Paruošiau desertą stiklainėliuose; užsukę juos sandariu dangteliu, galėtumėt įsimesti net į kuprinę. Ir keliauti. Į pievą, į pikniką, į pasimatymą. Stiklainėliuose saugiai uždaryti desertai tiesiog sutverti mažoms kelionėms ir nuotykiams.
Ar yra toks nuotykis, į kurį norėtumėt leistis dabar pat? Dienomis, kai vis dar esame uždaryti tarp keturių namų sienų (pamečiau dienų skaičių, dievaži!), labiausiai norėčiau perbėgti per gatvę, tuomet dar keliasdešimt žingsnių, ir – ten gyvena mano mama. Apie kavą savo vaikystės kieme, ištiesus basas kojas ant žolės, svajoju nuo tada, kai į pasaulį atėjo pavasaris. Tik… kada iš jo išeis karantinas?
Slogučio akimirkoms. Džiaugsmo akimirkoms. Tikėjimo pilnoms akimirkoms. Visoms joms reikia… šio to skanaus.
Yra bent keli būdai paruošti tiramisu: ruošiant klasikinį kremą su kiaušiniais, plakant supaprastintą kremą su grietinėle, o štai čia – dar vienas būdas, paprastesnis ir už patį paprasčiausią. Tiems, kurie skuba, nepasitiki savimi ar nieku gyvu nekels kojos iš namų dėl indelio maskarponės. Tokių desertų paruoštukų – kaip kad „Dr. Oetker“ mišinys tiramisu kremui – galima turėti pasislėpus spintelėje patiems netikėčiausiems atvejams. Vienas plaktuvas, trys minutės didžiausiu greičiu, ir kremas paruoštas.
Nesakysiu, kad tai pats geriausias būdas pasiruošti tiramisu; giliai širdy esu klasikos gerbėja ir užvis mieliausiai šį tobulą itališką desertą ruošiu klasikiniu būdu. Bet lygiai taip pat:
– suprantu, kad yra žmonių, kuriems virtuvėje nesiseka maždaug taip, kaip man nesiseka… dažytis;
– neabejoju, kad kartais ištinka netikėtumų (pavyzdžiui, karantinas, kas galėjo pagalvoti!), todėl spintelėje visada labai gerai turėti pasislėpus šį tą skanaus;
– o ir pati kartais labai mėgstu virtuvėje pakvailioti ir sulaužyti visas taisykles. Klasika? Kitą kartą; išbandykim šiandien ką nors kito!
Užvis smagiausia, kad rezultatas – gardus! Kremas tirštas ir purus, kvepia vanile ir degintu cukrumi. Visai skanu jį kabinti tiesiog vieną, bet dar skaniau susluoksniuoti su biskvitiniais sausainėliais, pamirkytais kavoje. Arba, kaip kad padariau šįkart aš, jau svajodama apie ranka pasiekiamą vasarą, – su gaiviu citrinų kremu ir kasdien vis saldesnėmis braškėmis. Man jau pavyko nusipirkti tikrai skanių, o jums?
P.S. Visada galite ruošti ir kitokį tiramisu kremą:
– klasikinio kremo receptas (su kiaušiniais);
– kremo be kiaušinių receptas.
Citrininis tiramisu su braškėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Citrinų kremui (apie 250 ml):
2 citrinų, sulčių ir žievelių
100 g miltelinio cukraus
50 g tirpinto sviesto
2 kiaušinių
Sirupui:
½ stiklinės (125 ml) vandens
1 citrinos sulčių
1 valg. š. cukraus
Kremui:
1 pakuotės „Dr. Oetker“ mišinio tiramisu kremui
300 ml pieno
300 g šviežių braškių
100 g biskvitinių sausainių („damų pirštelių“, angl. ladyfingers)
Paruošti:
šviežių braškių
citrinos riekelių
šviežių mėtų lapelių
GAMINIMO EIGA
1. Iš pradžių paruoškite citrinų kremą. Elektriniu plaktuvu citrinos sultis, žieveles, miltelinį cukrų, tirpintą atvėsintą sviestą ir kiaušinius išplakite iki visiškai vientisos masės. Supilkite į vidutinio dydžio puodą.
2. Virkite kremą ant silpnos ugnies nuolat maišydami (kitaip masė prikibs prie puodo dugno ir sienelių), kol sutirštės. Neleiskite užvirti.
3. Kremui sutirštėjus, nuimkite nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite. Supilkite į stiklainėlį, sandariai uždarykite. Laikykite šaldytuve.
4. Paruoškite sirupą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite vandenį, citrinų sultis ir cukrų, kol cukrus ištirps. Atidėkite į šalį.
5. Paruoškite „Dr. Oetker“ tiramisu kremą. Į aukštą indą supilkite pieną ir suberkite pakelio turinį. Plakite elektriniu plaktuvu didžiausiu greičiu apie 3 minutes, kol kremas sutirštės.
6. Braškes supjaustykite.
7. Susluoksniuokite desertą. Biskvitinį sausainį trumpam įmerkite į paruoštą sirupą, ištraukite, ir dėkite ant pasirinktų stiklinių ar stiklainėlių dugno (jei reikia, perlaužkite). Ant viršaus dėkite šaukštą citrinų kremo, ant kremo užberkite šiek tiek pjaustytų braškių, o ant braškių – dėkite porą šaukštų tiramisu kremo. Sluoksniuokite iš naujo, pradėdami nuo trumpai sirupe pamirkytų sausainių.
8. Susluoksniuotą desertą bent 2 valandas (ar geriausiai – per naktį) palaikykite šaldytuve.
9. Patiekite, papuošę šviežiomis braškėmis, citrinų riekelėmis, mėtų lapeliais.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.
#reklama #droetkerlietuva