Jeigu aš lyg pasakoj pagaučiau auksinę žuvelę… Arba surasčiau burtų lazdelę… Arba jeigu savaitgalio vakarą, atsikimšus butelį balto saldaus vyno, iš jo išsirangytų gerai nusiteikęs džinas…
Gyvenčiau Paryžiuje. Pro mano mielo butuko langus matytųsi Eifelio bokštas, o langas būtų su baltom langinėm, ir ant palangės žydėtų gėlės…
Butuke Paryžiuje turėčiau svajonių virtuvę. Ir daug daug gražių indų.
Būčiau gal rašytoja. Arba gal fotografė. Arba, žinoma, gal ir kulinarė. Konditerė. Man labai sektųsi tai, ką daryčiau.
Man nereikėtų keltis pusę septynių ryto.
Nuo pyragų, pyragėlių, sausainių, ledų, saldainių, tortų, triufelių ir visų kitų skanumynų nebūtų storėjama. Ir niekas niekad apskritai nesuktų galvos dėl to tokių menkniekių.
Mano plaukai būtų tiesūs. Ir gražios spalvos natūraliai.
Turėčiau šimtą ir vieną suknelę.
Sugebėčiau iškepti saldžiuosius puikiuosius makaronus. Ir nepakartojamus prancūziškus ragelius.
Paroje atsirastų dar kelios papildomos valandos.
Ir aš išmokčiau niekur neskubėti.
Gerčiau vyną Monmartro kalno papėdėje. Ir klausyčiau gatvės muzikantų.
Sekmadienio popietėmis į pintinę dėčiau sumuštinius, pyragą, termosą kavos ar arbatos, pledą, ir keliautume į parką ilsėtis. Atsipalaiduoti ir būti kartu.
Laukčiau kiekvieno ryto, nes tvirtai žinočiau, kad jis padovanos dar trupinėlį svajonės.
Skonis: 9,5/10. Dosniai saldus, todėl jei esate nesaldžių desertų mėgėjas, drąsiai mažinkite cukraus kiekį. Paprasta kaip dvi kapeikos, tačiau traški išorė ir minkštutis, šokoladu kvepiantis sausainio (pyrago?) vidus paperka. Lengvai. Iki tol, kol nelieka paskutinio trupinėlio.
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Kur radau? Martha Stewart
Didelis sausainis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 puodeliai (280 g) miltų
1 arb.š. kepimo miltelių
½ arb.š. druskos
¾ puodelio (165 g) sviesto, minkšto
¾ puodelio (150 g) cukraus
½ puodelio (100 g) rudojo cukraus
1 didelis kiaušinis
2 arb.š. vanilės ekstrakto
250 g įvairių rūšių šokolado (balto, pieniško, juodojo)
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Atidėkite į šalį.
3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite sviestą ir cukrų iki purumo.
4. Įmuškite kiaušinį ir supilkite vanilę ir vėl išplakite iki vientisos masės.
5. Į plakinį suberkite miltus ir atsargiai išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
6. Įmaišykite smulkinto šokolado gabalėlius.
7. Kepimo popieriumi ištieskite 20×30 cm. dydžio kepimo indą. Supilkite tešlą, išlyginkite paviršių.
8. Kepkite orkaitėje, kol sausainis taps gražiai rusvos spalvos, apie 40 – 45 minutes. Neperkepkite, sausainis galutinai sutvirtės tik išimtas iš orkaitės.
9. Išėmę iš orkaitės, atvėsinkite apie 15 – 20 minučių, kol sausainis nebus karštas, bet dar bus šiek tiek šiltas.
10. Supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
11. Skaniausia patiekti dar šiltus, pagardinus kaušeliu vanilinių ledų. Tačiau ir atšalę labai gardūs.
12 komentarai
Kadangi ką tik prasiploviau smegenis su knyga „Paslaptis” (ir ji mane dar veikia), tai pagal ją reiktų ne svajoti kaip bus, o įsivaizduoti kaip yra. Ir tada tai tikrai įvyks 😉
O sausainis/pyragas puikiai atrodo – esu kažką tokio seniai nusižiūrėjusi, tik niekaip neišbandau. Bet šis receptas taip gerai atrodo, akd noriu bandyti jau šiandien!
O, „Paslaptis”. Girdėjau daug teigiamų gandų apie šitą knygą, nors pati į rankas dar nebuvau paėmus. Bet iš esmės – pritariu tam, kas sakoma toje knygoje, kad patys prisišaukiam įvairius dalykus 🙂 Tik viskas labai paprasta atrodo teoriškai, o praktikoje… problemos 🙂
O pyragą drąsiai gali bandyti – jis labai paprastas, produktų jam tikriausiai rasi kasdien savo spintelėje, o skonis tikrai puikus 🙂
Graži svajonė. Pagalvojau, kad ir aš taip norėčiau.. Po to dar pagalvojau, kad žolė kitur tik atrodo žalesnė. Ir galiausiai nusprendžiau, kad tikrai yra žmonių, pavydinčių MANO gyvenimo :))
Renata, aišku, kad yra 🙂 Yra tikriausiai ir tokių, kurie manojo gyvenimo pavydėtų. Bet čia gi ne apie pavydus kalba eina. O apie gražias gražias ir truputį rožines svajones 🙂 O svajoti yra labai gera… ir kitaip aš net nemoku 🙂
Šis receptas tikrąją to žodžio prasme paslaptingas 😛 Tokie paprasti deriniai ir gaminimas, o rezultatas stulbinantis, PASAKIŠKAS 🙂 Ypač šokolado mylėtojams. Jei neturite daug laiko, o taip norisi ko nors skanaus (na žinoma, jei kalorijos jums taip pat ne problema) tai rinkitės šitą sausainiuką, su šokolado gabalėliais. 🙂
Roneta, esi labai teisi – kartais elementariausi kepiniai, paprasčiausi deriniai būna patys skaniausi, nors visai nesitikėtum 🙂 Labai džiaugiuosi, kad patiko 🙂
Labai gražios tavo svajonės 🙂 Ir labai skaniai atrodo tavo kepiniai, aš vis ruošiuosi kokį torčiuką pagal tave išbandyt… P.S. Nuo pyragų nestorėjama, jei valgai po vieną gabaliuką 😉
Giedre, ačiū 🙂 Man rodos, jog negražių svajonių tiesiog nebūna 🙂
Drąsiai bandyk tortuką, juk Kalėdos artėja, kodėl ne? Jie tikrai nėra tokie sudėtingi, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio 🙂
P.S. Pyragą po vieną gabaliuką? Taip nebūna 😀
Vakar su drauge kepėm šį sausainį – užtrunkom viens-du-trys, o valgėm net čepsėdamos su rutuliuku ledų 🙂
Sima, labai smagu girdėti, džiaugiuosi, kad patiko 🙂
dažniausiai dedame dvi plyteles šokolado (pvz., juodo), truputį mažiau cukraus ir dar kokio migdolų ekstrakto 🙂 niam niam
Tikrai kad niam niam 🙂