Tortilla de Patatas – ispaniško stiliaus omletas su bulvėmis. Ruošiamas jis labai paprastai: iš pradžių aliejuje iki minkštumo iškepamos plonais griežinėliais supjaustytos bulvės ir svogūnai, tuomet jie sumaišomi su plaktais kiaušiniais ir žiupsniu druskos (šioj vietoj aš įmaišiau ir ispaniško vytinto kumpio). Supylus į keptuvę ir apkepus vieną pusę, op! – lėkštės pagalba omletas apverčiamas ir kepamas dar kelias minutes. Jis turi būti minkštas, švelnus ir šiek tiek kremiškas.
Toks omletas galėtų būti pusryčiais, galėtų ir pietumis ar vakariene. Mes valgėm su kumpiu, gražgarstėmis ir pomidorais, buvo labai skanu!
Daugiau produktų, kviečiančių pažinti Ispanijos skonius, šią savaitę rasite „Lidl Lietuva“ parduotuvėse. Teminės „Sol&Mar“ savaitės asortimentas itin platus, čia rasite įvairiausių produktų: vytinto kumpio, alyvuogių aliejaus, čioriso dešros, midijų, krevečių, „Piri piri“ padažo, sūrių, ryžių, alyvuogių, įvairiausių desertų.
Kelionės yra mano gyvenimo meilė, o Ispanija, turiu pripažinti, pagrobė dalelytę širdies. Kol ten sugrįšiu (o sugrįšiu tikrai!), gera autentiškus tolimos šalies receptus išbandyti namie. Šį tikrai įtrauksiu į sąrašą tų, kuriuos kartosiu. Vienintelis dalykas, ties kuriuo reiks padirbėti – stipresni rankų raumenys; mat už kadro šįkart liko mano šūksniai vyrui: „ei, padėk, šitos keptuvės aš pati viena ranka tikrai neapversiu!”, šypt.
Išragaukim šią savaitę Ispaniją. Skanaus!
Tortilla de Patatas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 ½ stiklinės (625 ml) alyvuogių aliejaus
5-6 vidutinio dydžio bulvių (apie 800 g)
1 didelio svogūno
6 kiaušinių
6 riekelių vytinto kiaulienos kumpio „Jamón Serrano“
1 ½ arb. š. druskos
Patiekti:
gražgarsčių
vytinto kumpio
pomidoriukų
GAMINIMO EIGA
1. Bulves nuskuskite, perpjaukite išilgai į keturias dalis ir supjaustykite labai plonomis riekelėmis, svogūnus – taip pat.
2. Aliejų supilkite į keptuvę aukštesniais kraštais (apie 25 cm skersmens) ir įkaitinkite virš vidutinio dydžio kaitros. Sudėkite bulvių ir svogūnų riekeles; aliejus juos turėtų apsemti. Pagardinkite šaukšteliu druskos. Kepkite, kartais pamaišydami, apie 8-12 minučių, kol bulvės suminkštės. Neperkepkite, jos turi laikyti formą.
3. Perkoškite bulves ir svogūnus per sietelį. Šiek tiek atvėsinkite.
4. Kiaušinius išplakite didesniame dubenyje. Pagardinkite puse šaukštelio druskos.
5. Į kiaušinių plakinį įmaišykite bulves ir svogūnus, ir pasmulkintas vytinto kumpio riekeles.
6. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Supilkite produktų plakinį, paskirstykite keptuvėje kuo tolygiau. Kepkite virš vidutinės ugnies, kol omletas kraštuose ims tirštėti. Kepdami mentele vis atstumkite omletą nuo keptuvės kraštų, taip pat – vis pajudinkite keptuvę su kepamu omletu, kad neprikeptų.
7. Kai omletas kraštuose pradės tirštėti, ant keptuvės viršaus užvožkite lėkštę ir vienu greitu judesiu apverskite keptuvę taip, kad omletas „iškristų“ į lėkštę. Apkepusi pusė bus viršuje, neapkepusi – liesis prie lėkštės. Pavertę lėkštę, švelniai stumdami mentele, grąžinkite omletą nuo lėkštės atgal į keptuvę. Apkepusi pusė bus viršuje. Jei omletas šiek tiek prarado formą, mentele švelniai spustelėkite kraštus, stengdamiesi ją sugrąžinti į kuo taisyklingesnį apskritimą.
8. Antrą omleto pusę kepkite virš vidutinės ugnies dar 4-5 minutes. Omletas turi būti minkštas, bet įsmeigus ir ištraukus medinį smeigtuką, jis turi būti švarus.
9. Pakartokite „triuką“ su apversta lėkšte ir išverskite omletą iš keptuvės į ją. Patiekite vieną arba su mėgstamais priedais, pavyzdžiui: gražgarstėmis, pomidorais, dar šiek tiek vytinto kumpio.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
#reklama @lidlietuva #LidlPartnerystė #Sol&Mar