Kai įsisiūbuoja ruduo, atrodo, laikas pradeda eiti lėčiau. Ar pastebėjot? Kokie ilgi vakarai, kai norisi tik grįžti į šiltus namus, įsisupti į šiltą chalatą, pariesti kojas su savimi ir sriūbčioti moliūgais kvepiančią kavą iš mylimiausio puodelio. Kokie tingūs savaitgalio rytai, kai saulė ryžtingai bando žadinti savo ryškiais spinduliais, bet kaskart pralaimi kovą su tiršta rūko paklode, apgaubusia visą dangų. Kokie jaukūs namai rudenį, kai kambaryje vanile kvepia uždegta žvakė, o pro virtuvės durų plyšelį visus namus užpildo kepamo obuolių pyrago aromatas. Ir kokios mielos širdžiai vakarienės, kai ant stalo garuoja šildantys troškiniai, tirštos trintos sriubos, sotūs apkepai. Ir širdį saldinantys desertai rudenį dar saldesni, dar nuodėmingesni; kad tik padėtų šalin nuvyti kartais į mintis tyliai sėlinantį rudens niūrumą.
Kai ruduo toks nežvarbus ir negąsdinantis nesibaigiančiais žemę merkiančiais lietumis ar skruostus deginančiais vėjais, kartais pagalvoju: galėčiau jį prisijaukinti. Nubarstytą paskutiniais sudžiuvusiais lapais. Nosį kutenantį cinamono, imbiero ir muskato kvapais. Viliojantį garuojančiais gardžios arbatos puodeliais. Įsisupusį į jaukų storą megztinį, apsivyniojusį šaliką iki pat nosies galiuko.
Ir tada nedrąsiai sveikinu save su maža pergale – džiaugtis rudens dienomis po puikiosios vasaros man dar neseniai atrodė neįmanoma. O štai dabar, dorojant dosnų gabalėlį pyrago, tai atrodo dar ir kaip įmanoma.
Todėl ir Jums, ir sau linkiu: lai šypsena lūpose ir širdyje nepriklauso nuo oro už lango; juk yra mūsų visų pasauliuose kur kas svarbesnių, reikšmingesnių, didesnių dalykų. Na, o jei vis tik tas oras toks bjaurus, kad taip ir norisi tik liūdėti ar burbėti, išvaikykim tas pilkas emocijas išsikepę šokoladinių, labai šokoladinių keksiukų.
Skonis: 10/10. Trigubai šokoladinis desertas: sodriai šokoladiniai purūs keksiukai su šokoladiniu įdaru ir šokoladinėmis kepurėlėmis. Subtiliai saldūs, sodraus skonio ir aromatingi – štai kokie yra šie keksiukai. Beje, nepamirškite šlakelio kreminio kavos likerio, kuris keksiukams suteiks malonaus saldumo. Be to, juk kava ir šokoladas dera tiesiog idealiai!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Juodojo šokolado keksiukai su šokoladiniu įdaru ir šokoladinėmis kepurėlėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Keksiukams:
100 g sviesto
100 g juodojo šokolado
½ puodelio (40 g) kakavos miltelių
1 puodelis (140 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
¼ arb. š. druskos
2 dideli arba 3 maži kiaušiniai
¾ puodelio (150 g) cukraus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
½ puodelio (125 ml) vanilinio jogurto arba pieno
Sulaistymui:
100 ml paruoštos stiprios kavos
30 ml kreminio kavos likerio
Įdarui:
½ puodelio (125 ml) riebios grietinėlės
150 g juodojo šokolado
15 g sviesto
1 valg. š. kreminio kavos likerio (nebūtinai)
½ arb. š. vanilės ekstrakto
Kremui:
150 g juodojo šokolado
175 g žemės riešutų sviesto
185 ml riebios plakamosios grietinėlės
GAMINIMO EIGA
IŠKEPKITE KEKSIUKUS
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC temperatūros. Pasiruoškite 16 standartinio dydžio keksiukų formelių.
2. Į dubenėlį sudėkite gabalėliais sulaužytą juodąjį šokoladą ir gabėliais supjaustytą sviestą. Dubenėlį statykite ant prikaistuvio su verdančiu vandeniu (taip, kad dubenėlio dugnas neliestų vendens), t.y. sudarykite „garų vonelę“.
3. Kaitinkite šokoladą ir sviestą, maišydami, kol gausite vientisą masę. Atidėkite į šalį.
4. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius ir druską.
5. Kitame dubenyje kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios masės.
6. Į kiaušinių masę supilkite atvėsusį šokoladą, vanilės ekstraktą, jogurtą ir išplakite iki vientisos masės.
7. Į plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
8. Paruoštą tirštą tešlą paskirstykite į kepimo formeles.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol keksiukai iškeps. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
10. Išimkite keksiukus iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių.
PARUOŠKITE ĮDARĄ
1. Grietinėlę supilkite į vidutinio dydžio prikaistuvį ir kaitinkite, kol beveik užvirs – prikaistuvio šonuose pradės kilti maži burbuliukais.
2. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Suberkite į jį gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą ir sudėkite sviestą.
3. Palikite porą minučių pastovėti, kol šokoladas aptirps. Tuomet išmaišykite iki vientisos masės.
4. Supilkite kreminį kavos likerį, vanilės ekstraktą ir išmaišykite.
5. Palaikykite šaldytuve, kol kremas visiškai atvės ir sutirštės.
PARUOŠKITE KREMĄ
1. Šokoladą sulaužykite gabalėliais, sudėkite į dubenėlį ir ištirpinkite ant „garų vonelės“ arba mikrobangų krosnelėje.
2. Į ištirpusį šokoladą sudėkite žemės riešutų sviestą ir išmaišykite iki vientisos masės.
3. Supilkite šaltą grietinėlę ir elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.
4. Dubenį su paruoštu kremu palaikykite šaldytuve apie valandą, kad sutvirtėtų.
SURINKITE KEKSIUKUS
1. Atvėsusių keksiukų centre mažu šaukšteliu išskobkite duobutes.
2. Sulaistykite keksiukus stipria kava, sumaišyta su kreminiu kavos likeriu.
3. Duobutes pripildykite paruoštu įdaru.
4. Šokoladinį žemės riešutų sviesto kremą supilkite į konditerinį maišelį su norimos formos antgaliu. Papuoškite keksiukų viršų.
5. Patiekite. Skanaus!
25 komentarai
Oho ho kokie šokoladiniai, kokie ‘rich’. Labai labai gardžiai atrodo. Noriu būtinai ir ne tik šaltą rudens vakarą 🙂
Ačiū, Ernesta 🙂 Taip, jie tikrai TOKIE!
Truksta zodziu… malonu net paziureti i tokias nuotraukas, jau isivaizduoju kas per skonis keksiuku,mmm. Jie jau mano sarase. Beje, Jusu knyga jau keliauja ir i mano namus. Sekmes Jums ir kurybinio polekio!
Aurute, labai ačiū, tikiuosi, kad keksiukai labai patiks! 🙂
Džiaugiuosi, kad knyga jau pakeliui į Jūsų namus, ir ačiū už gražius linkėjimus 🙂
mmm… nium as tai gal ir gamyynsiu , lietuviyu kalbous mokitojA lepie
Ugniau, sėkmės ir skanaus! 🙂
Kaip gražiai atrodo! Ir dar man labai patinka jūsų įžangos ir asmeninė nuomonė apie receptą. Kartais žiūri kitus tinklapius, ieškai kažko super duper, bet nežinai ar tikrai bus skanu, ar ne per saldu, ar verta. O čia viskas aišku, todėl ačiū labai už tai. žinoma, nuomonės gali nesutapti, bet bent jau jūsų asmeninė nuomonė yra aiški. Tikrai smagi skaityti! Jau keli receptukai laukia savo eilės. 😉 sėkmės!
Lina, labai ačiū už gražius žodžius – vertinu juos ir man labai malonu žinoti, kad mano nuomonė (nors ji, žinoma, dažniausiai yra labai subjektyvi) padeda įvertinti ir pasirinkti norimus išbandyti receptus 🙂 Ačiū!
Noreciau paklaust kuo butu galima pakeisti vaniles ekstrakta?
Vaniliniu cukrumi 😉
Labas.
O kiek teslos reikia pilti i formele? Kiek mazdaug palikti laisvos vietos nuo virsaus? As amziais neatitaikau 🙁
Ir kaip reikia sulaistyti keksiukus? Tiesiog apipilti? Atsiprasau uz kvaila klausima. 🙂
Aciu uz atsakyma!
Tešla pripildykite tris ketvirčius formelės.
Sulaistyti keksiukus galima lėtai pilant kavą mažu šaukšteliu ant keksiukų viršaus (stengiantis, kad kavą keksiukai sugertų). Arba galima panaudoti, pavyzdžiui, silikoninį šepetėlį – pamirkyti jį į kavą ir aptepti keksiukų viršų; pakartoti tą keletą kartų 🙂
Miela Asta, aš čia tokį bendrą klausimą noriu užduoti: gal nutuokiat, kodėl visi mano kepami keksiukai iškyla su kūgęlio formos viršūne? 😀 visi kaip piramidės.
P.S. Šiuos Jūsų kepu šokoladinius pastoviai, mano draugas nespėja net sulaukti kada atauš:))
Emilija, bet juk keksiukai ir turi būti iškilę! Vadinas, viską darote puikiai – gerai iškilę keksiukai pasižymi purumu ir lengvumu 🙂 Ar Jūs norėtumėte, kad verčiau jų paviršius būtų lygus?
Tai taip, jie iškyla labai puikiai, bet paskui kremą ant jų raityti sunkoka, nes jų viršūnės labai smailios:)) Pas Jus jie taip tolygiai iškilę atrodo, galima liniuotę pridėti ir būtų tiesu, o manieji su everesto viršūne būna:)) Ir dar vienas klausimas, vis nedrįstu daryti sviestinį kremą papuošimui, nes atbaido tie milžiniški cukraus pudros kiekiai jame. Ar tą kremą išvis įmanoma paskui valgyti?:)) ar tas didelis cukraus kiekis tam, kad kremas formą palaikytų? Dėkoju už atsakymus:) Jūs mano Guru:))
Labas vakaras. Norėjau paklausti dėl kreminio kavos likerio, kokį naudojate Jūs? O gal galima jį kažkuo kitu pakeisti? Ačiū.
Vaiva, aš dažniausiai naudoju „Damų likerį“. Tačiau lygiai taip pat keksiukus galite kepti ir be likerio 😉
Labai ačiū Jums! Viskas puikiai gavosi. Nudžiuginau mamą motinos dienos proga. 🙂
Vaiva, nuostabu girdėti, labai džiaugiuosi! 🙂
Norėjau paklausti dėl keksiukų. Kaip manote, ar atlaikytų vasos metu kelionę bent poros valandų? Labai noriu iškepti juos tam tikrai progai, bet bijau, kad nenukeliaus jie sėkmingai 🙂
Silvija, manau, kad tikrai turėtų atlaikyti 🙂 Nebent pasitaikys pati karščiausia vasaros diena; tuomet jau jokių garantijų negalėčiau duoti 🙂
Ziuriu as i ta krema ir galvoju- ar tiktu jis tortui sutepti?
Žinoma, Evelina 🙂
Žiauriai skanūs keksiukai . ŽIAU-RIAI!!!! Ačiū labai už šitą receptą:)
Nėra už ką, Guste! 🙂