Žuvį mes mėgstam, bet valgom ją tikrai per retai. Priežasčių galėčiau sugalvoti bent kelias, bet faktas vienas: kai gyvenimas suvedė su „Fish Wish“ prekės ženklo įkūrėjais, pasirinkau tai suprasti visai nedviprasmiškai, tiesiog – laikas valgyti daugiau žuvies!
Ketvirtadienis, sako, žuvies diena, tad negalėtų būti geresnio laiko šiam receptui. Keptuvėje – itin gardus patiekalas, kurio žvaigždė – jūrinis ešerys. Tai laukinė, tvirta, švelnaus skonio balta žuvis, filė gabalėliuose – jokių ašakų. Ji tinka daugeliui patiekalų. Man itin patiko šis derinys su kremišku špinatų padažu ir orkaitėje keptomis česnakinėmis bulvytėmis, o štai mano vyrukai paprašė kelis gabalėlius iškepti pačiu ūkiškiausiu būdu, tešloje, šypt. Ar taip, ar kitaip – buvo itin gardi žuvies diena.
„Fish Wish“ – internetinė šaldytos žuvies ir jūros gėrybių parduotuvė. Už šio prekės ženklo – lietuvių šeima, parduotuvę sukūrusi iš asmeninio poreikio aukštos kokybės žuviai.
-
- Visa žuvis, kurią rasite „Fish Wish“ e-parduotuvėje, yra šaldyta smūginiu (!) būdu. Tai specialus šaldymo būdas, kuris leidžia išlaikyti nepakitusias žuvies maistines savybes, skonį ir tekstūrą.
- Ar kada turėjot tą nemalonią patirtį, kai šaldytai žuviai atšilus, vandens pakuotėje yra daugiau nei žuvies? Kai žuvis užšaldyta smūginiu būdu, to niekada nebus. Patirtis su „Fish Wish“ žuvimi yra visiškai priešinga – žuviai atšilus, jos pakuotėje lieka tiek pat, kiek buvo, o štai vandens – visai nedaug.
- Rinktis kokybišką šaldytą žuvį – tai galimybė valgyti žuvį visus metus, nepriklausomai nuo sezono ar gyvenamosios vietos.
- Gyvenant Lietuvoje ir turint itin ribotą galimybę valgyti kokybišką šviežią žuvį, šaldyta žuvis – geriausias būdas, kaip į mūsų virtuves gali atkeliauti laukinė, ekologiška, aukštos kokybės žuvis.
- Ruošiant šaldytą žuvį, labai svarbu ją tinkamai atšildyti. Geriausias būdas tą padaryti: iš šaldiklio perkelti į šaldytuvą ir palikti jame pernakt, kad žuvis atšiltų šaltoje temperatūroje, pamažu ir tolygiai. Jei atšildyti žuvį būtinai reikia greičiau, kartu su visiškai sandaria pakuote dėkite ją į šalto vandens vonelę ir atšildykite joje.
Žuvį atšildžius – belieka imti ir gaminti. Viena žuvies dienos idėja dalijuosi šiandien, o tuo pačiu palieku čia pažadą – žuvies receptų saulėtoje virtuvėje bus ir daugiau!
„Fish Wish“ pasiūlymas saulėtos virtuvės bendruomenei: kodas SAULETAVIRTUVE suteiks 10 proc. nuolaidą „Fish Wish“ prekių krepšeliui (galioja lapkričio 10-13 dienomis).
Jūrinis ešerys su špinatų padažu ir česnakinėmis bulvytėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Bulvytėms:
500 g mažų bulvyčių
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 česnako skiltelės
½ citrinos nutarkuotos žievelės
1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Žuviai:
400-500 g jūrinio ešerio filė
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
1 valg. š. sviesto
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
Špinatų garnyrui:
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 svogūno
2 skiltelių česnako
½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės
100 g tepamojo sūrio (kreminio sūrio)
½ arb. š. druskos
½ arb. š. rūkytos paprikos
¼ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
150 špinatų lapelių
150 g vyšninių pomidorų
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite bulves. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo skardą išklokite folija.
2. Mažas bulvytes švariai nuplaukite, nusausinkite ir perpjaukite perpus. Sumaišykite su alyvuogių aliejumi, tarkuota česnako skiltele, citrinos žievelėmis, prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais.
3. Paskleiskite ant kepimo skardos vienu sluoksniu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių, kol išorėje apskrus, o viduje bus minkštos.
4. Kol bulvės kepa, iškepkite jūrinį ešerį. Filė supjaustykite gabalėliais, išrinkite druska ir pipirais.
5. Į didelė keptuvę įdėkite šaukštą sviesto, įpilkite šaukštą aliejaus. Pakaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol sviestas ims burbuliuoti. Sudėkite ešerio filė gabalėlius. Kepkite apie 3-4 minutes, tuomet apverskite ir kepkite dar tiek pat. Iškeptus perkelkite į lėkštę ir atidėkite į šalį.
6. Paruoškite garnyrą. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną ir pamaišydami kepkite, kol suminkštės. Suberkite smulkiai kapota česnaką ir pakepinkite dar minutę.
7. Supilkite į keptuvę grietinėlę, sudėkite kreminį sūrį ir gerai išmaišykite, kol sūris ištirps. Pagardinkite druska, rūkyta paprika, pipirais.
8. Suberkite į keptuvę špinatų lapelius ir perpus perpjautus pomidorus. Pakaitinkite, kol špinatai sukris, taps minkšti.
9. Grąžinkite į keptuvę jūrinio ešerio filė gabalėlius ir pakaitinkite dar minutę, kol sušils.
10. Patiekite. Į lėkštes dėkite po kelis šaukštus špinatų padažo, po porą gabalėlių žuvies. Patiekite su orkaitėje keptomis bulvytėmis.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Fish Wish“.
#reklama #fishwish #laukinezuvis #ekologiskazuvis