Žinot, beveik patikėjau, kad Naujieji prasideda kartu su Kinų horoskopu vasario mėnesio pradžioje. Sausis buvo ilgas ir dienos neretai buvo sunkesnės nei norėčiau, o štai kartu su vasariu įsiveržė kažkoks naujas gūsis. Artėjančio pavasario nuojautos gūsis? Naujųjų Kiaulės metų gūsis?
O gal tiesiog taip pavargau nuo varginančių pastangų sukontroliuoti kiekvieną smulkmeną, kad galiausiai nuleidau rankas ir… truputį pasidaviau. Ir kvėpuoti pasidarė lengviau!
Žinoma, kad gyvenimas nesiverčia kūliais per vieną naktį. Žinoma, kad būna visokių dienų, net visokių savaičių. Ši nebuvo pati lengviausia, bet po ilgos ir sunkios savaitės penktadienio vakaras gali arba pražudyti, arba išgelbėti. Tam, kad išgelbėtų, reikia ne tiek ir daug – gero filmo, lyg iš dangaus nukritusios picos ir galbūt dar taurės vyno. Dar šiltos minkštos pižamos ir patogios sofos. Taip taip, kai tau per trisdešimt, penktadienio pramogos truputį pasikeičia. Ir nors aš visada buvau namisėda, dabar tie jaukūs vakarai namuose man dar jaukesni.
Taigi. Sofa. Filmas. Pica.
Dažniausiai picą kepu namuose, šiek tiek rečiau – išsirenku iš meniu kavinėje, gerokai rečiau – užsisakau į namus. Dar rečiau susidomiu parduotuvės šaldiklių turiniu, bet šį kartą turėjau džiaugsmo paragauti Dr. Oetker šaldytos picos. Kai nėra nei laiko, nei ūpo, nei džiaugsmo suktis virtuvėje – taip, tikrai visiems būna tokių dienų, net ir maisto tinklaraštininkams – prie vakaro filmo tokią picą „pasigaminti“ galima per kuklias 10-12 minučių. Turiu omeny, tereikia iškepti. Nesakysiu, kad tai skaniausia pica, kokią valgiau gyvenime (skaniausia buvo Sicilijoje, o ne ką prastesnę „Margaritą“ kepu ir aš pati), bet galiu pasakyti, kad greitai tinginių vakarienei, kai net pirštą pajudinti tingisi, ji tinka puikiai ir suvalgėme mes ją labai skaniai. Labiausiai man patiko toks paprastas, bet svarbus dalykas – priedai, jų ant picos buvo gausu! Puiku, kai išpakavus picą iš dėžutės, nėra reikalo lįsti į šaldytuvą ir ieškoti, ką dar ant jos būtų galima uždėti, šypt. O naminis graikiško jogurto padažas, kurio visą stiklainį pastaruoju metu vis turiu šaldytuve, irgi prie picos derėjo geriau nei galėjau tikėtis.
Taip ir prasideda kartais mūsų savaitgaliai. Labai tingiai, bet tą saldų malonumą patingėti kartais sau leisti tiesiog būtina.
Nejuokauju sakydama, kad graikiško jogurto padažo šaldytuve turiu beveik visada. Jis tinka toli gražu ne tik picai! Aš jau išbandžiau su:
– orkaitėje keptoms bulvių (įprastų ir saldžiųjų bulvių) skiltelėms;
– tortilijomis;
– pikantiškais varškėčiais (taip, kepu juos ne tik saldžius, – su druska, pipirais ir žalumynais jie visai kitokie, bet irgi labai puikūs!);
– net kelių rūšių nesaldžiais blyneliais (cukinijų, virtų bulvių, grikių, kt.);
– o dabar ir su pica!
„Universalus“ būtų žodis, puikiai tinkantis šiam padažui, bet yra ir kitas ne mažiau tinkantis žodis – gardus! Ne per aštrus, ne per švelnus, tiesiog idealus. Aš mėgstu šiek tiek tirštesnį padažą, tačiau jei norisi skystesnio – tiesiog įpilkite šiek tiek daugiau raugintų pasukų. Petražolių ryšelio dydis lai priklauso nuo to, kaip labai mėgstate petražoles. Česnaką ir svogūną galite naudoti tiek šviežius, tiek jų miltelius; aš pati paprastai renkuosi miltelius, nes padažas tuomet yra vientisesnis.
Graikiško jogurto padažas su žalumynais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 stiklinės (250 ml) graikiško jogurto
1 skiltelės česnako (arba 1 arb. š. džiovintų česnakų miltelių)
¼ vidutinio svogūno (arba 1 arb. š. džiovintų svogūnų miltelių)
1-2 valg. š. smulkintų šviežių petražolių
2 valg. š. smulkintų svogūnų laiškų (3-4 vnt.)
1 valg. š. smulkintų šviežių krapų
½ arb. š. druskos
¼ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
1 arb. š. garstyčių
½ citrinos sulčių
1/3 (85 ml) stiklinės raugintų pasukų
GAMINIMO EIGA
1. Graikišką jogurtą, smulkiai kapotus česnaką ir svogūną, smulkintas petražoles, laiškinius česnakus ir visus kitus ingredientus labai gerai išmaišykite.
2. Sudėkite į sandarų indą ir palaikykite šaldytuve 1-2 valandas iki patiekiant, kad skoniai spėtų susijungti į bendrą skonių dermę.
3. Sandariame indelyje šaldytuve galite laikyti iki 1 savaitės.
4. Patiekite su pica, nesaldžiais blyneliais, bulvių skiltelėmis, tortilijomis ar praktiškai su bet kuo!
Recepto šaltinis: Wholefully
Įrašą įkvėpė: Dr. Oetker