Žiūriu į šias panakotos nuotraukas ir jos man dvelkia ramybe, švelnumu, šviesa. Pastelinės spalvos, balti pavasario žiedai – tokiais šiltais potėpiais aš pieščiau meilę sau. Tyrą, kylančią iš širdies, be pozų. Šitaip aš pieščiau lėtą kasdienybę, ilgus apsikabinimus, šiltos vasaros pažadą.
Viską, ko spėjau pasiilgti ir vėl staiga įsibėgėjusiose savo dienose.
Paimu stiklinę ką tik nufotografuoti deserto, – bent jau jie skirti stabtelėjimams. Trumpiems, bet skaniems. Lėtai kabinu šaukštelį po šaukštelio, leidžiu sau būti ir džiaugtis. Panakotos kąsneliai sutirpsta burnoje – minkšti, švelnūs, kreminiai. Vanilės ir mėlynių sluoksniai tobulai dera tarpusavyje, graikiškas jogurtas panakotai suteikia gaivumo, vos keli šaukštai klevų sirupo – pakankamai saldumo.
Sustabdyčiau šią akimirką, jei tik galėčiau. Kaip ir kaip bežiūrėčiau, ta dienos dalis, kai valgau desertą, yra viena geriausių dienos dalių, šypt. Ar suprantat, apie kokį jausmą kalbu?
Nežinia dėl kokios keistos priežasties kažkada man atrodė, kad panakota (panna cotta) – desertas, reikalaujantis įgūdžių ar bent jau pastangų. Gal tai dėl pavadinimo skambesio, o gal dėl kokios kitos priežasties? Pagalvojau, gal ir jums taip gali pasirodyti, ir jei taip, leiskit man užbėgt už akių. Tai neįtikėtinai paprastai paruošiamas desertas. Vos keli gaminimo žingsniai, kuriuose viskas taip paprasta, kad nėra kur suklysti. O rezultatas – dievaži, jūs turėtumėt paragauti.
Panakotą galima ruošti tik su grietinėle, galima ją maišyti su pienu, su graikišku jogurtu, su kreminiu sūriu. Esu išbandžiusi visus šiuos variantus, ir šis, su graikišku jogurtu, yra pats gaiviausiais.
Šiose pastelinių spalvų stiklinėse suporavau vanilinę ir mėlynių panakotą. Abu sluoksnius ruošiau pagal lygiai tą patį receptą bei proporcijas, tik į mėlynių sluoksnį įmaišiau tris šaukštus šaltyje džiovintų (liofilizuotų) „Supergarden“ mėlynių miltelių.
Žinoma, kad panakotą galite ruošti ir su šviežiomis uogomis, tačiau liofilizuotų uogų milteliai man šiuo atveju pasirodė netgi puikesnis pasirinkimas, nes liofilizuotos uogos yra tos pačios natūralios uogos be jokių priedų, tik jų skonis koncentruotesnis, intensyvesnis, spalva – taip pat. 10 g šaltyje džiovintų uogų atitinka 100 g šviežių, taigi, nekeisdami bazinio receptų ir neprarasdami panakotos tekstūros, jūs galite tiesiog įberti į desertą norimų uogų miltelių. Aš įbėriau mėlynių, bet iš esmės – šiuo atveju tai gali būti bet kokios uogos ar bet kokie vaisiai. Nereikia nieko trinti, nereikia svarstyti, kaip pasikeis produktų tūris ir reikiamas želatinos kiekis. Jeigu visada yra bent keli būdai pagaminti tą patį desertą, esu tikra, kad šis – pats paprasčiausias ir nič-nie-kuo nenusileidžiantis kitiems!
Graikiško jogurto vanilinė – mėlynių panakota (panna cotta)
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Vanilinei panakotai:
1 valg. š. (7 g) želatinos
3 valg. š. (30 ml) vandens
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės
3 valg. š. klevų sirupo
1 arb. š. vanilės pastos
žiupsnio druskos
2 stiklinių (500 ml) graikiško jogurto
Mėlynių panakotai:
1 valg. š. (7 g) želatinos
3 valg. š. (30 ml) vandens
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės
3 valg. š. (20 g) šaltyje džiovintų „Supergarden“ mėlynių miltelių
3 valg. š. klevų sirupo
1 arb. š. vanilės pastos
žiupsnio druskos
2 stiklinių (500 ml) graikiško jogurto
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite vanilinės panakotos sluoksnį. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį ir užpilkite vandeniu. Atidėkite į šalį dešimčiai minučių, kol išbrinks.
2. Į puodą supilkite grietinėlę, klevų sirupą, pagardinkite vanilės pasta ir druska. Kaitinkite virš mažos ugnies, kol mišinys taps karštas, bet neužvirs. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite išbrinkusią želatiną, kol ji ištirps. Tuomet sudėkite graikišką jogurtą ir šluotele išmaišykite iki vientisos masės.
3. Paruoštą kremą supilstykite į stiklines. Atvėsinkite, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite, kol sustings.
4. Paruoškite mėlynių panakotos sluoksnį lygiai taip pat kaip vanilinį, tik į puodą su kaitinama grietinėle, klevų sirupu, vanile ir druska suberkite ir liofilizuotų mėlynių miltelius. Įmaišykite juos šluotele, kad ištirptų ir kremą nudažytų tolygia mėlyna spalva.
5. Paruoštą kremą supilkite į stiklines ant vanilinio panakotos sluoksnio. Atvėsinkite, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 2 valandas, kol sustings.
6. Prieš patiekdami papuoškite liofilizuotomis ar šviežiomis uogomis, traškiais dribsniais.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Supergarden“.
Reklama #supergarden