Yra toks keistas laikas – dažniausiai rugpjūtį, obuoliams vis sparčiau nokstant, – kai suprantu: nors vis dar vasara už lango, bet jau štai ten, už ano kampo, už dar vieno šuoliais bėgančio laiko vingio, laukia jis. Ruduo.
Mane tas jausmas jau aplankė. Su kiekvienu vėsesniu vėjo gūsiu, su kiekvienu tamsesniu vakaru ir su kiekvienu cinamono žiupsniu, beriamu į kepamą pyragą, rudens nuojauta skverbiasi vis gilyn.
Nesipriešinu, neliūdžiu. Vis dar vasara, žinau. Mėgaujuosi. Bet paslapčia truputį – labai mažytį truputį – rudens net laukiu. Jaukių megztinių. Daugiau pyragų. Gelstančių medžių lapų. Lietaus. Savų namų.
Vaikščiodama po obelimis, po tris-keturis-penkis renku obuolius. Pjaustau juos plonais griežinėliais, gardinu cinamonu ir muskatu, ir ruduoju cukrumi. Minkau trapią tešlą, po valandėlės iš orkaitės traukiu saldžiai kvepiančią galetę. Šlakelis karamelės padažo, rutuliukas vanilinių ledų – nežinau, labiau vasaros ar rudens tai skonis, bet jis NUOSTABUS.
Galetė su obuoliais ir karamele
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
1 ½ stiklinės (210 g) miltų
¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
¼ arb. š. druskos
120 g šalto sviesto
¼ stiklinės (60 ml) ledinio vandens
Įdarui:
4 vidutinio dydžio obuolių
¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
2 valg. š. miltų
2 valg. š. citrinų sulčių
2 arb. š. malto cinamono
¼ arb. š. malto muskato
2 valg. š. sviesto
Viršui:
1 kiaušinio
1 valg. š. pieno ar vandens
saujelės migdolų riekučių
Patiekti:
„Dr. Oetker“ karamelinio desertų padažo (arba naminės karamelės)
vanilinių ledų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite šaltą gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.
2. Palaipsniui į trupinius supilkite labai šaltą vandenį. Vandens gali reikėti šiek tiek mažiau ar daugiau, todėl nesupilkite jo viso iš karto, stebėkite, kada trupiniai pradeda kibti. Jeigu matote, kad trupiniai yra per sausi ir nekimba, įpilkite dar šlakelį šalto vandens.
3. Suformuokite iš tešlos rutulį, susukite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 30-60 minučių (galite paruošti tešlą iš anksto ir laikyti šaldytuve iki 2 dienų).
4. Orkaitę įkaitinkite iki 190 ᵒC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite didelę kepimo skardą.
5. Paruoškite obuolius. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite nestoromis riekelėmis. Sumaišykite su ruduoju cukrumi, miltais, citrinų sultimis, maltu cinamonu ir muskatu.
6. Atvėsintą tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus lakšto. Iškočiokite į maždaug 30 cm skersmens apskritimą. Paimkite 22 cm skersmens kepimo indą ir, išcentravę pagal iškočiotos tešlos lakštą, uždėkite ant viršaus ir šiek tiek įspauskite, – taip lengvai matysite, kiek plačiai ir kur turite paskleisti įdarą.
7. Paruoštas obuolių riekeles išdėliokite, užpildydami 22 cm skersmens apskritimą. Viršų apibarstykite mažais gabalėliais supjaustytu sviestu.
8. Tešlos kraštus užlenkite į vidinę galetės pusę ant obuolių.
9. Kiaušinį išplakite su šaukštu pieno, plakiniu aptepkite tešlos kraštelius. Apibarstykite saujele migdolų riekučių.
10. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol tešla bus gražiai auksinės spalvos. Leiskite 10 minučių atvėsti kepimo skardoje.
11. Patiekite šiltą, apšlakstę karamele ir pagardinę rutuliuku vanilinių ledų.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.
#reklama #droetker #droetkerlietuva