Grįžom. Iš atostogų į kasdienį ritmą, iš vasaros į auksines rudens dienas. Į savą virtuvę irgi grįžom ir, o, kaip aš norėjau pasigaminti kažką tokio paprasto, lengvo, jaukaus, rudeniško, šildančio. Na, suprantat. Comfort food. Toks būna tik namų maistas.
Saldžių bulvių ir kalakutienos derinys man yra vienas tų tobulųjų; kaip kad deri citrinos ir mėlynės, obuoliai ir cinamonas ar makaronai ir sūris. Todėl ilgai negalvojus į pirmą poatostoginį pirkinių krepšelį ir sukrito: batatai, kalakutiena, mocarela, svogūnai ir česnakai, dar špinatai ir ryšelis petražolių. Grįžtančios manęs jau laukė „Daumantų“ su „WOW MAMA“ padažų krepšeliu, tad vienas jų puikiai tiko mano saldžių bulvių puselėms pagardinti.
Kruopščiai nuplautas bulves iškepiau orkaitėje, kol tapo minkštos (ir sušilo namai!). Tuo pat metu kalakutieną pakepinau su smulkiai kapotais česnakais ir svogūnais, subėriau špinatų lapelius ir pakaitinau vos minutę, kol suminkštėjo, bet dar liko ryškiai žali. Nukaičiau, įmaišiau porą šaukštų padažo. Iškepusius batatus kiek atvėsinau, perpjoviau išilgai perpus ir išskobiau. Išskobtą bulvių dalį sutryniau šakute ir įmaišiau į kalakutieną. Įdaru pripildžiau bulvių puseles, apibarsčiau tarkuotu kietuoju ir mocarelos sūriu – ir atgal į orkaitę! Kol padengiau stalą, sūris gražiai išsilydė ir apskrudo. Liko apibarstyti saujele kapotų petražolių, ragauti ir švęsti. Švęsti rudenį, jaukų buvimą namie, skonius, gyvenimą!
Et! Kaip gera grįžti. Į savus namus, į kasdienį ritmą, ir į virtuvę – taip pat.
Nesu žmogus, kuris savo gyvenimo neįsivaizduotų be padažų, tačiau keletas stiklainėlių – kokybiškas pomidorų padažas, mėgstamas majonezas, sojų padažas ir dar šis bei tas – visada turi savo vietą mūsų šaldytuvo durų lentynėlėje. Dabar ten vietą rado ir „Daumantų“ majoneziniai padažai „WOW MAMA“ , kurie man patiko ne tik savo skoniu, bet ir dėmesingumu pakuotei – o kam gi nepatinka patrauklios pakuotės, tiesa?
Saldžiosioms bulvėms pagardinti pasirinkau aštresnį padažą „CHIPOTLE“ su rūkyta paprika, svogūnais, česnakais ir kuminais. Jis suteikė ne tik ryškesnio skonio, bet ir papildomo subtilaus aštrumo palyginti švelniems bulvių, kalakutienos, špinatų skoniams. Jei padažo norėtųsi dar daugiau, jo galite patiekti ir šalia iškeptų batatų; vis tik aš pati su padažais laikausi vienos paprastos taisyklės: geriau mažiau (tiek, kad skonius papildytų) nei per daug (tiek, kad juos užgožtų). Tie pora šaukštų šiuo atveju mūsų skoniui pasirodė tobulas balansas, o atrasti savąjį galime kiekvienas. Gaminkite, ragaukite ir atraskite!
Kalakutiena įdarytos saldžiosios bulvės
AtsispausdintiINGREDIENTAI
4 vidutinio dydžio arba 2 didelių saldžiųjų bulvių (batatų)
3 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 svogūno
3 skiltelių česnako
500 g maltos kalakutienos
100 g špinatų
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
žiupsnio druskos
2-3 valg. š. „Daumantų“ WOW MAMA majonezinio padažo „CHIPOTLE“
120 g mocarelos sūrio
50 g kietojo sūrio
ryšelio šviežių petražolių
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros.
2. Saldžiąsias bulves labai gerai nuplaukite, nušveiskite, bet nenuskuskite. Kiekvieną bulvę subadykite šakute ir ištepkite alyvuogių aliejumi. Išdėliokite ant kepimo skardos ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45-60 min., priklausomai nuo dydžio, kol bulvės bus visiškai iškepusios ir minkštos.
3. Kol bulvės kepa, paruoškite įdarą. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šaukštą aliejaus. Suberkite nedideliais kubeliais supjaustytą svogūną ir kepkite, kol suminkštės ir pats skaidrus. Tuomet suberkite smulkiai kapotas česnakų skilteles ir maišydami pakepkite dar minutę.
4. Sudėkite maltą kalakutieną. Maišydami kepkite, kol mėsa taps šviesos spalvos ir bus iškepusi. Suberkite špinatų lapelius, išmaišykite ir pakepkite minutę, kol špinatai sukris, tačiau vis dar liks ryškiai žalios spalvos.
5. Nukelkite nuo ugnies, pagardinkite druska ir pipirais, įmaišykite padažą. Atidėkite į šalį.
6. Bulvėms iškepus, jas šiek tiek atvėsinkite. Tuomet perpjaukite išilgai perpus į dvi dalis, šaukšteliu išskobkite vidų, palikdami bulvių puseles-laivelius. Išskobtas bulves šakute sugrūskite ir įmaišykite į kalakutienos įdarą.
7. Bulvių puseles pripildykite paruoštu įdaru. Apibarstykite tarkuotu mocarelos sūriu ir kietuoju sūriu.
8. Dėkite bulves atgal į iki 180 ᵒC temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite 15 minučių, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
9. Apibarstykite kapotomis šviežiomis petražolėmis ir patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Daumantų“ . Šiuo metu IKI ir RIMI parduotuvėse galima įsigyti keturių skonių padažus: CHILLI, HAMBURGER, CHIPOTLE IR GARLIC, o netolimoje ateityje liniją sudarys net aštuonių skirtingų skonių padažai.
1 komentaras
Labai skanu 🙂