Ir štai, atėjo. Man tikrai atrodo, kad dar ką tik visi gyvenome Kalėdų laukimu, o šiandien norėdami galėtume skaičiuoti paskutines valandas iki Velykų ryto. Tas pačiu bjauriausiu dažnai tituluojamas laikas tarp sausio ir balandžio man šiais metais prabėgo neįtikėtinai greitai. Nespėjau net padoriai pabumbėti dėl blogo oro, ką labai mėgstu (žinoma, nėra čia kuo didžiuotis).
Šiandien ar visa širdim jaučiu pavasarį, ir rūšiuoju spintoje sukneles. Ne prūdai jų, iš tiesų vos kelios, bet taip gera pavasariui įsibėgėjant įsileisti į mintis, namus ir planus (taip, ir į spintą!) tą sunkiai žodžiais nusakomą lengvumą. Velykos – lyg ataskaitos taškas, kai norisi galutinai nuo pečių nusipurtyti ne tik storą žieminį paltą, bet ir visas niūresnes mintis, tamsesnius vakarus, neramius sapnus, kūną užvaldžiusį tingulį. Priešingai: atverti langus, įkvėpti gryno oro, šypsotis be priežasties, vaikščioti pradėjusiais žaliuoti miško takeliais ir tikėti pačiomis laimingiausiomis pabaigomis. Ir pradžiomis, žinoma.
Jau rytoj. Kažkas, apsivyniojęs kaklą storiausiu šaliku, ryte keliaus į bažnyčią. Kažkas juoksis, ridendamas margučius. Kažkas patirs smagų pergalės džiaugsmą, išsirinkęs iš pintinės stipriausią kiaušinį ir nugalėjęs prie stalo susėdusius konkurentus. Kažkas susitiks su seniai matytais ir pasiilgtais artimaisiais, skaičiuos ant skruostų nutupiančius bučinius, skęs šiltuose apkabinimuose ir mažą stebuklą kuriančiose šypsenose. O visame tame šurmulyje, vieną akimirką visų akys nukryps viena linkme – jau nebe į žaviuosius margučius, bet į šventinį desertą.
Daug kartų šią savaitę girdėjau klausimą, tai ką gi skanaus gaminsiu Velykų stalui? Tokios jau susiklostę tradicijos, kad dažniausiai aš pasirūpinu desertu. Paprastai tai būna tortas, porą paskutinių metų kepiau ir minkštutėlę mielinę pynę. Šiemet, vėl gi įkvėpta to širdyje gyvenančio pavasario, panorau nustebinti kažkuo lengvu. Tiesa, nustebinti tikriausiai nepavyks – šį tortą, graikiško jogurto tortą, gaminau jau eilę kartų. Uoliau dalijausi receptu, todėl pagal šį receptą tortą kepa ir mano mama, ir ne viena draugė. Bet jis toks geras, patikėkite, kad verta receptą juodu ant baltu užrašyti dar kartą. Jei dar nespėjot pasirūpinti kuo nors skaniu, šiam tortui reikia visai nedaug – nedaug produktų, nedaug laiko, nedaug pastangų. O rezultatas – tobulas!
Mielieji, nuostabiai gražių Jums šv. Velykų! Ryškiausių margučių, plačiausių šypsenų, mylimiausių žmonių šalia!
Graikiško jogurto tortas su avietėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
200 g avižinių sausainių
2-3 valg. š. smulkintų kepintų žemės riešutų
½ puodelio (115 g) tirpinto sviesto
Įdarui:
4 kiaušiniai
¾ puodelio (150 g) cukraus
1 valg. š. (12 g) kukurūzų krakmolo
¼ arb. š. druskos
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 puodeliai (600 g) tiršto graikiško jogurto
1/2 citrinos sulčių
1 valg. š. tarkuotos citrinos žievelės
Papuošimui:
400 g šaldytų aviečių
1/4 puodelio (50 g) cukraus
1/2 citrinos sulčių
1 valg. š. kukurūzų krakmolo
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite torto pagrindą. Įkaitinkite orkaitę iki 150˚C temperatūros.
2. Sausainius susmulkinkite maisto smulkintuvu iki smulkių trupinių. Suberkite į dubenį kartu su smulkintais kepintais riešutais. Supilkite į tą patį dubenį ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Išmaišykite iki vientisos masės.
3. Kepimo popieriumi išklokite ar sviestu ištepkite 22 cm skersmens apvalią kepimo formą. Pirštais ir delnais išklokite paruoštą sausainių masę taip, kad tolygiai padengtų kepimo formos dugną ir sieneles.
4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių, kol pagrindas bus tvirtas ir sausas. Po šio laiko išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
5. Paruoškite torto įdarą. Į dubenį įmuškite kiaušinius. Elektriniu plaktuvu šiek tiek paplakite. Suberkite cukrų, kukurūzų krakmolą, druską, supilkite vanilės ekstraktą, sudėkite tirštą jogurtą. Plakite, kol gausite vientisą masę. Supilkite citrinų sultis, suberkite žieveles ir gerai išmaišykite. Paruoštą masę supilkite ant iškepto sausainių pagrindo.
6. Įdėkite kepimo indą į įkaitintą iki tos pačios 150˚C temperatūros orkaitę, į patį orkaitės centrą. Kepkite 50 minučių ir tuomet patikrinkite. Praverkite orkaitės dureles ir lengvai pajudinkite kepimo formą. Kepinio kraštai turi būti tvirti, o pats centras šiek tiek virpėti, būti kreminės konsistencijos. Jeigu matote, kad masė dar per skysta, kepkite toliau, vis patikrindami kas 5-10 minučių. Kai matysite, kad kepinio konsistencija yra reikiama, išjunkite orkaitę ir perkelkite kepimo indą ant grotelių. Nesijaudinkite dėl kreminės konsistencijos torto centro – vėsdamas jis sutvirtės.
7. Atvėsinkite graikiško jogurto tortą iki kambario temperatūros. Tuomet perkelkite į šaldytuvą ir palaikykite jame mažiausiai 4 valandas ar per naktį.
8. Paruoškite torto papuošimą. Atšildytas avietes sudėkite į nedidelį puodą, ten pat suberkite cukrų. Kaitinkite, kol užvirs. Nedideliame dubenėlyje citrinų sultis sumaišykite su kukurūzų krakmolu iki vientisos masės. Lėtai supilkite į verdančias avietes. Sumažinę ugnį maišykite, kol masė pradės tirštėti. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
9. Prieš patiekdami, tortą aptepkite avietėmis. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite.
23 komentarai
Kokius avižinius sausainius naudojate?
Rūta, pačius paprasčiausius fasuotus avižinius sausainius iš parduotuvės 🙂 Esu naudojusi įvairių gamintojų, tačiau nei vieno iš jų pavadinimo, deja, neprisimenu. Tačiau tikrai didesnėse parduotuvėse būna labai panašių apvalių sausainių bent kelių gamintojų 🙂
Šis tortas mano favoritas 🙂
Gintare, smagu girdėti! Sutinku – jis visiškai vertas tokiu būti 🙂
Pasitikslinimas – ar supylus įdarą, kepti kaip ir pagrindą 150c karštumo orkaitėje?
Taip, Rasa 😉
Sveiki! norejau paklausti, ar galima butu vietoj uogu deti sokolada? ar kazkoki sokolado krema ant virsaus daryt?
Agne, žinoma – viršų skaninkite ir dekoruokite pagal savo norus, skonį ir fantaziją! 🙂
Gaminau šį tortą tėvo dienos proga. Gavosi nuostabiai! Labai subtilus ir lengvas tortukas. Labai ačiū už receptą!
Ramune, labai džiaugiuosi! Ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais 🙂
Koks superinis ! Pagaminti taip paprasta, bet skonis… mmmm …kartosiu 🙂
Benita, labai džiaugiuosi, kad patiko! Mums jis taip pat superinis 🙂
Labai patiko!!! Lengvai gaminamas, skonis puikus!
Akvilija, labai džiaugiuosi! 🙂
Nuostabiai geras tortas. Dėkui:)
Visiškai sutinku! Nėra už ką; labai džiaugiuosi, kad išbandėte 😉
Norėjau pasitikslinti, kiek dėti citrinos sulčių?
Gintare, 1/2 citrinos sulčių reiškia, kad citrinos sultys išspaudžiamos iš pusės citrinos 😉
Ar galima vietoj kukurūzų krakmolo naudoti bulvių? 🙈
Goda, jei neturite galimybės naudoti kukurūzų krakmolo, keiskite jį baltais kvietiniais miltais 🙂
Nežinau kaip kitiems, bet man neužteko pagrindo padengti skardos sienelėms
Samanta, tokio sausainių kiekio tikrai pakanka 22 cm skersmens formos dugnui ir sienelėms, tačiau galbūt jūs padengėte dugną storesniu sluoksniu – tuomet krašteliams ir nebeliko. Sluoksnis tikrai turi būti plonas (galima matyti nuotraukose, kur nufotografuotas pjūvis). Kad jau taip šįkart nutiko, tiesiog pasismulkinčiau sausainių papildomai. Tikiuosi, kad nepaisant nesklandumo tortas pavyks puikiai! 🙂
TO-BU-LAS!