Apkabinti galime rankomis. Žodžiais. Akimis. Apkabinti galime darbais – išvirę katilą troškinio ir tiesdami kupinas lėkštes tiems, kurie pripildo mūsų namus ir širdis meilės.
Sotus ir šildantis, jaukus ir gardus – toks yra šis troškinys. Paprastas namų maistas, galintis pasotinti skrandį ir akimirkai nuraminti mintis. Lyg apkabinimas.
Jautienos gabalėliai, pilnos saujos daržovių, trinti pomidorai ir sodri pomidorų pasta, sultinys, aromatingi čiobreliai, lauro lapelis, druska ir pipirai, ir dar – šlakelis „Vorčesterio“ padažo, kuris man pačiai yra „šiaip sau“, bet čia dera nuostabiai gardžiai. Visiems šiems produktams sukritus į puodą, ištroškinus juos iki minkštumo ir gardaus sultingumo, patiekus su šilkinės tekstūros bulvių koše – dievaži, koks skanus ir šildantis yra toks… ūkiškas maistas.
Troškinį ruošiau greitpuodyje. Tai išradimas, sukurtas visiems, kuriems laiko gyvenime truputį per maža, o buities – per daug. Dėl sandarumo ir puodo viduje sukuriamo didelio slėgio bei cirkuliuojančių garų, maistas tokiame puode paruošiamas keliskart greičiau. Tai idealus sprendimas vieno puodo valgiams: troškiniams, sriuboms, kruopų patiekalams. Jautienos gabalėliai iki visiškai minkštų greitpuodyje išsitroškina per pusvalandį, kai įprastame puode tai truktų bent keliskart ilgiau.
Mano greitpuodis – ispaniškasis „Alza Melisa“; oficialus šio gamintojo atstovas Lietuvoje yra „Bohemia.lt“. Šie puodai pagaminti iš nerūdijančio plieno, tinka visų tipų viryklėms (įskaitant indukcines), yra penkių dydžių (nuo 4 iki 12 litrų), turi trigubą apsaugos sistemą. Gera žinia: nuolaidos kodas GREITAI33 el. parduotuvėje www.bohemia.lt suteiks 33% nuolaidą visiems „Alza Melisa“ greitpuodžiams iki pat balandžio 15 d. Jei kada svarstėt įsigyti, dabar turite progą tą padaryti pigiau.
O PER KIEK LAIKO PAGAMINSIU GREITPUODYJE?
Tikrai greičiau nei įprastame puode ar keptuvėje! Sandarus dangtis sulaiko garus puodo viduje, todėl kyla slėgis ir greitpuodžio viduje temperatūra pakyla virš normalaus virimo taško (100 ᵒC) – iki 121 ᵒC.
Orientacinį* skirtingų produktų gaminimo laiką** „Alza Melisa“ greitpuodyje rasite ŠTAI ČIA, o štai keli pavyzdžiai:
- Vištieną paruošite per maždaug 10-15 minučių;
- Kiaulieną, triušieną, jautieną – per 25-30 minučių;
- Jūros lydeką, ungurį, tuną ir kitas įvairias žuvis – per 3-5 minutes;
- Įvairias daržoves (bulves, morkas, kopūstus, žirnius, pan.) – per 3-8 min.
- Pupeles, lęšius – per 15-20 minučių.
* laikas yra orientacinis, nes priklauso nuo produkto gabalėlių dydžio, paties patiekalo, jo kiekio.
** laikas yra skaičiuojamas nuo užvirimo ir garų cirkuliavimo pradžios.
Verta atkreipti dėmesį, kad greitpuodis taupo ne tik laiką ar supaprastina buitį – jis mažina ir elektros energijos sąnaudas, nes tą patį patiekalą paruošiate tiesiog greičiau (!).
NAUDOTI – ATSAKINGAI!
Dėl greitpuodžio veikimo specifikos – didelio slėgio, intensyvios garų cirkuliacijos puodo viduje – svarbu jį naudoti atsakingai ir laikytis visų instrukcijoje nurodytų rekomendacijų.
SVARBU:
- Saugų ir sklandų „Alza Melisa“ greitpuodžio veikimą užtikrina triguba apsaugos sistema: darbinis vožtuvas, apsauginis vožtuvas ir dangčio lankas. Indo instrukcijoje rasite tikslius nurodymus, kaip patikrinti ir prižiūrėti, kad visa apsaugos sistema veiktų nepriekaištingai. Tai – visiškai paprasta, bet labai svarbu.
- Tam, kad puode būtų užtikrinta pakankama garų cirkuliacija, o puodas būtų ilgaamžis, gaminant svarbu užpildyti ne mažiau kaip ¼ puodo tūrio ir ne daugiau kaip 2/3 puodo tūrio. Išimtis: jei gaminami produktai stipriai putoja ar gaminimo metu ženkliai brinksta (pvz., įvairios kruopos, kurių tūris virimo metu gali padidėti net kelis kartus), reikėtų užpildyti ne daugiau kaip ½ puodo tūrio. Šias žymas, nurodančias tūrį, rasite puodo viduje.
KAIP VEIKIA GREITPUODIS?
- Kol greitpuodis yra atviras, be sandariai uždaryto dangčio, galite jį naudoti kaip įprastą puodą. Pavyzdžiui, ruošdami troškinį, iš pradžių turbūt norėsite pakepinti prieskonines daržoves (svogūnus, česnakus, pan.). Tiesiog įpilkite šlakelį aliejaus, įkaitinkite virš vidutinės kaitros ir pakepinkite – tam nereikia atskiro puodo ar keptuvės.
- Sudėję visus reikiamus ingredientus ir skysčius (jų reikia mažiausiai 250 ml, kad susidarytų pakankamas garų kiekis ir cirkuliacija), sandariai uždenkite dangtį. Užsukite dangčio viršuje esančią rankeną laikrodžio rodyklės kryptimi tiek stipriai, kiek galite, ir tuomet – dar truputį, kad dangtis būtų maksimaliai sandarus.
- Kaitinkite puodą virš vidutinės kaitros, kol užvirs. Kai turinys puodo viduje užvirs, darbinis vožtuvas ims suktis – kuo smarkiau kunkuliuos valgis, tuo greičiau suksis darbinis vožtuvas. Sumažinkite kaitrą iki vidutiniškai silpnos, kad darbinis vožtuvas suktųsi lėtai ar vidutiniu greičiu.
- Nuo šio užvirimo momento pradėkite skaičiuoti patiekalo ruošimo greitpuodyje laiką.
- Baigę gaminti patiekalą, išjunkite kaitrą ir atsargiai – su karščiui atsparia pirštine! – iš pradžių atidarykite tik darbinį vožtuvą. Nesilenkite virš puodo, būkite atsargūs – nuėmus vožtuvą, pro jį ims veržtis viduje susikaupę karšti garai. Tik tada, kai jie visi pro atidarytą vožtuvą išeis iš puodo, atsukite dangčio rankeną (prieš laikrodžio rodyklę), nuimkite dangtį ir patiekite valgį.
- Jei nuėmę dangtį norite toliau gaminti patiekalą (pavyzdžiui, pakaitinti jį papildomai, kad sutirštėtų, ar pan.), atidarytame puode galite gaminti toliau.
Visus „Alza Melisa“ greitpuodžius rasite ČIA. „Bohemia.lt“ – oficialus jų atstovas ir pardavėjas Lietuvoje. Nuo dabar iki pat balandžio 15 d., nuolaidos kodas GREITAI33 el. parduotuvėje www.bohemia.lt suteiks 33% nuolaidą visiems „Alza Melisa“ greitpuodžiams.
Jokiais būdais nereikia virtuvės pripildyti daiktais, kurie nėra reikalingi, tačiau jei jau kurį laiką svarstote, svajojate ar planuojate, dabar – puiki proga įsigyti pigiau.
O jei greitpuodis tūno Jūsų virtuvės spintelėse (ar jeigu naujas pirkinys jau pakeliui į namus), – išsisaugokite šį tikrai paprastą, bet puikų troškinio receptą. Net neabejoju, ateityje greitpuodžio receptų tinklaraštyje bus tik daugiau!
Jautienos ir daržovių troškinys greitpuodyje
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 kg jautienos mentės
3 valg. š. alyvuogių aliejaus
2 arb. š. druskos
1 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 didelio svogūno
2 saliero stiebų
3 skiltelių česnako
1 2/3 stiklinės (420 ml) stiklinės vištienos (arba jautienos) sultinio
1 skardinės (400 g) konservuotų trintų pomidorų
2 valg. š. pomidorų pastos
200 g pievagrybių
4-5 morkų
1 arb. š. džiovintų čiobrelių
1 lauro lapelio
2 valg. š. „Vorčesterio“ padažo
2 valg. š. kukurūzų krakmolo
2 valg. š. vandens
1 stiklinės (140 g) šaldytų žirnelių
Patiekti:
bulvių košės
smulkintų petražolių
GAMINIMO EIGA
1. Jautieną supjaustykite nedideliais kubeliais. Įtrinkite šaukšteliu druskos ir puse šaukštelio pipirų.
2. Atidarytame greitpuodyje virš vidutinės ugnies įkaitinkite du šaukštus alyvuogių aliejaus. Suberkite jautienos gabalėlius ir pakepinkite apie 5-6 minutes, vis paversdami, kol gražiai apskrus. Išimkite iš puodo į lėkštę ir atidėkite į šalį.
3. Į puodą pilkite dar šaukštą aliejaus. Suberkite smulkintus svogūnus ir plonomis riekelėmis pjaustytus salierus. Maišydami pakepinkite porą minučių, kol suminkštės. Suberkite smulkiai kapotus česnakus ir pakepinkite dar minutę, kol paskleis gardų aromatą.
4. Į puodą supilkite sultinį, supilkite konservuotus trintus pomidorus, sudėkite pomidorų pastą, į keturias dalis supjaustytus pievagrybius, riekelėmis pjaustytas morkas. Pagardinkite likusia druska ir pipirais, džiovintais čiobreliais, lauro lapeliu ir „Vorčesterio“ padažu. Sudėkite apkeptus jautienos gabalėlius. Atkreipkite dėmesį, koks yra minimalus ir maksimalus greitpuodžio užpildymo– maniškiame jis yra tarp 1/4 iki 2/3 puodo talpos.
5. Sandariai uždenkite greitpuodžio dangtį, laikydamiesi instrukcijų. Kaitinkite virš vidutinės ugnies, kol darbinis vožtuvas ims greitai suktis ir per jį ims pamažu kilti garai, tuomet sumažinkite ugnį iki silpnos ir kaitinkite 35 minutes.
6. Pasibaigus virimo laikui, atidarykite greitpuodį pagal instrukcijas: iš pradžių atidarykite vožtuvą, leiskite išeiti susikaupusiems garams (aš palaukiau apie 10 minučių), tuomet atsukite rankeną ir atidarykite dangtį.
7. Jei norite tirštesnio troškinio: vandenį sumaišykite su kukurūzų krakmolu, kol šis ištirps. Įmaišykite į dar karštą troškinį ir šiek tiek pakaitinkite atvirame puode virš vidutinio dydžio ugnies, kol sutirštės.
8. Suberkite šaldytus žirnelius, išmaišykite ir leiskite pastovėti kelias minutes, kol sušils ir suminkštės.
9. Patiekite su bulvių koše, apibarstę smulkintomis petražolėmis.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su indų ir virtuvės reikmenų parduotuvių tinklu „BOHEMIA“.
#reklama #bohemia #AlzaMelisa #greitpuodis
Recepto šaltinis: Well Planted
1 komentaras
Išbandyta, labai skanu! 🍲