Buvau pamiršusi vieną auksinę tiesą – koks gėris yra dvi savaitės atostogų! Kai praeito sekmadienio vakarą pagalvojau, jog tai galėtų būti ir paskutinė mano atostogų diena, mintyse sau tyliai padėkojau už tą pačiai sau netikėtą paskutinės minutės sprendimą pakeisti skrydžio atgal bilietą viena savaite vėlesniu. O štai praėjus dar savaitei, sekmadienio vakarą belaukdama skrydžio ir bešmirinėdama oro uoste, supratau, kad dabar jau pats tas: pailsėjau ir tikrai galiu skristi namo. Saulės, vandens, vėjo, kalnų ir laiko sau buvo tiek, kad galėčiau su plačia šypsena ir šviesiomis mintimis grįžti atgal į realybę.
Atostogos buvo puikios. Po šilta Kipro saule, šalia neįtikėtinai skaisčiai mėlyno vandens. Buvo ir jūros, ir kalnų, ir pasisėdėjimų tavernose su taure vyno rankose. Buvo daug pėstute nueitų kilometrų, o vėliau – ir tingaus pagulinėjimo ant smėlio pajūryje. Buvo malonių ir draugiškų kelyje sutiktų kipriečių, buvo ir spalvingo turkų turgaus šurmulio. Ir kelionių aplink visą salą, ir nenugalimo miego autobusuose, ir labai skanių tradicinių valgių, ir saulės vonių, ir maudynių, ir alinančio vidurdienio karščio, ir stingdančiai žvarbių naktų, ir kartais gąsdinančiai garsių maldų, atnešamų vėjo, ir vaistinėse (!) pardavinėjamų skaniausių pasaulyje (!!) šokoladų, ir malonaus užburiančios knygos skaitymo, įsitaisius ant vaikystę primenančių sūpynių pajūry, ir saldžių kaljano dūmų, ir citrinų, augančių tiesiog kelyje. Visko buvo: daug ilgai atminty bei širdy išliksiančių įspūdžių. Nes kelionės yra ypatingos. Tiesiog. Visada, be išimčių.
Kol kas visi atostogų įspūdžiai – juos vis kas nors paprašo papasakoti – dar labai gyvi; gal todėl juos taip sunku sudėlioti į tvarkingus bei nuoseklius sakinius. Kol kas galiu pasakyti, kad buvo gerai, labai gerai. O ar gali būti kitaip? Juk atostogos!
Kol mažais žingsneliais pratinuosi prie įprasto gyvenimo ritmo, atnešu į tinklaraštį gardų saldėsį. Kepiau jį Velykoms. Nors tą pačią dieną popiet jau sėdau į lėktuvą, skraidinantį link atostogų, prieš tai su šeima dar spėjom ir kiaušiniais sudaužti, ir po storą riekę puraus bei saldžiarūgščio žaliųjų citrinų kekso suvalgyti.
Skonis: 10/10. Minkštas, purus, saldžiarūgštis. Ne per saldus. Labai gardus!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Dorian Cuisine
Jogurtinis žaliųjų citrinų keksas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Keksui:
2 kiaušinių
1 ½ stiklinės (300 g) cukraus
1 žaliosios citrinos nutarkuotos žievelės
1 žaliosios citrinos sulčių
¾ stiklinės (190 ml) natūralaus jogurto
1/3 stiklinės (85 ml) aliejaus
2 stiklinių (280 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
Glaistui:
miltelinio cukraus
žaliosios citrinos sulčių
Papuošti:
šviežių uogų
miltelinio cukraus
tarkuotų žaliosios citrinos žievelių
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Pasiruoškite 32×12 cm skersmens kepimo indą ir išklokite jį kepimo popieriumi.
2. Iškepkite keksą. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, cukrų, nutarkuotą žaliosios citrinos žievelę ir žaliosios citrinos sultis iki purios masės. Sudėkite jogurtą, supilkite aliejų ir dar kartą išplakite.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Suberkite miltų mišinį į plakinį ir lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
4. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą, paviršių išlyginkite. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Ar keksas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepimo formos, jis turi būti švarus.
5. Iškepusį keksą kelias minutes atvėsinkite kepimo inde, o tuomet išimkite ir perkelkite ant grotelių. Palikite atvėsti.
6. Kol keksas vėsta, paruoškite glaistą. Miltelinį cukrų ir žaliosios citrinos sultis gerai išplakite iki vientisos tirštos masės. Jei glaistas per skystas, pridėkite dar šiek tiek miltelinio cukraus.
7. Atvėsusį keksą apliekite paruoštu glaistu. Papuoškite šviežiomis uogomis, apibarstykite milteliniu cukrumi ir tarkuotomis žaliųjų citrinų žievelėmis.
26 komentarai
Tikras gražuolis 🙂 pasiilgau braškių jau…
Indre, ačiū! Aš taip pat labai pasiilgau visų šviežių uogų sezono 🙂
Aš apskritai esu keksų ir keksiukų mėgėja, man, galima sakyti, visi tinka ir patinka. Bet šitas išvis, pasakiškas. Ir tas glajus toks superinis, labai tinka. Žodžiu, šitą įsirašau į savo TOP’Ą. :))) Beje, Asta, labai džiaugiuosi atradusi Jūsų receptus, tikrai. O ir Jūs pati atrodote labai šiltas ir malonus žmogus. Lauksiu įvairiausių šedevriukų receptų su nekantrumu! ;))
Egle, labai ačiū už visus gražius žodžius tiek keksui, tiek tinklaraščiui ir man – vertinu, branginu ir labai labai dėkoju! Toks šiltas grįžtamasis ryšys – nuostabus įkvėpimo šaltinis 🙂
Sveiki! O kokį aliejų naudoti (tokio tipo kaip vegetable oil, kuris neturi stipraus skonio)? Ir jei kepsiu beveik per pus mažesnėje kepimo formoje, tai kepimo laikas sutrumpėja? 🙂 beje, pasakiškai skaniai atrodo!!
Laura, sumažinus kekso dydį, jo kepimo laikas gal šiek tiek sutrumpės, tačiau ne itin stipriai – tiesiog stebėkite, patikrinkite mediniu pagaliuku. O aliejų aš naudojau saulėgrąžų, puikiai tiko 😉
Kepiau, puikiai pavyko ir buvo skanu 🙂 Tik mano kekso forma trumpesnė, tai jis toks storuliukas gavosi ir kepė ilgiau, apie 45 min.
Kristina, labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂
Sveiki, ar tiktų nerafinuotas saulėgrąžų aliejus, turim 4 butelius, niekur netinka išskyrus salotas gaminti? 😀 ačiū 🙂
Nerafinuotas aliejus tinkamas šaltiems patiekalams gardinti (pavyzdžiui, kaip sakote, salotoms), kepti jis nėra tinkamas 🙂
o jei jogurta pakesti grietine,ar labai pasikestu kas? 😉
Daiva, manau, tikrai galite keisti grietine 😉
Sveiki, šis keksas man laaabai patiko tik aš kepiau ne kaip keiksa o mazus keksiukus dariau. Ir norėčiau paklausti ar tiktu jei įdėčiau kelias vyšnias į vidų? 🙂 Ačiū. 🙂
Jurgita, labai džiaugiuosi, kad keksas patiko 🙂 O vyšnias tikrai galite dėti, jos čia puikiai tiks! 🙂
Ką tik paragavau kekso…. Po to atsipjoviau dar gabalėlį… Po to dar…. Negaliu sustoti… o ką ryt į darbą nešiuosi? 🙂
Skonis, kvapas, minkštumas.. viskas tobulai išėjo.. Ačiū 🙂
Kaip gera skaityti! Ačiū! 🙂
nesigavo nei minkstas, nei purus 🙁 viska dejau pagal recepta, isskyrus cukru-jo maziau dejau beveik dvigubai.
[…] Makes about 20 slices I found this recipe here: https://www.sauletavirtuve.lt/?p=4521 […]
Sveiki. Jeigu keksą kepčiau apvalioje kekso kepimo formoje, tai kokios ingridientų proporcijos būtų?
Dove, priklauso nuo to, kokio dydžio jūsų kekso kepimo forma? Visada galite pasiskaičiuoti tūrį ir produktų kiekius imti atitinkamai. Šis keksas pagal esamas proporcijas puikiai gali būti kepamas 22 cm skersmens apvalioje kepimo formoje 🙂
Nuostabus keksas. Jūsų receptai superiniai! Nekantraudama lauksiu dar ❤️
Ieva, ačiū! 🙂 O dar – tikrai bus! 😉
O ar būtų galima šį keksą transformuoti į keksiukus? 🙂 kiek reikėtų tada užpildyti keksiuko formelę? Ačiū už atsakymą 🙂
Žinoma, Rasa! Pripildykite 3/4 keksiuko formelės tūrio ir kepkite trumpiau, apie 15-20 minučių (vis patikrinkite mediniu pagaliuku).
Sveiki,
Ar tiktų kokosų aliejus šiam kėksui? 🙂
Sandra, žinoma! 🙂