Žiemą karaliauja imbierai. Ir cinamonas. Ir truputį pasikandžiot mėgstantys gvazdikėliai. Muskatas. Švelni vanilė. Karšto vyno aromatas. Medus. Arbatos ir pyragai. Išpuošti meduoliai, iš slaptos dėželės pamažu kažkur išgaruojantys dar toli iki Kalėdų.
Žiemą karaliauja megztiniai. Stori, ilgi ir dideli šalikai. Mielos kumštinės pirštinės. Ir kojinės, pačios šilčiausios, kartais juokingos, spalvotos ir jau apspurusios, bet vis dar labai mielos. Ir pižamos, neįtikėtino minkštumo pižamos!
Žiemą karaliauja jaukumas. Namai, pripildyti žvakių šviesos. Tylios ir ramios melodijos. Šypsenos ir apkabinimai. Nes taip mieliau ir taip šilčiau. Nes tik taip sukuriami Kalėdų, pirmadienių, trečiadienių, mažų akimirkų stebuklai.
Šis pyragas – tai dar viena kelionė atgal į praeitį. Į laikus, kai namų orkaitėse kepdavo gausiai prieskoniai pagardinti meduoliai. Ne, ne tie maloniai traškūs, bet biskvitiniai – minkšti, drėgni, klampūs ir lipnūs. Labai gardūs.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Supergarden“ – šaltyje džiovinto imbiero milteliai yra nuostabiausio kvapo ir intensyvumo, kokį tik galite įsivaizduoti, todėl tiesiog tobulai tinka imbieriniams kepiniams kepti ir Kalėdų kvapams į namus vilioti. Nes juk žiemą karaliauja imbierai!
Imbierinis pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
½ stiklinės (100 g) cukraus
115 g sviesto
1 kiaušinio
1 stiklinės (360 g) medaus
2 ½ stiklinės (350 g) miltų
1 ½ arb. š. kepimo miltelių
2 arb. š. maltų imbierų (aš naudojau „Supergarden“ džiovintus šaltyje )
2 arb. š. malto cinamono
1 arb. š. maltų gvazdikėlių
½ arb. š. druskos
½ stiklinės (125 g) obuolienės
1 stiklinės karšto vandens
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20×28 cm dydžio kepimo indą.
2. Elektriniu plaktuvu išplakite cukrų ir kambario temperatūros sviestą iki purumo. Įmuškite kiaušinį, supilkite medų ir dar kartą labai gerai išplakite.
3. Suberkite miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną, imbierą ir gvazdikėlius. Lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
4. Lėtai plakdami tešlą šluotele, supilkite ir įmaišykite obuolienę ir karštą vandenį.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 55-60 minučių. Ar pyragas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
6. Atvėsinkite, supjaustykite kvadratėliais ir patiekite.
Recepto šaltinis: Dinner then Dessert
Įrašą įkvėpė: „Supergarden“
1 komentaras
Kuom galime keisti obuoliene?