Kas sakė, kad tik Kalėdos yra stebuklų metas? Velykos – lygiai taip pat! Diena, kai net mieliniai kepiniai gali pražysti pavasario gėlėmis, šypt. Bet apie viską nuo pradžių!
Kiek žinote būdų Velykų kiaušiniams marginti? Priskaičiuokite dar vieną – maistiniais dažais. Naujoje „Dr. Oetker“ kolekcijoje, skirtoje gražiausiai pavasario šventei, net trys vienas už kitą mielesni produktai:
- zuikučių, morkyčių ir kitų žavingų formų cukriniai pabarstukai;
- velykinių sausainių dekoravimo rinkinys;
- maistiniai dažai, tinkami tiek kiaušiniams, tiek desertams dažyti.
Dažyti kiaušinius maistiniais dažais paprasta: stiklinėje sumaišykite juos su karštu vandeniu ir pora šaukštų acto, įmerkite kiaušinį ir luktelėkite kelias minutes. Šaukštu atsargiai ištraukite kiaušinį ir nusausinkite popierine servetėle. Viskas! Mėlyni, geltoni, žali, raudoni – kurie jums gražiausi?
Kai dažai yra maistiniai, žinia – jie tinkami sąlyčiui su maistu. Primarginusi kiaušinių, prisiminiau jau turbūt tris metus planuotą kepti itališką Velykų pynę su ryškiaspalviais kiaušiniais. Iš esmės, tai – minkštutė mielinė brioche tipo pynė, papuošta Velykų margučiais ir pabarstukais. Atrodo lyg gėlytės – lyg pavasaris! Ar sugalvotumėt mielesnius Velykų ryto pusryčius?
PATARIMAI
- Svarbiausia ruošiant mielinę tešlą – nepadauginkite miltų. Iš pradžių gali pasirodyti, kad miltų tikrai truks, bet kuo ilgiau minkysite, tuo stipresnės taps glitimo gijos, ir tuo glotnesnė, elastingesnė taps tešla. Brioche tipo tešla turi būti itin minkšta. Po kildinimo ji bus lengviau formuojama nei prieš.
- Šią pynę galite kepti tiek su nevirtais (jie „išvirs“ pynei kepant), tiek su virtais kiaušiniais. Ar pasirinkau gaminti su nevirtais: taip galėjau jaustis užtikrinta, kad verdant lukštas nesutruks, be to, sutaupiau šiek tiek laiko.
- Sąlyčiui su maistu naudokite tik maistiniais dažais margintus kiaušinius.
- Kaip ir visi mieliniai kepiniai, taip ir ši pynė – skaniausia tą pačią dieną, kai yra nuostabiai minkšta, tirpstanti burnoje. Likučius laikykite sandariame inde ar sandariai įsukę į maistinę plėvelę, kitaip pynė labai greit apdžius.
- Pynę galite valgyti vieną arba apteptą sviestu ar džemu. Tobuli vėlyvieji Velykų ryto pusryčiai!
Iki Velykų – vos savaitė. Džiaugsiuosi, jei šį ar kitą saulėtos virtuvės receptą įtrauksite į savo skanų švenčių meniu. Jaukaus pasiruošimo ir laukimo!
Itališka mielinė Velykų pynė
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
1 ¼ stiklinės (312 ml) pieno
80 g sviesto
4 ¼ stiklinės (595 g) miltų
2 ¼ arb. š. (7 g) sausų mielių
½ stiklinės (100 g) cukraus
žiupsnio druskos
2 didelių kiaušinių
Aptepti:
1 kiaušinio
1 valg. š. vandens
Papuošti:
4 margučių
spalvotų pabarstukų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite mielinę tešlą. Į nedidelį puodą supilkite pieną, sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą. Kaitinkite virš vidutinės ugnies nuolat maišydami, kol sviestas ištirps. Neleiskite užvirti. Nukaiskite.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite dvi stiklines (280 g) miltų, mieles, cukrų ir druską. Įmuškite kiaušinius, supilkite šiltą pieno ir sviesto mišinį. Išmaišykite.
3. Suberkite likusius miltus ir pradėkite minkyti tešlą. Jei turite, naudokite elektrinį tešlos maišytuvą. Minkykite tešlą 10-12 minučių, kol ji taps glotni, minkšta. Tešla vis dar bus truputį lipni – taip ir turi būti. Stenkitės neberti per daug miltų, nes jų padauginus pynė iškeps ne tokia minkšta ir puri.
4. Išminkytą tešlą perkelkite į švarų, lašeliu aliejaus pateptą dubenį. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite kilti kambario temperatūroje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
5. Suformuokite pynes. Pakilusią tešlą lengvai paminkykite ir padalinkite į keturias lygias dalis, kiekvieną dalį – dar perpus. Suformuokite apie 35-40 cm ilgio volelius. Dviejų volelių galus sujunkite ir tešlą supinkite. Suformuokite nedidelį apskritą vainikėlį. Jungimo vietą spustelėkite, kad tešla sukibtų ir kepant kepant neatsiskirtų. Taip suformuokite keturias tešlos pynes, iš jų – vainikėlius. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite kilti kambario temperatūroje 30 minučių.
6. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
7. Kiaušinį išplakite su šaukštu vandens. Aptepkite pynių viršų.
8. Į pynių centrą dėkite po vieną margutį, margintą maistiniais dažais (manieji – marginti „Dr. Oetker“ maistiniais dažais). Margučio nereikia įspausti, kepant jis pats įsmuks į tešlos vidurį. Svarbu: galite naudoti nevirtus kiaušinius (jie „išvirs“ kepdami) arba virtus kiaušinius.
9. Kepkite pynes įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol paviršius bus gražiai auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės, perkelkite ant grotelių ir palikite atvėsti. Skaniausi ir minkščiausi kepiniai yra tą pačią dieną, tad valgykite nedelsdami.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Baltic“.
#reklama #droetker #droetkerlietuva
1 komentaras
O galima vietoj 4 formuoti 2? Iškeps? 😁