Negaliu patikėti, kad jau trečdalis vasaros prabėgo. Lyg smėlio smiltys pro pirštus, o dar nė jūros aplankyti nespėjom. Laikas bėga per greitai, o vasarą – ypač. Sulig kiekvienu akių mirksniu dienos keičia viena kitą. Taip norisi jas sustabdyti čia ir dabar. Kad vakarai netrumpėtų. Kad vakarienės terasoje niekad nesibaigtų. Kad braškės dar ilgai noktų.
O kol yra šviežių braškių, tol bus ir braškinių desertų.
Naminė braškių želė, ruošiama iš tikrų šviežių uogų, yra itin sodraus skonio bei minkštos, švelnios tekstūros. Antrasis deserto sluoksnis – panakotos. Norėdami, kad ji būtų lengvo ir gaivaus skonio, išbandykite grietinėlės, pieno ir riebios grietinės derinį. Nors grietinė gali pasirodyti ne itin tinkama rafinuotam itališkam desertui, patikėkite, būtent ji panakotai suteikia itin malonaus gaivumo!
Grietininė panakota (panna cotta) su braškėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Braškių želė sluoksniui:
4 valg. š. (40 ml) vandens
2 ½ arb. š. (10 g) želatinos
800 g braškių
½ stiklinės (50 g) cukraus
½ citrinos sulčių
1 arb. š. vanilės ekstrakto
Panakotos sluoksniui:
4 valg. š. (40 ml) vandens
2 ½ arb. š. (10 g) želatinos
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės
1 stiklinės (250 ml) pieno
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
žiupsnio druskos
1 stiklinės (250 g) grietinės (30 proc.)
Papuošti:
šviežių uogų
migdolų riekučių
šviežių mėtų lapelių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite braškių želė sluoksnį. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
2. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 5-10 minučių, kol išbrinks.
3. Braškes sutrinkite iki visiškai tolygios tekstūros. Sumaišykite su cukrumi, citrinų sultimis ir vanilės ekstraktu. Supilkite į nedidelį puodą ir pakaitinkite, kol mišinys taps karštas (bet neužvirs!).
4. Į karštas braškes sudėkite išbrinkusią želatiną ir greitai išmaišykite, kol ji visiškai ištirps. Šiek tiek atvėsinkite (bet neleiskite pradėti stingti).
5. Stiklines į kekso kepimo formą ar kitą indą įtaisykite taip, kad stovėtų įstrižai (kampu). Į kiekvieną įpilkite braškių želė. Dėkite į šaldytuvą ir palikite želė sluoksnį sustingti.
6. Paruoškite panakotos sluoksnį. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
7. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 5-10 minučių, kol išbrinks.
8. Grietinėlę ir pieną supilkite į vidutinio dydžio puodą, suberkite cukrų, pagardinkite vanile ir žiupsniu druskos. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies maišydami, kol cukrus ištirps ir mišinys stipriai užkais, bet dar neužvirs.
9. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite išbrinkusią želatiną. Tuomet sudėkite grietinę ir šluotele išmaišykite iki visiškai vientisos masės.
10. Paruoštą kremą supilkite į stiklines ant sustingusios želė. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 2-3 valandas ar per naktį, kol sustings.
11. Papuoškite šviežiomis braškėmis, citrinų gabalėliais, smulkiai kapotomis pistacijomis ir šviežių mėtų ir šviežių mėtų šakelėmis.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.
4 komentarai
Ar tinka šaldytos braškės? 🙂
Sveiki, Agne, taip, žinoma 🙂
Sveiki, kokia želatina naudojote?
Sveiki, Renata, naudojau Dr. Oetker želatiną.