Kai pažiūri, lyg sniego gniūžtės! Paragavus – lyg burnoje tirpstantys šokoladainio kąsneliai. O iš tiesų, tiesiog tobuli sausainiai: minkšti, drėgni, purūs, sodriai šokoladiniai, su traškia miltelinio cukraus plutele, suskilusia ir išraizgiusia sausainių kamuoliukus netobulomis linijomis. Kuo netobulesnės tos linijos, tuo gardesnis ir gražesnis sausainis. Taip ir būna juk kartais gyvenime – netobuli dalykai patys tobuliausi, šypt.
Iškepėme šiuos sausainius drauge su „Dr. Oetker Lietuva“, į magiją pasitelkę jų kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Į šokoladu kvepiančią tešlą įmaišiau visą šūsnį burtų: sveikatos, laimės, gerumo, tikrumo, meilės, baltų Kalėdų. Kiek daug galima sudėti į su meile gaminamą maistą?
Jie galėtų būti Kalėdų dovana. Jauki ir saldi, lyg ramaus vakaro pažadas, įsisupus į minkštą pledą, apsikabinus puodelį arbatos. Ar kada pagalvojot, kad už lango šėlstančios pūgos, liūtys ar vėjai ne tokie baisūs, kai nuo lūpų kampučių pirštų galais bandai surinkti sausainio trupinėlius?
Užmaišykit tešlą ir jūs. Padovanokit glėbį jaukumo tiems, kuriuos branginat.
Įtrūkę šokoladiniai sausainiai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
80 g minkšto sviesto
1 ½ stiklinės (300 g) cukraus
2 arb. š. vanilinio cukraus
4 kiaušinių
2 stiklinių (280 g) miltų
1 stiklinės (100 g) nesaldintos kakavos miltelių
1 ½ arb. š. kepimo miltelių
¼ arb. š. druskos
miltelinio cukraus
GAMINIMO EIGA
1. Į plakimo dubenį sudėkite minkštą kambario temperatūros sviestą, suberkite cukrų ir vanilinį cukrų. Išplakite, kol visi produktai susimaišys. Cukrus neturi ištirpti.
2. Po vieną vidutiniu greičiu įplakite kiaušinius. Neplakite jų ilgai, tik kol įsimaišys, apie 10 sekundžių kiekvieną.
3. Suberkite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius ir druską. Išmaišykite, kol neliks sausų miltų, ir gausite tirštą lipnią tešlą.
4. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite tešlą šaldytuve apie 1-2 valandas.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
6. Į dubenėlį įsiberkite apie pusę stiklinės miltelinio cukraus.
7. Iš šaldytuvo išimta tešla vis dar bus lipni, todėl susidrėkinkite rankas trupučiu vandens. Semkite po valgomąjį šaukštą tešlos, tarp drėgnų delnų suformuokite kamuoliukus, iš visų pusių dosniai (!) apvoliokite milteliniame cukruje ir išdėliokite ant kepimo skardų, palikdami tarp sausainių kelių centimetrų tarpelius.
8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių, kol sausainiai pakils, išsiplės ir jų paviršius sutrūkinės.
9. Iškepę sausainiai bus labai minkšti – leiskite jiems kelias minutes atvėsti ant kepimo skardų ir sutvirtėti. Tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
10. Kambario temperatūroje sandariame indelyje sausainiai skanūs išliks 3-4 dienas.
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.
#reklama #droetkerlietuva
Recepto šaltinis: Savory Nothings
9 komentarai
Nepravėso dar, drungnus ragaujam. Geri! Nu gal norėčiau riebesnių, bet čia mano vaizduotės problemos, nes atrodo tai tarsi kokie triufeliai 😀 Labai efektingai atrodo, tobulai tiktų dovanų…
Laima, džiaugiuosi, kad patiko! 🙂
Sveiki,
ar vietoj kakavos galima dėti juodą šokoladą?
Giedre, šokoladas aukštoje temperatūroje tirpsta, lydosi, veikia visiškai kitaip nei kakava. Šiems sausainiams neabejotinai reikalinga kakava 🙂
O ko trūksta, jeigu jie ištęžo? Buvo apvalūs, bet orkaitėje visiški blynai tapo
Juste, spėju, kad, matyt, tešla buvo per skysta; galbūt jūsų kiaušiniai buvo didesni ir reikėjo šiek tiek daugiau miltų/kakavos. Paruošta tešla turėtų būti labai tiršta, iš jos turėtumėte suformuoti tvirtai formą laikančius kamuoliukus.
Nerealūs sausainiai! Skanumėlis, o jau gražumas neišpasakytas 😍
Ačiū, Skaiste! 🙂
Prieš Šventes draugė atvežė dovanų šių sausainėlių. Buvo tobuli, purūs, lengvi debesėliai. O va man deja, atvirkščiai, tešla ne tik kad gavosi tvirta, o gavosi kieta, kad net minkštinau kokosų aliejum. Mes nelabai vartojame cukraus, tai visuose receptuose nurodytą kiekį dedu per pus mažiau. Vaikai džiaugsmingai sau kirto užgerdami augaliniu pienu 🙂 Aš varčiau juos, ir per saldu, ir purumo tik vos vos. Sunkiai man su kepiniais, grįšiu prie žaliavalgiškų desertų 🙂