Parašiusi savo pirmąją receptų knygą (saldumynų knygą!), smalsumo vedina suskaičiavau – citrinos joje buvo velnioniškai populiarios! Praėjus beveik penkeriems metams, citrinos vis dar karaliauja mūsų baltoje virtuvėje. Jis mėgsta citrinų griežinėliais gardinti arbatą, aš jų sulčių niekada nepagailiu ir įspaudžiu į orkaitėje kepamo blyno tešlą. Kaip ir į daug kitų kepinių – šiek tiek tarkuotų citrinų žievelių arba vienas kitas šaukštelis šviežiai spaustų sulčių dažniau pagerina nei sugadina savaitgalio desertus.
Todėl ir šįkart savaitgalio desertui – citrinų pyragas iš mano saldumynų knygos. Tobulas citrinų kremas trapios tešlos krepšelyje. Ir saldus, ir rūgštus, ir saulėtai geltonas, bet vis tiek, kaip ir visi citrusiniai kepiniai, tiesiog tobulai subalansuotas žiemos popietėms. Nors ką aš kalbu, juk gardiems pyragams nėra netinkamų metų laikų; paskutinįkart jį kepiau dar vasarą, ir saulės nutviekstą karštą dieną jis taip pat buvo nuostabus.
Bet kam laukti vasaros? Savaitgalis ant nosies, dienos dar žvarbios. Po pasivaikščiojimo grįžti į namus, kvepiančius pyragais, yra tas savaitgalio planas, kurio linkiu ir jums, ir sau. Beje, papuošę šio pyrago gabalėlius avietėmis ir mėtos šakelėmis, į desertą perkelsite ir mūsų trispalvę, o tą šį savaitgalį padaryti gali norėtis, tiesa?
Sako, kai gyvenimas pamėtėja vieną kitą rūgščią citriną, reikia imti ir pasigaminti limonado. Arba išsikepti maloniai saldžiarūgštį citrinų pyragą. Jei kiekvieną kartą taip ir daryčiau, šį pyragą kepčiau tikrai dažnai. Nes, juk žinote, tarp blogų ir gerų dienų – tik viena naktis. O kartais – tik vienas gabalėlis tikrai gardaus citrinų pyrago.
Citrinų pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
220 g minkšto sviesto
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 citrinos nutarkuotos žievelė
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 stiklinių (280 g) miltų
½ arb. š. druskos
Kremui:
6 kiaušinių
2 stiklinių (400 g) cukraus*
1 stiklinės (140 g) miltų
4 citrinų nutarkuotos žievelės
2/3 stiklinės (165 ml) šviežiai spaustų citrinų sulčių
miltelinio cukraus apibarstymui
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20×30 cm dydžio kepimo indą.
2. Paruoškite tešlą. Minkštą sviestą elektriniu plaktuvu išplakite su cukrumi iki purios masės. Suberkite nutarkuotą citrinos žievelę, supilkite vanilės ekstraktą ir dar kartą išplakite.
3. Suberkite miltus, druską ir gerai išmaišykite iki vientisos masės.
4. Paruoštą tešlą tolygiai paskleiskite ant kepimo indo dugno. Tešla bus labai minkšta ir lipni, todėl lengviausiai tai padarysite lengvai pamiltuotais delnais. Paskleistą tešlą subadykite šakute.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol gražiai apskrus.
6. Paruoškite citrinų kremą. Kiaušinius, cukrų, miltus, nutarkuotas citrinos žieveles ir šviežiai spaustas sultis elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės.
7. Užpilkite ant iškepto pyrago pagrindo. Kepkite dar 30-35 minutes, kol pyragas sutvirtės.
8. Iškepusį pyragą apie 10 minučių atvėsinkite kepimo inde, tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
9. Prieš patiekdami supjaustykite kvadratėliais ir apibarstykite milteliniu cukrumi.
* Buvo laikai, kai kiekvienas desertas mūsų namuose buvo labai, labai saldus. Tą įrodo ir šis pyrago receptas, užrašytas prieš kelerius metus. Galite drąsiai mažinti cukraus kiekį perpus – bus mažiau saldu, bet pakankamai, be to, dar išraiškingiau atsiskleis citrinų skonis.
Receptas surašytas „Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje“.
3 komentarai
Nuostabaus skonio pyragas. Labai patiko
Aušra, labai džiaugiuosi, ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais! 🙂
Sveiki, man kažkodėl apačia tokia trapi tapo, kad judinant, perkeliant viskas trupa… gal nujaučiat kas blogai? vienintelis dalykas ką dariau kitaip, tai maišiau rankomis, nes neturiu plaktuvo