Neprisimenu, kada ir kaip atradau grietiniečius – gal jų receptą nužiūrėjau senose mamos receptų knygose, o gal pavadinimą pamačiau kepyklėlėje, užkabintą ant dailiais pyragėliais pripildyto pinto krepšelio. Kad ir kaip ten bebūtų, pirmą kartą jų iškepiau labai seniai. Kažkodėl jie man primena rudenį, oranžine spalva nusidažiusius skūpesnius saulės spindulius ir vėsą, pamažu įsliūkinančią į namus. Nors, žinoma, juk visi kepiniai, pilni jaukių kvapų ir švelnios šilumos, rudens dienoms nuostabiai tinka.
Grietiniečiai yra labai paprasti pyragėliai – paprasti, tačiau labai skanūs. Grietinė, naudojama tešlai, suteikia pyragėliams trapumo ir minkštumo. Tuo tarpu varškės įdaras – švelnios tekstūros, kutenantis nosį saldžiu vanilės aromatu.
Patys paprasčiausi ingredientai, vos pusvalandis virtuvėje, – ir savaitgalio desertas jaukiems pasilepinimams paruoštas. Skanaus!
Grietiniečių tešlą šįkart ruošiau su pastatomu „KitchenAid“ plaktuvu, todėl galiu palyginti. Išvados dvi:
- Tešlą tikrai drąsiai galite minkyti ir rankomis – dariau tą begalę kartų, kol plaktuvo su minkymui skirtais antgaliais dar neturėjau, ir pavykdavo puikiai!
- Žinoma, kad tešlą minkyti su plaktuvo pagalba yra daug paprasčiau ir greičiau, o svarbiausia – minkant rankomis, kad tešla nekibtų prie rankų, tikrai tenka įberti šiek tiek daugiau miltų. Minkant su plaktuvu (su plokščiu antgaliu (angl. paddle attachment)), miltų reikia mažiau, tešlą pavyksta paruošti minkštesnę, todėl ir patys grietiniečiai iškepa nuostabaus minkštumo.
Grietiniečiai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
100 g sviesto, kambario temperatūros
75 g cukraus
1 kiaušinio
100 g riebios grietinės (30 proc.)
300 g kvietinių miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
Įdarui:
200 g varškės
2 valg. š. cukraus
2 valg. š. (20 g) miltų
1 mažo kiaušinio
½ arb. š. vanilinio cukraus
1 kiaušinio (aptepimui)
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Paruoškite tešlą. Minkštą sviestą ištrinkite su cukrumi iki purios masės. Įmuškite kiaušinį, sudėkite grietinę. Išplakite.
3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos. Suberkite į plakinį ir užminkykite labai minkštą tešlą. Jei naudojate pastatomą plaktuvą, rinkitės plokščią plakimo antgalį (angl. paddle attachment).
4. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 15-30 minučių, kol paruošite įdarą.
5. Paruoškite įdarą. Jei norite švelnesnės tekstūros įdaro, varškę gerai pertrinkite iki visiškai vientisos masės, kol neliks gumuliukų. Sumaišykite su cukrumi, miltais, mažu kiaušiniu ir žiupsniu vanilinio cukraus. Atidėkite į šalį.
6. Iškočiokite tešlą į pusės centimetro storio lakštą. Apvalia formele išspauskite 10-12 cm skersmens apskritimus (turėtumėte gauti apie 12 apskritimų). Ant tešlos apskritimų centro dėkite po kupiną arbatinį šaukštelį varškės įdaro. Perlenkite tešlos apskritimus perpus, kraštelius suglauskite, tačiau nesuspauskite (kitaip kepdami grietiniečiai „suplyš“).
7. Suformuotus pyragėlius sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Aptepkite plaktu kiaušiniu.
8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių, kol grietiniečių paviršius taps gražiai auksinės spalvos. Prieš patiekdami apibarstykite milteliniu cukrumi.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „KitchenAid Lietuva“.
#reklama #kitchenaid #kitchenaidlietuva
6 komentarai
Tikrai puikūs grietiniečiai! Jaukiai lietuviškas skonis, labai pasiilgtas gyvenant ne Lietuvoje. Tik apačia paskrudo per daug, turbūt reikėjo aukščiau skardą dėti. Ačiū už receptą!
Egle, labai džiaugiuosi, kad grietiniečiai sukėlė jaukius nostalgiškus prisiminimus 🙂 Ačiū, kad išbandėte!
Superiniai pyragiukai 🙂
Ačiū, Jolita!
Labai purūs ir minkštučiai gavosi! Ačiū už receptą 🙂
Gera girdėti, ačiū jums, kad išbandėte! 🙂