Mano pavasaris pilnas citrinų. Nejuokauju; rodos, kasdien kažkur įspaudžiu bent lašą jų sulčių, nutarkuoju saują geltonų žievelių. Vieną po kito verdu saulės spalvos stiklainėlius citrinų kremo. Nenuostabu, kad ir galvodama apie desertus, mintyse imu vardinti: citrininiai keksiukai, citrinų putėsiai, sausainėliai su citrinų kremo lašeliais, citrinų tarta… Ties šia ir stabtelėjau, kurdama būsimų Velykų meniu.
O kas gi geresnė pora rūgščioms citrinoms nei mėlynės? Praėjusią vasarą menančios, iš mamos šaldiklio paslapčia pavogtos. Tos pačios, kur mėlynai nudažo ir lūpas, ir pirštų galus, o sutrintos su sauja cukraus laiko mašina per akimirką nukelia į vaikystę. Citrinų ir mėlynių duetas yra tiesiog tobulas.
Todėl visai nenuostabu, kad ir šioje gražioje tartoje viskas suderėjo tiesiog tobulai: trapus tartos pagrindas, saldžiarūgštis citrinų įdaras, subtiliai saldus mėlynių džemo sluoksnelis, galiausiai – saldžios šviežios šilauogės. Ir saldu, ir gaivu, ir rūgštu – tikras skonių šokis burnoje. Jei mūsų skoniai bent truputį panašūs, pažadu, jums labai patiks!
Turbūt pats patogiausias būdas tartais kepti – kad ir kokią keptumėte, saldžią ar nesaldžią – yra naudoti tartos kepimo formą išimamu dugnu. Nieko nereikia nei krapštyti, nei vartyti, nei tyliai melstis, kad trapus tešlos krepšelis nesubyrėtų kelyje tarp kepimo indo ir lėkštės. Kalbu iš patirties, nes vieną kartą tokia „kelionė“ man pačiai pasibaigė į kelias dalis perlūžusiu pyragu; ir ačiūdie, kad jis neturėjo keliauti ant kokios nors šventės stalo, šypt.
Šiam pyragui kepti naudojau prancūzų gamintojo PYREX tartos kepimo formą išimamu dugnu. Be to, kad aš iš esmės turiu silpnybę viskam, kas prancūziška, ši kepimo forma yra itin patogi dėl plačios savo rankenos (patogu įdėti ar išimti iš orkaitės tiesiog viena ranka), o tasai išimamas dugnas – pasikartosiu dar kartą – yra tiesiog kepimo formų „supergalia“. PYREX kepimo formos gaminamos iš plieno, kas leidžia gerai pasiskirstyti šilumai ir išlaikyti ją optimalią viso kepimo metu. Reiškia, jei nekvailioja orkaitė, tai nekvailios ir šios kepimo formos – tartos keps tolygiai, iš formos iškeltas tešlos krepšelis bus vienodai gražiai apskrudęs. Galiausiai, PYREX kepimo formos dengiamos nelimpančia danga, todėl kepiniai neprikimba ir neprisvyla. Na, kaip ir minėjau, vienas kilstelėjimas – iš tartą kartu su kepimo formos dugnu galite nešti link lėkštės. Tadam!
Kaip desertai laukia po pietų, taip ir geriausios žinios – teksto pabaigoje. Indų salonuose ŽANA iki pat Velykų vyksta PYREX dienos, kurių metu visoms PYREX prekėms taikoma nuo 30% nuolaida. Jei ir jūs manote, kad kokybiškų kepimo formų nebūna per daug, gal net prasilenksim kažkur tarp lentynų?
Citrinų tarta su mėlynėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
1 ¼ stiklinės (175 g) miltų
½ stiklinės (55 g) miltelinio cukraus
¼ arb. š. druskos
115 g šalto sviesto
1 didelio kiaušinio
Citrinų įdarui:
1 skardinės (397 g) saldinto sutirštinto pieno
½ stiklinės (125 ml) šviežiai spaustų citrinų sulčių (apie 3 didelių citrinų)
4 didelių kiaušinių trynių
2 valg. š. tarkuotų citrinų žievelių
žiupsnelio druskos
Mėlynių džemui:
2 stiklinių (200 g) šaldytų mėlynių (arba šviežių)
2 valg. š. citrinų sulčių
2 valg. š. medaus
3 valg. š. (30 g) ispaninio šalavijo sėklų
Papuošimui:
šviežių mėlynių arba šilauogių
mėtų šakelių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite pyrago įdarą. Į dubenį sudėkite visus įdarui skirtus ingredientus ir elektriniu plaktuvu išplakite iki visiškai vientisos masės. Atidėkite į šalį.
2. Paruoškite pyrago pagrindą. Dubenyje sumaišykite miltus, miltelinį cukrų ir druską. Suberkite nedideliais kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir trinkite tarp pirštų tol, kol neliks sausų miltų. Įmuškite kiaušinį, išmaišykite ir išminkykite minkštą tešlą. Suformuokite rutulį, įsukite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 1 valandą (tešlą šaldytuve galite laikyti iki 3 dienų arba ją užšaldyti ir šaldiklyje laikyti iki mėnesio; tuomet prieš naudodami per naktį palaikykite šaldytuve, kad tolygiai atšiltų).
3. Atvėsintą tešlą išimkite iš šaldytuvo ir leiskite kelias minutes pabūti kambario temperatūroje, kad kočioti būtų lengviau. Lygų paviršių pabarstykite miltais ir iškočiokite tešlą į maždaug 32 cm skersmens lakštą. Šį lakštą atsargiai perkelkite į 25 cm skersmens tartos kepimo formą (patogiausia, jei ji bus išimamu dugnu, pavyzdžiui, kaip ši). Aštriu peiliu apipjaukite tešlos kraštus ties kepimo formos kraštais. Dėkite tešlą su kepimo forma į šaldiklį ir palaikykite 30 minučių (sušalusi tešla mažiau linkusi „susitraukti“ kepimo metu).
4. Įkaitinkite orkaitę iki 190 ᵒC temperatūros. Kepimo groteles įtaisykite vidurinėje orkaitės lentynoje.
5. Išimkite kepimo formą su tešlą iš šaldiklio. Ant tešlos paviršiaus įklokite lakštą folijos (pasirūpinkite, kad ji uždengtų ir tešlos kraštelius) ir visą kepimo formą užpildykite sausomis pupelėmis ar ryžiais.
6. Kepkite tešlos pagrindą įkaitintoje orkaitėje 20 minučių, kol tešla nebekibs prie folijos – pakelkite kraštelį folijos, kad tuo įsitikintumėte. Jei vis dar kimba, kepkite dar porą minučių ir patikrinkite iš naujo. Nuimkite foliją ir pupeles ar ryžius. Grąžinkite formą su tešla į orkaitę ir kepkite dar 5 minutes.
7. Išimkite kepimo formą su iškepusia tešla iš orkaitės ir perkelkite ant grotelių. Į tešlos krepšelį supilkite paruoštą citrinų įdarą. Dėkite formą atgal į orkaitę ir kepkite 12-15 minučių, kol įdaras sutvirtės.
8. Atvėsinkite tartą, o kol ji vėsta, paruoškite mėlynes.
9. Paruoškite mėlynių džemą. Mėlynes suberkite į vidutinio dydžio puodą, ten pat supilkite citrinų sultis. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies apie 7-10 minučių vis pamaišydami, kol uogos atitirps ir išskirs savo sultis. Leiskite uogoms užvirti ir pavirkite 2-3 minutes. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite medų ir ispaninio šalavijo sėklas. Palikite atvėsti ir sutirštėti, tuomet paskirstykite ant atvėsusio citrinų įdaro.
10. Papuoškite tartą šviežiomis šilauogėmis ar mėlynėmis, šviežių mėtų šakelėmis.
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su indų salonais ŽANA.
6 komentarai
Gera idėja dėl ispaninio šalavijo sėklų 🙂
Reda, tikrai taip – aš pastaruoju metu labai pamėgau taip sveikuoliškesnius ir maistingesnius uogų „džemus” gaminti 🙂
Puikus receptas, skonis labai gaivus, įdaras tiesiog pasakiškas! Man tik citrininis sluoksnis gavosi plonesnis – bet skonis nuo to nė kiek nenukentėjo. Ačiū už receptą, dar vienas keliauja į mėgstamų receptų sąsiuvinį!
Vaida, labai džiaugiuosi! Ačiū, kad pasidalinot įspūdžiais 🙂 Beje, ir į mano pačios mėgstamiausių sąrašą ši tarta nukeliavo! 😉
Kepiau viska pagal recepta. Mano rekomendacijos- nedeti mėlyniu džemo. Galima papuošti keliomis, tačiau ir džemas ir šviežios- gaunasi truputi mišrainė. Nes Citrinu tartas iš saves tikrai skanus ir jam tikrai nereikia dar papildomu skoniu..:)
Silvija, džiaugiuosi, kad atradote sau gardžiausią variantą! 🙂 Vis tik čia tikrai skonio reikalas – klasikinė citrinų tarta ir pati viena yra labai gardi, sutinku, bet jos pagardinimas mėlynių džemu bent man pačiai LABAI patiko, kur kas labiau už klasikinį variantą 🙂