškus, toks pavasariškas. O tada, žvilgtelėjusi į šaldytuvą, akims užkliuvus už dėžutės braškių, šypsausi dar plačiau – netruks ateiti ir vasara, su visomis savo gėrybėmis, pilnais glėbiais šviežių uogų, vaisių ir daržovių!
Bet apie viską ir pradžių. Mano pavasaris prasidėjo pilnomis rankomis dovanų. Na, sakykit, ar gi nėra smagu gauti dovanų? Dar ir kaip! Ypač, kai tos dovanos tokios, jog jau paėmus į rankas maišelį, burnoje kaupiasi seilės. Nes viskas taip skaniai atrodo, taip knieti kuo greičiau paragauti, o ir pakuotės tokios ryškios. Viliojančios. Su tokiais dviem maišeliais, pilnais džiuginančio turinio, ketvirtadienio vakarą grįžau namo. Nustebino šįkart „Valio“ komanda, o kadangi aš esu labai didelė visokiausių jogurtų, jogurto gėrimų, varškių ir kitų pieno produktų mylėtoja, jų staigmena man buvo labai skani. Ačiū dar kartą!
Visų pirma, tai buvo tuose maišeliuose toks itin netikėtas dalykas, bent jau man niekur iki šiol nematytas – kapučino skonio kefyras. Taip, kefyras! Taip, kavos skonio! Mane iš karto įspėjo, kad šituo gėriu geriau su niekuo nesidalinti, nes jis toks skanus, kad bus gaila kiekvieno gurkšnelio, bet aš dar kurį laiką žiūrėjau į jį šiek tiek pakėlusi antakį. O penktadienį ryte įsimečiau į sportinį krepšį, nusprendusi, kad kas gi gali būti geriau prieš treniruotę nei indelis kefyro? Tai štai, kai galiausiai atsukau kamštelį ir paragavau… oho, koks skanumas! Tikrai! Dabar suprantu, ką man bandė sakyti mergina, perdavusi dovanas – tokiu gardumynu tikrai nenorėčiau su niekuo dalintis, šypt. Išgėriau viską iki paskutinio lašelio ir norėjau dar, dar, dar.
Kitas geras dalykas, kurį „Valio“ turi savo asortimente, yra varškės kremas. Tokius kremus aš visada labai mėgau. Ir vienus juos man labai skanu valgyti, ir kremus su jais ruošti, ir pyragus kepti. Ar net beveik tortus; tokius kaip šis, citrinininis su aguonomis. Iš tiesų dar tą pačią akimirką, kai išpakavau visas dovanas ir iš maišelių sudėjau tvarkingai į šaldytuvą, žinojau, kad savaitgalį kepsiu būtent jį. Šaldytuve pūpsantys pora pakelių gardaus vanilinio varškės kremo spyrė tą lemtingą spyrį į užpakalį, kad pagaliau išbandyčiau seniai nusižiūrėtą receptą. Valio!
Ir nors gal per daug prašmatnu yra tokį paprastą kepinį vadinti tortu, jo skonis vertas tokio pavadinimo. Lengvas, gaivus, švelnus, su maloniai jaučiamu citrinų skoniu ir tarp dantų niekšingai vis įstringančiomis aguonomis. Bet net jos nepiktina tada, kai valgai tokį skanų desertą, šypt.
Skonis: 10/10. Labai puikus tortas! Lengvas, gaivus ir švelnus, maloniai citrininis. Labai pavasariškas!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Everyday Flavours
Citrininis sūrio tortas su aguonomis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
180 g sausainių (pvz., „Selga“)
100 g sviesto
Kremui:
600 g vanilinio varškės kremo
250 g maskarponės
½ puodelio (70 g) miltelinio cukraus
2-3 valg. š. (100 g) citrinų kremo
2 valg. š. kukurūzų krakmolo
2 valg. š. aguonų
3 kiaušiniai
Viršui:
4-5 valg. š. citrinų kremo
7-8 braškių
šviežių mėtų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite pagrindą. Orkaitę įkaitinkite iki 200ºC temperatūros. Pasiruoškite kepimo indą (22 cm skersmens) ir išklokite jį folija.
2. Sausainius maisto smulkintuvu susmulkinkite iki labai smulkių trupinukų. Sumaišykite su tirpintu sviestu, kol neliks sausų trupinių ir gausite lipnią masę. Išklokite šia mase kepimo indo dugną.
3. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 10 minučių, kol apskrus. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
4. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 180ºC temperatūros.
5. Paruoškite įdarą. Vanilinį varškės kremą, maskarponės sūrį, miltelinį cukrų, citrinų kremą, kukurūzų krakmolą ir aguonas elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės.
6. Po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno išplakite.
7. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą ant iškepusio pagrindo.
8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Tuomet temperatūrą sumažinkite iki 150ºC ir kepkite dar 50 minučių, kol torto kraštai bus tvirti, o centras, pajudinus kepimo indą, dar šiek tiek virpės.
9. Praverkite orkaitės dureles ir tortą palikite orkaitėje, kol atvės iki kambario temperatūros. Tuomet perkelkite į šaldytuvą ir palaikykite bent 4 valandas ar, geriausiai – per naktį.
10. Atšaldytą tortą perkelkite ant lėkštės ar tortinės. Aptepkite citrinų kremu, papuoškite riekelėmis supjaustytomis braškėmis ir šviežių mėtų lapeliais.
11. Patiekite šaltą. Skanaus!
32 komentarai
Ar galit patikslinti, koks tas citrinų kremas?
Spustelėkite ant žodžių „citrinų kremo” ir nukeliausit tiesiai į jo receptą, štai čia: https://www.sauletavirtuve.lt/?p=1090 😉
Koks pavasariškas pyragas!!!
http://biteboo.blogspot.dk/
Taip, jis tikrai toks! 🙂
Oo.. sitas receptas bus savaitgaliui atsidetas . Puikumelis! O kuo galima keisti keisti vanilini varskes krema? Aciu 🙂
Agota, skanus bus savaitgalis, galiu užtikrinti 😉 Vanilinį varškės kremą galite keisti varške, pertrinta iki visiškai vientisos kreminės masės (be menkiausio gumuliuko!), ir žiupsneliu vanilės 😉
Be galo gražios nuotraukos! O ir derinys – sūrio pyragas, citrinos, aguonos – nuostabus!
Ačiū, Inga! 🙂 Dėl derinio visiškai pritariu – jis fantastiškas 🙂
Atrodo nuostabiai! Kepsiu savaitgalį draugo 25-mečiui. 🙂
Nekantrauju išgirsti, kaip pavyko, kaip patiko? 🙂 Tikiuosi, kad draugo gimtadienis buvo labai gardus!
nuostabūs Jūsų kepiniai…jaučiu šitą reikės bandyti kepti Velykoms..:)
Labai ačiū! Manau, kad šis tortas yra neabejotinai vertas atsidurti ant Velykų stalo 🙂
O galima kremui c.pudra keisti cukrumi?
Živile, ar kalbate apie citrinų kremą? Jei taip, tuomet keisti nerekomenduoju, nes miltelinis cukrus čia naudojamas ne tik kaip saldiklis, bet ir kaip kremo tirštiklis, t.y. jis padeda kremui sutirštėti 😉
Labadiena, išbandžiau šį receptą savaitgalį, bet tik dabar atradau progą parašyti 🙂 Labai labai skanus ir paprastai paruošiamas torčiukas. 🙂 Iš tiesų aš labai norėjau jį išbandyti, nes esu ragavusi labai panašų sūrio torčiuką, tik jame dominuoja apelsinas, apelsino žievelė, nesideda nei truputėlis citrinos ir jis pasakiško skonio, dėja niekur neatrandu to torčiuko recepto.. Jei beklaidžiodama, kur nors pamatysit sūrio tortą su aguonomis, apelsinais ir sausainių pagrindu, rekomenduoju išbandyti, manau neturėtumėt nusivilti. O visiems, kas nebandė šio torčiuko tikrai rekomenduoju jį pasigaminti 😉
Diana, labai džiaugiuosi, kad patiko 🙂 Ir dėkoju už rekomendacijas! Nors aš esu labiau citrinų fanė nei apelsinų, bet visada smagu išmėginti kažką naujo ir gardaus 🙂
Be galo gražus! Norėjau paklausti ar maskarpone galima kuo pakeisti?
Rūta, ačiū 🙂 Galite, žinoma. Pavyzdžiui, „Philadelphia” 😉
norėjau pasiteirauti , „vanilinis varškės kremas”—kokią čia varškę pirkti?
Aš naudojau štai tokį vanilinį ALMA varškės kremą: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153093387873033.1073741838.127194733032&type=3 🙂
sveiki, kuo supjaustote braškes taip plonai? tikrai nepatikėsiu, kad peiliu 😀
Siga, matyt, nustebinsiu – tikrai supjausčiau pačiu paprasčiausiu peiliu 🙂 Tiesiog prieš tai trupučiuką nupjoviau jų galą (prie kotelio), tada pastačiau ant tos nupjautos vietos ir pjausčiau 🙂
Sveiki. Draugo gimtadieniui ketinu kepti šį tortuką. Šiaip esu pakankamai patyrusi kepėja (bent jau save tokia laikau :D), bet mane suglumino tai, jog skardą reikia iškloti folija. Paprastai viena folijos pusė būna blizgi, o kita šiek tiek matinė. Tai kuri pusė šiuo atveju turėtų liestis su pyrago pagrindu? 🙂 Pabijojau nepasiklaususi daryti, kad netektų vėliau folijos nuoplaišėlių krapštyti nuo dugno..
Labai skanus tortas pavyko 🙂 ačiū už receptą.
Ieva, labai džiaugiuosi, kad pavyko! 🙂
Atsiprašau, kad nespėjau atsakyti dėl folijos. Tiesą sakant, to atsakymo nė nežinočiau, nes pati į tai paprastai nekreipiu dėmesio 🙂
Aš dėjau taip, kad blizgioji pusė liestųsi su tortu. Bet ko gero reikšmės nėra 🙂 ir dar kartą liaupsės dėl torto – nerealus. Vos įsidėjus pirmąjį kasnelį į burną supratau, kad jis keliaus į mano repertuarą 😉
Ieva, dar kartą labai ačiū! Labai džiaugiuosi, kad tortas sulaukė tokios sėkmės 🙂
Labai skanus tortas. Tik man citrinu kremas gavosi per skystas ir dalis jo nubėgo. Ka ne taip padariau? 🙂
Irma, džiaugiuosi, kad tortas patiko 🙂 Na, o dėl citrinų kremo, spėju, kad tiesiog šiek tiek per anksti nukaitėte jį nuo ugnies. Kaitinti jį reikia virš vidutinės ugnies, nuolat maišant ir jokiu būdu neleidžiant užvirti. Ir jis tikrai pakankamai lengvai ir sklandžiai sutirštėja 🙂
Aš dabar kepu tortuką pagal jūsų receptą, kol kas dar jis orkaitėj ir atrodo puikiai! Tikiuosi bus ir skanus:))
Sveiki. Sakykit ar galime nedėti citrinų kremo į šį tortą?
Daiva, taip, žinoma. Tuomet tortas bus vanilinis 🙂