Jau nuo pat pirmadienio Skanios savaitės skatina keliauti į Japonijos kvapų, skonių ir… sušių karalystę. Sušių gerbėja aš nesu, todėl jau nuo savaitės pradžios ėmiausi dairytis, spėkit? Taip, japoniško deserto, nes jau ką ką, o saldumynai mano šeimoje visuomet sulaukia puikaus pasisekimo.
Pyrago istoriją ar tiesiog paaiškinimą verčiu iš šaltinio, kuriame radau receptą: Castella, taip pat žinoma kaip kasutera, yra subtilaus skonio biskvitas, kuris yra populiarus Japonijoje, o ypač – Nagasaki mieste, kur šis desertas patiekiamas festivaliuose ar gatvės prekyvietėse. Nors tikslios castella ištakos nėra žinomos, manoma, kad jis kilo iš Castle regiono Ispanijoje ir atkeliavo į Japoniją šešioliktame amžiuje per Portugalijos pirklius. Pagrindinis receptas turi daug variacijų, bet versija su medumi ir tamsia karameliuota plutele yra vienas iš mylimiausių Japonijoje.
Skonis: 9/10. Nežinau, kokiu skoniu ir kokiomis subtilybėmis stebina kitos castella variacijos, tačiau ši – su medumi – yra tikrai nuostabi! Pyragas primena paprastą biskvitą, o gal keksą, tačiau neįprasta jo konsistencija bei švelni medaus gaidelė tiesiog paperka. Skanu valgyti tiek vieną prie puodelio kavos ar arbatos, tiek pagardinus šaukšteliu mėgstamos uogienės.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Almost Bourdain
Honey Castella / Kasutera Cake (Japoniškas biskvitinis medaus pyragas)
AtsispausdintiINGREDIENTAI
¼ puodelio (52 g) aliejaus
1 ½ puodelio (210 g) miltų
½ arb.š. druskos
7 dideli kiaušiniai
3 didelių kiaušinių tryniai
1 ½ puodelio (300 g) cukraus
¼ puodelio (100 g) medaus
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinti orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi ištiesti 23 x 30 cm dydžio kepimo indą.
2. Sumaišyti miltus ir druską.
3. Į gana didelį puodą sudėti kiaušinius, trynius, cukrų ir medų. Puodą statyti ant didesnio puodo su verdančiu vandeniu (sudaryti vandens vonelę) ir plakti mikseriu, kol cukrus visiškai ištirps, apie 10 minučių. Masės tūris padidės bent 3 – 4 kartus.
4. Nuėmus nuo verdančio vandens, masę plakti dar apie 10 minučių, kol ji taps blyškiai gelsva, tiršta ir visiškai atvės. Atsargiai įmaišyti miltų mišinį.
5. Kitame dubenyje vieną puodelį paruoštos tešlos suplakti su aliejumi. Šį mišinį, lėtai plakant, supilti į likusią tešlą.
6. Paruoštą pyrago tešlą supilti į kepimo indą. Kepti apie 15 minučių, sumažinti karštį iki 155 ºC temperatūros ir kepti dar apie 45 minutes, kol medinis pagaliukas, įkištas ir ištrauktas iš pyrago centro, bus švarus. Visiškai atvėsinti ant grotelių ir supjausčius gražiais gabalėliais, patiekti.
20 komentarai
Skamba labai skaniai, tik nesupratau vienos vietos, nes prie reikalingų produktų rašai, kad reikia 3 trinių, o gaminime, kad reikia sudėti kiaušinius ir baltymus. tai kaip iš tikro yra? 🙂
Justina, trynių reik, trynių… Paskutiniu metu mano išsiblaškymas mane jau ima neraminti. Tuoj pat ištaisysiu 🙂
Originale išskaičiau jau 😀 Beieškodama radau dar vieną šio pyrago receptą. Skirtumas tik toks, kad vietoj aliejaus pilasi pienas, ir dedasi 8 pilni kiaušiniai, bet turiu pripažinti, kad vaizdas gražesnis tavojo pyrago 😉
Ačiū ačiū, Justina 🙂 Žinoma, vaizdas dar ne viskas, tačiau skonį savojo pyrago taip pat galiu liaupsinti – tikrai verta išbandyti, rekomenduoju 😉
Gaminsiu ir šitą, tikrai viliojančiai atrodo, bet pirma reikia, kad išnyktų dabartinis, deja, visiškai ne mano skonio pyragas 🙂
Justina, o kuris gi tas visiškai ne tavo skonio? Ar kažkuris iš saulėtos virtuvės? 🙂
toks purus 😉
Dalia, tikrai taip! Ir net nemoku paaiškint, bet jis toks kitaip purus.. Labai įdomi konsistencija, tikrai labai vykus 🙂
Oi koks gražuolis. Aš irgi jį bandžiau, tik receptas kitas, gaminimo eiga, beje, irgi, todėl antrą kartą kepdama daryčiau truputį kitaip. Ir maniškį tik iškeptą reikėjo aptepti medaus tyrele, kai atvės dėti į maišelį (taip atseit išsaugo drėgnumą) ir ragauti kitą dieną. Taip laukiau kitos dienos, o jis man tą dieną ir nepatiko, buvo labai jau šlapias, per daug jautėsi medus (nesu jo mėgėja), o va ką tik iškeptas buvo labai skanus.
Oho, kaip įdomu 🙂 Man taviškis variantas tikrai skamba labai viliojančiai, nors įtariu, kad ir man galėtų tas labai šlapias šlapumas nepatikti 😀 O šis, maniškis, toks gana sausas, bet purus, todėl smagiai valgosi net ir vienas, o jei dar puodelis arbatos – išvis puiku 🙂 O ir medus tikrai nesijaučia labai, toks subtiliai švelnus jo skonis kepinyje.
Beje, aš visus pyragus visada nakčiai dedu į indelius hermetinius, tuomet ryte būna kaip švieži 🙂
Kiek skaičiau šio pyrago receptų, tai visuose rašė, kad jis gaunasi sausas, tam aptepamas medaus tyrele ir laikomas sandariai, kad sudrėgtų. Į tešlą palyginti mažai dedama medaus, tai pačiame pyrage jis beveik nejuntamas, bet kai aptepi, tai visas persigeria ir jau tampa tikru medaus pyragu. Tas man labiausiai ir nepatiko, kad jau per daug medaus, per daug šlapumo. Džiaugiuosi, kad nors pusę suvalgiau dar „nesugadinto” 😀
O aš tuomet džiaugiuosi, kad radau receptą be tos antrosios dalies ir išsikepiau (bei suvalgiau, jau…) visą „nesugadintą” pyragą 😀
Ne, ne iš čia maniškis. Iš knygos, paveiksliukas suviliojo. Tačiau dar kartą pasitvirtino: nekenčiu trapios tešlos 😀 Nors visa kita ir busvo skanu: citrininis įdaras su trešnėmis – idealu, bet nuo pagrindo net bloga darėsi 🙁
O, matai kaip, o aš mėgstu trapią tešlą, mm. Apskritai aš tokia „tešlinė”, visokie pyragai, pyragėliai, bandelės ir visi kiti miltai miltuoti ir miltais apibarstyti man labai skanūs 😀 Jei neturėtų lazda dviejų galų, būtų visai šaunu.. 😀
o jei tik siaip imt ir paplakt, be to viso statymo i karsta vandeni? bo pas mane pastatomas plaktuvas ir jau niekaip neiseis jo imest i karsto vandens vonele..
Alisa, nemanau, kad gausi tą patį efektą plakant tiesiog paprastai – kažin, ar masė pakankamai padidės (plakant taip, kaip nurodyta recepte, ji bent man padidėjo beveik 4 kartus) ir taip sutirštės. Esu įsitikinusi, kad temperatūros skirtumai čia turi didelės įtakos 🙂
Ačiū už receptą, buvo skanus biskvitas su lengvu medaus prieskoniu. Be to dėžutėje išlaikėm nepakitusį 5 dienas. Tik nežinau, jis man kaip ir kiti biskvitai kepant gražiai iškilo, o išėmus iš orkaitės potruputį susitraukė, bet atpjovus susmukimo žymių nebuvo.
Atsiprašau, neipavyko įkelti nuotraukų.
Ar įmanoma įkelti pas jus nuotraukas iš imageshack.us? Jei taip, tai gal pasufleruosit? 🙂
Leta, labai džiaugiuosi, kad kepinys patiko! 🙂
Tiesą sakant, nežinau, ar įmanoma į komentarą įkelti nuotrauką – manau, kad ne. Tačiau gali nukopijuoti nuorodą, o aš pažiūrėsiu – tikrai smalsu, kaip atrodo 🙂