Visai lengva savo gyvenimą įsprausti į begalę „niekada“: niekada nedarysiu, nesakysiu, nesirengsiu, nevalgysiu… Ar suskaičiuotumėt, kiek kartų šitaip klydot?
Galėčiau stebėtis savimi, kad vis tik vairuoju automobilį, dėviu siaurėjančius džinsus, geriu kavą, turiu sūnų, dirbu sau, turiu tatuiruotę (net dvi!). Šie ir kur kas daugiau dalykų kažkada buvo mano „niekada“. Ką gi. Kaip gerai, kai viskas tik į gera!
Su maistu lygiai taip pat. Cukinijas pamėgau toli gražu ne iš karto. Nuo „fui!“ iki meilės teko nueiti šiokį tokį kelią.
Iš pradžių jas prisijaukinau saldžiuose kepiniuose – juose cukinijų praktiškai nesijaučia, jos tik suteikia tekstūrai malonaus drėgnumo. Vėliau atradau puikų cukinijų apkepą ir pikantiškus tarkuotų cukinijų blynelius. Taip pamažu, vis suteikiant dar vieną progą, dabar cukinijos yra mano labai mėgstamų daržovių sąraše. Ne tik vaikams, bet ir suaugusiems vertėtų prisiminti, kad nei vienas „neskanu“ (kaip ir nei vienas „niekada“) nėra amžinas.
Buvo laikas, kai visai nemėgau šokoladinių ledų, datulių, salierų, kavos, avižinės košės, avokadų. O dabar? Kokia kvailystė, negaliu patikėti; kaip skanu!
Neabejoju, kad ir jums yra taip buvę. Ką dabar valgot pasičepsėdami, o anksčiau nė į tą pusę nežiūrėdavot?
Grįžtant prie cukinijų – šis receptas tikrai vienas tų, kurį verta išbandyti. Jūs tik paklausykite: sodriame pomidoriniame kalakutienos padaže troškinti cukinijų suktinukai, įdaryti rikotos ir kietuoju sūriais bei pesto padažu, užkepti mocarelos sūriu.
- Į pomidorų padažą įbertas žiupsnis kajeno pipirų suteiks pikantiškumo, kuris puikiai dera su švelniu suktinukų skoniu;
- Cukinijas pjaustykite kuo ploniau, kad suminkštėtų (bet neištęžtų) pomidorų padaže;
- Receptą paruošiau bendradarbiaudama su „Daumantų“ – į keptuvėje kunkuliuojantį padažą tikrai verta įmaišyti keletą šaukštų pomidorų padažo, kad patiekalo skonis taptų dar išraiškingesnis, ryškesnis, intensyvesnis. Šįkart naudojau „Karališką“ pomidorų padažą be krakmolo, pagardintą vyno actu ir natūraliomis citrinų sultimis;
- Patiekite šį patiekalą tiesiai į stalą su visa keptuve – jau įsivaizduoju, kaip toks maistas tiktų klegančioms šeimos vakarienėms terasoje!
Ką manot? Skanu, skaniau, skaniausia?
O ir paruošti labai paprasta, net jei netyčia nuskambėjo kiek sudėtingiau, šypt. Išbandykite!
Cukinijų suktinukai su rikotos sūriu ir kalakutiena
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Suktinukams:
1-2 mažų cukinijų
125 g rikotos sūrio
50 g tarkuoto kietojo sūrio
¼ stiklinės (55 g) pesto padažo
1 labai mažo kiaušinio
Kalakutienos ir pomidorų padažui:
2 valg. š. kokosų aliejaus
300 g kalakutų šlaunelių mėsos faršo
2 skiltelių česnako
1 svogūno
1 skardinės (400 g) konservuotų smulkintų pomidorų
½ stiklinės (125 ml) „Daumantų“ pomidorų padažo „Karališkas“
1 arb. š. džiovinto čiobrelio
1 arb. š. džiovinto raudonėlio
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
žiupsnio kajeno pipirų
Viršui:
100 g mocarelos sūrio
šviežių prieskoninių žolelių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite cukinijų suktinukus. Cukinijas pjaustykle (ar aštriu peiliu) supjaustykite plonomis juostelėmis per visą ilgį. Juosteles išdėliokite ant popierinių rankšluosčių ir apiberkite žiupsniu druskos. Leiskite pastovėti kelias minutes, kol cukinijos išskirs sultis; tuomet jas nusausinkite su dar keliais popieriniais rankšluosčiais.
2. Dubenėlyje sumaišykite rikotą, tarkuotą kietąjį sūrį, pesto padažą ir kiaušinį. Išmaišykite iki vientisos masės.
3. Imkite po dvi cukinijų juosteles ir padėkite šalia viena kitos taip, kad šiek tiek prasikeistų (taip turėsite platesnį cukinijų suktinuką). Ant vieno krašto dėkite šaukštą įdaro ir susukite į suktinuką. Taip paruoškite visus suktinukus. Atidėkite į šalį.
4. Paruoškite kalakutienos ir pomidorų padažą. Įkaitinkite keptuvę (geriausia tokią, kurią vėliau galėsite dėti į orkaitę) virš vidutinio dydžio ugnies. Sudėkite kokosų aliejų, palaukite, kol ištirps. Sudėkite kalakutieną, smulkiai kapotą svogūną ir česnakus. Maišydami pakepinkite kelias minutes, kol mėsa pabals, o svogūnai bus suminkštėję.
5. Supilkite konservuotus smulkintus pomidorus, pomidorų padažą ir prieskonius. Leiskite lėtai virti kelias minutes, kol padažas šiek tiek sutirštės.
6. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.
7. Į keptuvę su paruoštu padažu, ant jo viršaus, išdėliokite cukinijų suktinukus. Šaukštu įtaisykite juos šiek tiek giliau į padažą. Viršų apiberkite plėšytu mocarelos sūriu.
8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol cukinijos suminkštės, jų įdaras iškeps ir sūris išsilydys.
9. Apiberkite šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis ir patiekite nedelsiant.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Daumantų“.
#reklama #daumantu #daumantukaraliskas
2 komentarai
Laba diena. Prie ingridientų trūksta špinatų, nors recepte yra nurodyti. Tikiuosi ir be jų bus taip pat skanu, kad jau neturiu.😊
Sveiki, Viktorija, ačiū, kad pastebėjot, čia mano klaida – špinatus naudoti planavau, bet gamybos procese apsigalvojau; iš ingredientų sąrašo ištryniau, o štai recepto eigoje netyčia palikau. Receptą jau pataisiau, o Jums, neabejoju, pavyks puikiai! 🙂