Įspūdžių, patirčių ir nuotykių pilna vasara skaičiuoja paskutines minutes. Rytoj jau ruduo, bet šiandien dar sunku tuo patikėti. Prabėgo akimirksniu, kaip ir kasmet. Prie skaniausių vasaros prisiminimų galėčiau pridėti šį tortą. Šilauogių sezonas tęsis dar kurį laiką, tad galėtumėt spėti išsikepti ir jūs.
Vasaros saulėje sunokusių šilauogių ir rūgščių citrinų derinys – vienas tų, kuriuos drąsiai galima vadinti tobulais. Saldumas ir rūgštumas vienas kitą papildo, praturtina ir subalansuoja. Torto sluoksniuose: sodraus skonio, drėgni, sunkesnės tekstūros biskvitai su šilauogėmis, citrinų kremas ir švelnus citrininis maskarponės kremas.
Jums tikrai patiks, jei mėgstate kremiškus biskvitinius tortus ir uogas desertuose. Kiekvienas šio torto gabalėlis – pilnas gaivumo ir malonų saldžiarūgščių skonio natų. Lyg vasaros pažadas – visų, kurios jau buvo, ir visų, kurios dar tik bus.
PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI
- Tešlą biskvitui maišykite iš kambario temperarūros produktų. Sviestui leiskite atšilti natūraliai. Sviestą ir kiaušinius iš šaldytuvo galite išimti iš vakaro, o visus kitus produktus kambario temperatūroje palaikykite bent porą valandų iki gaminimo.
- Naudokite natūralias, iš citrinų išspaustas sultis. Tuomet biskvitas skonis bus natūraliai ir sodriai citrininis!
- Vietoje pieno ir grietinės galite naudoti stiklinę raugintų pasukų.
- Nepermaišykite ir neperplakite tešlos, kad iškepti biskvitai išliktų minkšti ir drėgni.
- Iš paruoštos tešlos kepkite tris biskvitus atskirose kepimo formose. Jei neturite vienodų, nieko tokio, galite naudoti ir skirtingas, svarbu, kad jų skersmuo būtų daugmaž panašus (apie 20-22 cm). Biskvitams iškepus, jų kraštus galėsite apipjauti taip, kad visų trijų skersmuo būtų vienodas.
- Biskvitą galite pasiruošti iš anksto – iškepti dieną prieš ir atvėsusį sandariai suvynioti į maistinę plėvelę, kad neapdžiūtų.
- Klasikinį maskarponės kremą galite keisti sviestiniu kreminio sūrio kremu. Jį išplakite iš 150 g minkšto kambario temperatūros sviesto, 250 g kreminio sūrio, apie 400 g miltelinio cukraus, šaukštelio vanilės pastos ir žiupsnio druskos.
- Kremui rinkitės riebią grietinėlę (35-36 proc.), tik tokią išplaksite iki standžių, minkštų putų.
- Šilauoges galite keisti mėlynėmis ar avietėmis.
- Sluoksniuodami tortą, biskvitus ant dėkite apatine dalimi į viršų – taip sluoksniuojamas tortas bus lygesnis.
- Tortą ragaukite tik kitą dieną – būti kantriems verta, nes per šį laiką torto skoniai subręs, susijungs, atsiskleis harmoninga ir labai skani skonių visuma.
- Tortą laikykite šaldytuve, išimkite iš jo tik prieš patiekiant.
Citrininis tortas su šilauogėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Biskvitui:
2 ½ stiklinės (350 g) kvietinių miltų (550C)
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
200 g minkšto sviesto
½ stiklinės (100 g) cukraus
¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
4 didelių kiaušinių
1 arb. š. vanilės pastos
½ stiklinės (125 g) riebios grietinės
½ stiklinės (125 g) pieno
1 citrinos nutarkuotos žievelės
½ stiklinės (125 g) citrinų sulčių (apie 3-4 citrinų)
250 g šilauogių
1 valg. š. miltų
Kremui:
400 g maskarponės
¾ stiklinės (98 g) miltelinio cukraus
1 stiklinės (250 g) riebios grietinėlės (35–36 proc.)
3 valg. š. citrinų kremo (žr. receptą čia)
Pertepimui:
6-9 valg. š. citrinų kremo (žr. receptą čia)
Aptepimui:
125 g maskarponės
¼ stiklinės (32 g) miltelinio cukraus
½ stiklinės (125 g) riebios grietinėlės (35–36 proc.)
Papuošti:
citrinų riekelių
šilauogių
ramunėlių
miltelinio cukraus
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite biskvitus. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Atidėkite į šalį.
3. Minkštą kambario temperatūros sviestą elektriniu plaktuvu plakite apie minutę. Suberkite cukrų, rudąjį cukrų ir plakite dar penkias minutes.
4. Po vieną įmuškite ir įplakite kiaušinius. Įmaišykite vanilės pastą.
5. Suberkite miltų mišinį ir trumpai išplakite, kol produktai susimaišys.
6. Toliau lėtai plakdami, įmaišykite grietinę, pieną, citrinų žieveles ir citrinų sultis. Neplakite ilgai, tik kol produktai susimaišys. Perplakus tešlą, biskvitas praras savo minkštumą, malonų drėgnumą.
7. Šilauoges sumaišykite su šaukštu miltų.
8. Keliais lengvais judesiais įmaišykite uogas į tešlą, kad pasiskirstytų joje maždaug tolygiai.
9. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
10. Pasiruoškite tris 20-22 cm skersmens kepimo formas. Jei neturite vienodų, galite naudoti skirtingas, tik panašaus skersmens. Biskvitams iškepus, kraštus apipjausite taip, kad visi būtų vienodo skersmens.
11. Kepimo formų dugną išklokite kepimo popieriumi, tuomet tą popierių ir kepimo formų kraštus patepkite sviestu.
12. Tešlą lygiomis dalimis paskirstykite į kepimo formas, paviršių išlyginkite.
13. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 22-25 minutes. Ar biskvitas jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku. Įkištas ir ištrauktas iš biskvito centro, jis turi būti švarus.
14. Biskvitus atvėsinkite. Tuomet, jei naudojote šiek tiek skirtingo dydžio (20-22 cm) kepimo formas, aštriu peiliu apipjaukite biskvitų kraštus taip, kad visi būtų vienodo dydžio.
15. Išplakite kremą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
16. Dubenyje maskarponę elektriniu plakikliu paplakite su milteliniu cukrumi, kol produktai susimaišys, bet ne ilgiau – perplakta maskarponė sušoks į gumuliukus.
17. Toliau plakdami vidutiniu greičiu plona srovele supilkite grietinėlę. Tada plakiklio greitį padidinkite ir plakite, kol susidarys tvirtas, tirštas kremas (neperplakite!). Įmaišykite citrinų kremą.
18. Susluoksniuokite tortą. Pirmąjį biskvitą dėkite ant lygios lėkštės ar padėklo (apverskite jį apatine dalimi į viršų).
19. Apjuoskite torto formos žiedu (borteliu), kuris leis tortui sustingti norimos formos.
20. Aptepkite dviem-trimis šaukštais citrinų kremo.
21. Ant viršaus tolygiai paskleiskite maždaug trečdalį citrininio maskarponės kremo.
22. Dėkite antrą biskvitą (apatine dalimi į viršų), lengvai paspauskite delnais.
23. Aptepkite dviem-trimis šaukštais citrinų kremo, tuomet – antru trečdaliu citrininio maskarponės kremo.
24. Dėkite trečiąjį biskvitą, lengvai paspauskite delnais.
25. Aptepkite likusiu citrinų kremu kremu ir likusiu citrininiu maskarponės kremu. Dėkite į šaldytuvą ir palikite stingti pernakt.
26. Papuoškite. Nuimkite torto formos žiedą (bortelį).
27. Torto kraštų ir viršaus aptepimui išplakite tokį pat kremą, kaip pertepimui, tik be citrinų kremo. Plaktu kremu aptepkite torto kraštus ir viršų.
28. Citriną supjaustykite labai plonomis riekelėmis. Nusausinkite popieriniais rankšluosčiais, kad būtų kuo sausesnės. Priglauskite prie torto kraštų.
29. Torto viršų papuoškite uogomis, ramunėlėmis, apibarstykite milteliniu cukrumi.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.