Apie Prancūziją svajojau ir gražiausiomis spalvomis ją mintyse piešiau nuo pat paauglystės. Todėl gali būti, kad prancūzų gyvenimo bei valgymo įpročius įsivaizduoju truputį kitaip nei yra iš tiesų; bet leiskit man, prašau, truputį idealizuoti, šypt.
Mintyse matau juos – žavius prancūzus ir elegantiškas prancūzaites – romantiškai minančius savo vintažinius dviračius, pintame krepšelyje šalia vairo – ką tik iškeptos šviežutėlės bagetės iš kaimynystėje esančios kepyklos. Duona kvepia visa siaura gatvelė! Vaizduojuosi juos sėdinčius kavinėje, saulės nutviekstose terasose, lėtai geriančius kavą ir valgančius sviestu kvepiančius kruasanus. Matau juos iškylaujančius ant pievos: sūriai, kumpis, vynuogės, spalvingi macarons. Įsivaizduoju kas vakarą skubančius namo, sėdančius prie didelio valgomojo stalo. Daug kalbančius, skaniai valgančius, nuoširdžiai besijuokiančius.
Mano prancūziškose svajonėse viskas gražu, skanu, dažniausiai – saldu.
Tinklaraštyje rasite ne vieną receptą, kviečiantį skoniais keliauti į Prancūziją: kruasanų, macarons, klafučio, Croquembouche, kanelių. O štai Crème Caramel – dar vienas desertas iš pasaulio skonių sąrašo, kurį jau seniai norėjau išmėginti. Ir štai, pagaliau!
Vanilinio deserto su karamele receptu dalinuosi čia, tinklaraštyje, o į visą prancūziškų skonių fiestą šią savaitę kviečia „Lidl Lietuva“, kur nuo šiandien vyksta „Duc de Coeur“ savatė. Ir nors aš, kaip labai neretai, nuklystu į saldžias istorijas, patikėkite, Prancūzijos savaitės asortimentas ten tikrai ne tik saldus: vytinti kumpiai, saliamiai, midijos, varlių šlaunelės (!), kamamberas ir daug daugiau! Ir, žinoma, daug saldėsių, tarp kurių – ir toks pat Crème Caramel.
Ar nuspręstumėte pasigaminti patys, ar nusipirkti jau pagamintą parduotuvėje, nepamirškite, – svarbiausia akimirkai stabtelėti ir… pasimėgauti! Sakysit, gal ir vėl idealizuoju, bet nujaučiu, kad mėgautis maistu prancūzai mėgsta kaip niekas kitas. Noriu ir aš taip mokėt!
Skanaus!
Crème Caramel | Vanilinis desertas su karamele
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Karamelei:
½ stiklinės (100 g) baltojo cukraus
2 valg. š. (30 ml) vandens
Kremui:
3 kiaušinių
2 stiklinių (500 ml) pieno
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros.
2. Paruoškite karamelę. Į nedidelį puodą suberkite cukrų, supilkite vandenį. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kartkartėmis pajudindami už rankenos, kol cukrus ištirps ir gausite tamsiai auksinės spalvos sirupą. Nuimkite nuo ugnies ir paskirstykite jį į nedidelius (apie 12 cm skersmens) kepimo indelius (patogiausia – ramekinų tipo).
3. Paruoškite kremą. Dubenyje išplakite kiaušinius.
4. Pieną supilkite į nedidelį puodą. Suberkite cukrų ir supilkite vanilės ekstraktą. Kaitinkite virš vidutinės ugnies, kol ims kilti pirmieji maži pieno burbuliukai. Nuimkite nuo ugnies.
5. Trečdalį karšto pieno lėtai supilkite į kiaušinius, tuo pačiu juos maišydami šluotele, kad „neiškeptų“. Tuomet kiaušinių ir pieno plakinį iš karto lėtai supilkite į karštą pieną, likusį puode, jį tuo pačiu metu maišydami šluotele.
6. Paruoštą kremą supilkite į kepimo indelius ant karamelės.
7. Statykite kepimo indelius į gilų didesnį kepimo indą ir pripilkite į jį tiek vandens, kad kepimo indelius apsemtų iki pusės. Dėkite į orkaitę ir kepkite joje apie 30-40 minučių, kol kremas sutvirtės. Pajudinus kepimo indelius, kremo paviršius dar turi šiek tiek virpėti.
8. Išėmę iš orkaitės leiskite atvėsti iki kambario temperatūros, tuomet perkelkite į šaldytuvą. Prieš patiekdami aštriu peiliu kruopščiai apipjaukite kraštus ir išverskite į lėkštelę. Patiekite desertą vieną, su uogomis ar su plakta grietinėle.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
#reklama @lidllietuva #LidlPartnerystė #DucDeCoeur