Būna puikių kepinių, kuriems nereikia receptų. Būna nuostabių santykių, rodos, be menkiausių pastangų. Įsimintinų kelionių, nukeliautų be jokio plano. Ir mažų kasdienių stebuklų, kurie įvyksta net jei turim išsaugoję vos mažą kruopą tikėjimo.
Net kelis kartus perklausiau savęs, ar imbierinės granolos receptas yra tas, kuriuo turėčiau pasidalyti tinklaraštyje? Ar kažkam dar trūksta paskutinės minutės idėjų skanioms dovanoms?
Bet tada prisiminiau tą dieną, kai pati ją iškepiau Kalėdinėms dovanoms – saujelė po saujelės „paragavau“ tiek, kad teko greitai maišyti ir kepti dar vieną pilnutėlę skardą. Prisiminiau ir draugės žinutes, kai ji, šiaip jau nesišvaistanti dideliais epitetais be reikalo, man rašė, jog granola yra tobula – ją valgo net jos dukrytė! Tą akimirką, man rodos, sutirpau iš laimės.
Maži dalykai. Jie būna labai dideli.
Ėmiau ir surašiau receptą. Juk jų – gardžių receptų – nebūna per daug, tiesa? Net jei tai tik granola, kurią galėtumėt iškepti, matyt, ir be recepto.
Aš tik paantrinsiu savo draugei – ši imbierinė granola yra puiki. Traški ir gardi. Dosni sauja šildančių prieskonių (imbiero, cinamono, muskato) suteikia tą pasakišką žiemos aromatą, o po saują džiovintų spanguolių, kapotų pistacijų ir saldaus baltojo šokolado – ne tik Kalėdų spalvoms, bet šventiniams skoniams sukurti.
Geriausia žinia turbūt ta, kad granolą iškepti gali kiekvienas. Čia nereikia daug laiko, ypatingų sugebėjimų ar pastangų – reikia tik ne itin ilgo sąrašo paprastų produktų ir kelių saujų meilės. Tik tiek!
Jei iškeptumėt dabar, į stiklainėlius galėtumėt suberti jau už valandos kitos – tai gali būti kuo puikiausia Kalėdų dovana!
Imbierinė granola
AtsispausdintiINGREDIENTAI
4 stiklinių (400 g) stambių pilno grūdo avižinių dribsnių
1 ¼ stiklinės (125 g) migdolų riekučių
2 arb. š. malto imbiero
2 arb. š. malto cinamono
1 arb. š. malto muskato
1 arb. š. vanilinio cukraus
½ arb. š. druskos
2/3 stiklinės (140 g) kokosų aliejaus
6 valg. š. (120 g) klevų sirupo
3 valg. š. (60 g) medaus
2 stiklinių (200 g) kokosų drožlių
1 stiklinės (100 g) pistacijų branduolių
1 ¼ stiklinės (150 g) džiovintų spanguolių
100 g baltojo šokolado
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, migdolų riekutes, maltą imbierą, cinamoną, muskatą, vanilinį cukrų ir druską.
3. Kitame dubenyje išplakite atvėsintą tirpintą kokosų aliejų, klevų sirupą ir medų. Supilkite į dubenį su sausais produktais ir gerai išmaišykite, kad jie visi tolygiai pasidengtų sirupu. Sausų produktų likti neturėtų.
4. Paskleiskite ant kepimo skardos tolygiu sluoksniu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Tuomet išimkite kepimo skardą iš orkaitės, suberkite kokosų drožles, viską išmaišykite ir grąžinkite į orkaitę. Kepkite dar 8-10 minučių, nuolat stebėdami, kad granola būtų gražiai auksinės spalvos, tačiau neperkeptų.
5. Iškepusią granolą atvėsinkite. Įmaišykite smulkintas pistacijas, spanguoles ir nedideliais gabalėliais susmulkinto baltojo šokolado gabalėlius.
6. Laikykite sandariame inde iki kelių savaičių.
Recepto šaltinis: Your Homebased Mom