Niekam ne paslaptis – gaminti aš labiausiai mėgstu saldumynus, o mano mylimiausi metų lakai – saulės dosnūs pavasaris ir vasara. Visą rudenį gyvenusi Kalėdų laukimu, šventėms praėjus, laukiu… saulės, šilumos ir šviesos. Todėl ir desertas šįkart šiek tiek lengvesnis, šiek tiek gaivesnis. Drąsiai įrašyčiau jį į sveikesnių pasirinkimų sąrašą: be miltų, be rafinuoto cukraus.
Žiūriu į tas spalvas lėkštelėje ir jaučiu – pavasaris; jei ir ne už lango, tai bent širdy – tikrai pabunda ir lūpų kampučius kilsteli aukštyn.
Ne tik savo spalvomis ar dailia išvaizda man patinka šie krepšeliai. Dar jie yra labai gardūs – žinoma, kad TAIP!
Granolos krepšeliai tvirti, ne per saldūs, primena maistingus granolos batonėlius. Tik forma jų kita, todėl krepšelio viduje pasislepia tepamojo sūrio kremas – jis lengvesnis nei galėtumėt tikėtis, nes gaivumo suteikia graikiškas jogurtas. Galiausiai, ant viršaus pabirusios uogos ir vaisių gabalėliai – juos galite rinktis įvairiausius, mėgstamiausius, kaskart kitokius, sezoniškus. Tų spalvų, kurių akys pilkšvoje kasdienybėje pasiilgo labiausiai!
Patys gardžiausi šie krepšeliai yra iškart, vos tik paruošti. Jei patieksite vėliau (tokiu atveju iki patiekiant laikykite šaldytuve), pats krepšelis šiek tiek suminkštės nuo kremo; bet ne tiek, kad prarastų savo formą. Vis dar bus puikus ir skanus, tik šiek tiek kitoks – drėgnesnis, minkštesnis. Krepšelio viršų nusprendę paskaninti bananais, bent jau juos sudėkite prieš pat patiekiant, o dar geriau, apšlakstykite lašeliu citrinų sulčių.
Granolos (traškių dribsnių) krepšeliai su kreminio sūrio-jogurto įdaru ir uogomis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Granolos krepšeliams:
2 ½ stiklinės (250 g) stambių pilno grūdo avižinių dribsnių
2 valg. š. ispaninio šalavijo sėklų (chia)
½ stiklinės (50 g) migdolų miltų
¼ stiklinės (90 g) medaus
3 valg. š. žemės riešutų sviesto
½ arb. š. malto cinamono
¼ arb. š. druskos
2 didelių kiaušinių baltymų
Įdarui:
200 g tepamojo sūrio (pvz., „Philadelphia“)
200 g graikiško jogurto
2-3 valg. š. klevų sirupo
mažo žiupsnelio druskos
Viršui:
šviežių šilauogių
kivių
bananų
citrinos žievelių
ispaninio šalavijo sėklų (chia)
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite granolos krepšelius. Orkaitę įkaitinkite iki 170 ᵒC temperatūros. Keksiukų formeles ištepkite trupučiu kokosų aliejaus, į kiekvieną įtieskite po dvi plonas juosteles kepimo popieriaus, jas sukryžiuodami (taip bus labai lengva iškepusius krepšelius iškelti iš formelių).
2. Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, ispaninio šalavijo sėklas, migdolų miltus, medų, riešutų sviestą, cinamoną ir druską. Kiaušinių baltymus šiek tiek paplakite, supilkite į dubenį. Visus produktus labai gerai išmaišykite. Turite gauti lipnią masę.
3. Paruoštą masę paskirstykite į kepimo formeles ir pirštais (galite juos šiek tiek suvilgyti vandeniu, kad mažiau liptų) paskirstykite taip, kad padengtumėte dugną ir sieneles – turite suformuoti granolos krepšelius.
4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 12-14 minučių. Stebėkite, ir kai krepšeliai taps auksinės spalvos, išimkite juos iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite.
5. Paruoškite įdarą. Dubenyje sumaišykite tepamąjį sūrį, graikišką jogurtą, klevų sirupą ir mažą žiupsnelį druskos. Šluotele išsukite iki vientisos kremo tekstūros.
6. Paruoštą įdarą šaukštu paskirstykite į granolos krepšelius.
7. Ant viršaus išdėliokite: griežinėliais pjaustytus bananus, kubeliais pjaustytus kivius, šilauoges, labai plonais griežinėliais pjaustytas citrinos žieveles. Užberkite truputėlį ispaninio šalavijo sėklų.
8. Geriausia patiekti iš karto, kol krepšeliai nesuminkštėjo nuo įdaro. Jei tai nepavyksta, iki patiekiant laikykite šaldytuve.
4 komentarai
Sveiki,
Ar nurodyti kiekiai teisingi, ar skirtingomis stiklinėmis produktai matuojami:
„½ stiklinės (50 g) migdolų miltų
¼ stiklinės (90 g) medaus”?
Eva, kiekiai teisingi, o stiklinė ta pati, tiesiog medus yra DAUG sunkesnis už migdolų miltus 🙂
Labas, ar galiu zemes riesutu sviesta pakeisti paprastu sviestu arba aliejum?
Laura, tai visiškai skirtingų konsistecijų, skonių ir pobūdžio produktai, todėl reikėtų naudoti būtent riešutų sviestą – arba žemės riešutų, arba kitų riešutų 🙂